icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Bekijk het aanbod.

Energiecollectief icon

Verhuizen: regel je energiecontract

Hoewel er in je nieuwe huis meestal gewoon gas en elektra aanwezig is, moet je wel een paar dingen regelen als je gaat verhuizen. Wát, dat hangt van je situatie af. Had je in je nieuwe huis al een energieleverancier? En is de verhuizing aanleiding om een nieuwe leverancier te overwegen?
Else Meijer
Else Meijer

Expert Woning & Huishouden

verhuizen

Nog geen contract met een leverancier

Kom je uit een (huur)woning waar je zelf geen contract met een energieleverancier had, of had je stadsverwarming maar zit dat niet in de nieuwe woning, dan moet je een nieuwe leverancier kiezen voor je elektriciteit en/of gas. Lees onze algemene tips en meer over overstappen.

Al een contract met een leverancier 

Heb je al een energieleverancier, dan kun je deze gewoon meeverhuizen naar je nieuwe huis. Hoe?

  • Geef je verhuizing tijdig (uiterlijk 2 weken voor de verhuizing) door aan je leverancier. Die maakt een eindafrekening voor het oude huis.
  • Je ontvangt een meterstandenformulier. Vul dit in op de dag van de sleuteloverdracht. Doe dit samen met de oude bewoner, om discussie te voorkomen. Dit geldt ook voor je oude huis: noteer de meterstanden samen met de nieuwe bewoner. 
  • Bewaar een kopie van de meterstandenformulier.
  • Stuur de meterstanden binnen 5 dagen na de verhuizing naar de energieleverancier. Vaak kan dit ook via internet.

Als de meterstanden op de eindafrekening niet kloppen kun je dit uiterlijk 5 werkdagen voor het einde van de 3e maand na de verhuisdatum nog laten wijzigen.

Let op: een verhuizing is geen reden om je contract voor bepaalde tijd met een leverancier tussentijds te mogen verbreken. Zélfs niet als je van 2 huishoudens met elk een leverancier naar 1 huishouden gaat. Verbreek je je contract toch door binnen de looptijd over te stappen, dan kun je van de leverancier een boete krijgen.

Benieuwd of je kunt besparen op je energieverbruik?

Voer een geldige postcode in

Voer een geldig huisnummer in

Toch overstappen?

Een verhuizing kan een reden zijn om toch over te stappen. Bijvoorbeeld omdat je in het nieuwe huis meer of minder energie verwacht te gebruiken. De ene leverancier hanteert een lager vastrecht en hoger variabel (gebruiksafhankelijk) tarief, de andere juist andersom. Ook als je zonnepanelen krijgt kan dit reden zijn om over te stappen: niet bij alle leveranciers krijg je dezelfde vergoeding voor zelf opgewekte stroom.

Let op de opzegtermijn van je leverancier bij het overstappen. Lees meer over overstappen.

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Netbeheerder

Een netbeheerder kun je niet kiezen, die is gekoppeld aan de regio waar je woont. Als je verhuist hoef je geen actie te ondernemen richting de netbeheerder, dat doet je energieleverancier.

Meer informatie over gerelateerde onderwerpen:

Bespaar op energiekosten