icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen Collectief

Tijd voor zonnepanelen? Wij regelen alles omdat jij recht hebt op een goede deal.

 • Eerlijke offerte
 • Deskundige installatie
 • €100 cashback
zonnepanelencollectief_header-zwart-1200x800px

Offerte Zonnepanelen Collectief

Doe de Zonnepanelen Scan en bekijk direct en vrijblijvend de offerte voor jouw woning.

Start de Zonnepanelen Scan

Ben je lid? Gebruik dan het e-mailadres dat hoort bij je lidmaatschap.

De Zonnepanelen Scan is een dienst van onze partner homeQgo. Als je de scan start, geef je toestemming om bovenstaande gegevens ook met homeQgo te delen. Zij gebruiken deze alleen voor de scan, versturen van offertes en uitkeren van de cashback. Lees de privacyverklaringen van homeQgo en de Consumentenbond.

Geen zin in gedoe?

Kies voor deskundige installatie via het Zonnepanelen Collectief. Dan krijg je een goede installateur.

Hoe werkt het?

zonnepanelen-scan-1200x1200px

1. Offerte aanvragen

Via de online Zonnepanelen Scan bij homeQgo krijg je binnen enkele minuten een persoonlijk advies én een voorlopige offerte. In het advies houdt homeQgo rekening met jouw voorkeuren.

HomeQgo werkt sinds 2018 aan het verduurzamen van woningen. Dat doen ze met een team van experts op het gebied van bouwkunde, technologie en duurzaamheid.

We vinden dat je recht hebt op zonnepanelen op je dak zonder veel gedoe. Daarom hebben we een betrouwbare, goede partner gezocht met dezelfde overtuiging. Dat is homeQgo.

 

 • Eerlijk is eerlijk

  Samen zorgen we voor de beste deals

  Onze collectieven hebben altijd eerlijke voorwaarden en een scherpe prijs. Samen met homeQgo en hun netwerk van gecertificeerde installateurs wordt alles voor je geregeld. Het aanbod, de offerte en deskundige installatie. Jij hoeft dus niets uit te zoeken.

  Speciaal voor leden

  Het Zonnepanelen Collectief is speciaal voor leden van de Consumentenbond. Nog geen lid? Geen probleem. Als de panelen op je dak liggen en je zelf stroom opwekt, krijg je 3 maanden gratis ons Basislidmaatschap. Daarna betaal je €3,25 per maand. Het lidmaatschap is per maand opzegbaar. Wel zo eerlijk toch.

 • zonnepanelen-zwart-2_1200x800px

Zonnepanelen kopen: waar let je op?

Zonnepanelen kopen is goed voor het milieu en je portemonnee. Vandaar dat ze inmiddels op 1,5 miljoen Nederlandse huizen liggen. De investering heb je er in gemiddeld 5 jaar uit. Daarna heb je gratis stroom van eigen dak. Waar moet je op letten als je zonnepanelen gaat kopen?

Yvo_Verschoor_S
Yvo VerschoorExpert zonnepanelen
 1. 1

  Salderingsregeling

  Zonnepanelen zijn een investering in een duurzame toekomst. Je bespaart vanaf de eerste dag al flink op je energiekosten. Maar vanaf 2025 krijg je een lagere vergoeding voor de opgewekte stroom. Dus als je maximaal wilt profiteren kun je beter niet te lang wachten.

  Wijziging salderingsregeling 2025

  De huidige salderingsregeling wordt waarschijnlijk afgebouwd vanaf 2025. Tijdens de afbouwperiode tot 2031 moet de terugverdientijd ongeveer gelijk blijven. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en dringen aan op goede voorwaarden van de nieuwe regeling.

  Terugleververgoeding

  Veel energieleveranciers zijn bereid je maandbedrag direct te verlagen als je zonnepanelen installeert. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt kan de jaarrekening voor elektriciteit zelfs negatief zijn. Maar de terugleververgoeding voor dat 'overschot' verschilt nogal per energieleverancier. Die verschillen zijn extra groot nu de stroomprijzen veel hoger liggen dan voorheen.

  Lees meer over:
  Terugleververgoedingen (pdf)
  Verdienen aan opgewekte stroom
  Energie vergelijken

  Video: koopadvies

  Inklappen
 2. 2

  Prijs zonnepanelen

  Een gemiddelde installatie met 10 zonnepanelen kost rond de €6000. Dit verdien je in ongeveer 5 jaar terug. Bekijk ook deze berekening

  De prijs hangt vooral af van de grootte van de installatie en het type omvormer(s). In principe is elk aantal panelen mogelijk, maar minder dan 5 panelen laten installeren is relatief duur.

  Een zonne-installatie bestaat uit:

  Let bij de aanschaf goed op de garantie op de zonnepanelen, maar ook op de omvormer. En vergeet de installatiegarantie niet. Controleer bij wie je terechtkunt als er problemen zijn. Kies voor een leverancier waar je vertrouwen in hebt. Want zelfstandig garantie verhalen op een fabrikant uit China kan lastig zijn.

  Zonnepannelen - Keuzehulp - illustratie
  Inklappen
 3. 3

  Subsidie Zonnepanelen

  Voor zonnepanelen is er geen landelijke subsidie. Wel hebben sommige gemeenten eigen subsidieregelingen. De btw kent sinds 2023 een nul tarief dus dat scheelt 21%. Voorheen moest je dit op een ingewikkelde manier terugvragen. Verder zijn er landelijke en gemeentelijke leningen voor energiebesparende maatregelen. De Energiebespaarlening en de SVn Duurzaamheidslening combineren lage rentes met aantrekkelijke voorwaarden.

  Veel banken hebben daarnaast speciale hypotheken om investeringen in duurzaamheid te financieren.

  Lees meer over:
  Subsidie zonnepanelen

  Inklappen
 4. 4

  Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Je hebt 8 zonnepanelen van 420 wattpiek nodig om een gemiddeld stroomverbruik van 3000 kWh per jaar zelf op te wekken. Dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Jouw situatie kan dus behoorlijk verschillen. Van panelen met een hoger vermogen heb je minder nodig dan van panelen met een lager vermogen. Let hier op bij de aankoop.

  Een installatie die groter dan nodig is om je jaarverbruik te dekken is met de huidige salderingsregeling financieel minder aantrekkelijk. Want voor dat overschot krijg je veel minder geld terug. Maar vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Daarmee verandert de zaak. 

  Ook van belang is je je toekomstige situatie. Voor veel mensen geldt dat het elektrische verbruik zal gaan stijgen. Bijvoorbeeld omdat er een plug-in hybride of volledig elektrische auto wordt gekocht. Of misschien wordt de cv-ketel wel vervangen door een (hybride-) warmtepomp? Kies dan zeker voor een grotere installatie. Het is relatief duur om later zonnepanelen bij te plaatsen.

  Benodigd aantal zonnepanelen

    Vermogen zonnepanelen (Wp per stuk)
    340 400 450
  Gewenste jaarlijkse opbrengst (kWh) Aantal panelen nodig
  1000 4 3 3
  2000 7 6 5
  3000 10 9 8
  4000 13 12 10
  5000 17 14 13

  Lees meer over:
  Afmetingen van zonnepanelen
  Bereken zelf het aantal zonnepanelen

  Inklappen
 5. 5

  Soorten zonnepanelen

  Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. De meest voorkomende zijn polykristallijne ('poly') en monokristallijne ('mono') zonnepanelen. De kwaliteitsverschillen tussen de 2 soorten zijn over het algemeen klein.

  Polykristallijne panelen zijn meestal blauw en wat goedkoper dan de (meestal) zwarte monokristallijne panelen. Monokristallijne panelen bieden wel de hoogste vermogens. Waar polykristallijne zonnepanelen eerst wat meer waar voor het geld boden, zijn monokristallijne panelen ook steeds goedkoper geworden. Daardoor komt de laatste soort nu het meest voor. 

  Veel mensen kiezen voor monokristallijn vanwege het uiterlijk. Het is rustiger en meestal zwart, wat minder opvalt. Bij ‘all-black’ zonnepanelen zijn ook de randen en de folie aan de achterzijde van de zonnecellen zwart. Volgens velen is dat de mooiste oplossing, maar het gaat iets ten koste van het rendement. 

  Zonnepanelen zonder rand (frame) zien er nog strakker uit. Bovendien kan zich geen vuil ophopen tegen het frame. Maar dit type is over het algemeen wel iets duurder.

  Verder zijn er zonnepanelen die zowel aan de voor- als achterzijde in glas zijn ingebed. Deze zijn ook prijziger, maar ook meer bestand tegen weersinvloeden, zodat er langer garantie op wordt gegeven. 

  Lees meer over:
  Soorten zonnepanelen

  Koopadvies 4 soorten zonnepanelen
  Inklappen
 6. 6

  Levensduur zonnepanelen

  Van zonnepanelen verwacht je een lange levensduur zonder defecten.

  Bij je keuze is het belangrijk goed op de garantie op zonnepanelen en omvormers te letten.

  Met zonnepanelen bespaar je veel energie en dat is goed voor het milieu. Helemaal als de panelen ook op een duurzame manier geproduceerd zijn, met respect voor het milieu en de werknemers van de fabrikant en toeleveranciers.

  Lees meer over:
  Duurzaamheid van zonnepaneelfabrikanten
  Kwaliteit van zonnepanelen

  Inklappen
 7. 7

  Is jouw dak geschikt?

  Zonnepanelen op plat dak en schuin dak

  Met de volgende richtlijnen bepaal je of jouw platte of schuine dak geschikt is voor zonnepanelen.

  • Hellingshoek: de hellingshoek van de panelen is van invloed op de opbrengst. Een hoek van ongeveer 35 graden is optimaal. Maar het rendementsverlies bij steilere of minder steile plaatsing is klein (meestal minder dan 10%). Een hoek van 60 graden (schuin dak) of 20 graden (plat dak), is dus zeker nog rendabel.
  • Richting: zonnepanelen kun je voor de hoogste jaaropbrenst het beste op het zuiden richten. Maar (zuid)-oost en (zuid)-west zijn met gemiddeld 5-15% lagere opbrengsten ook zeker nog rendabel. Zonnepanelen oost-west plaatsen heeft zelfs voordelen. Zonnepanelen op een schuin dak gericht op het noorden raden we af, tenzij je de terugverdientijd niet belangrijk vindt.
  • Ruimte: op een schuin dak kunnen panelen dichter tegen elkaar aan liggen dan op een plat dak. Op een plat dak passen meer panelen als je een kleinere hellingshoek kiest. Of als je de panelen 'oost-west' laat plaatsen. De ene rij geeft dan minder gauw schaduw op de volgende rij. Minder schuin betekent ook minder zware ballast op het platte dak. Soms is het handig om voor andere afmetingen zonnepanelen dan standaard te kiezen.
  • Schaduw: voor daken die deels in de schaduw liggen raden wij aan je te laten informeren over micro-omvormers of power optimizers. Daarmee hebben de deels beschaduwde panelen geen negatief effect op de andere panelen die wel in de zon liggen.
  Geschiktdak vierkant
  Inklappen
 8. 8

  Zonnepanelen installeren

  Bij het installeren van zonnepanelen moet bepaald worden waar de panelen precies komen te liggen en hoeveel zonnepanelen passen in de beschikbare ruimte. Een goede leverancier of installatiebedrijf kan op 2 manieren het optimale 'legplan' bepalen: van afstand met de computer of ter plekke. 

  Bij het vergelijken van offertes is het niet slim om je blind te staren op de prijs. Probeer er eerst achter te komen welk voorstel het best doordacht is en van welke aannames de aanbieder uitgaat. Kijk of zaken zoals het aanbrengen van een extra groep in de meterkast al in de prijs verwerkt zijn.

  Aarding van de zonnepanelen is ook belangrijk. Om gevaarlijke situaties en lagere opbrengsten te voorkomen moet je zonnepanelen door een vakkundig installateur laten plaatsen.

  Lees meer over:
  Installatie van zonnepanelen en het kiezen van een goede installateur

  zonnepanelen-installeren-1200x800
  Inklappen
 9. 9

  Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen?

  Als je zelf geen geschikt dak hebt om zonnepanelen te installeren, zijn er toch volop mogelijkheden om wat met zonne-energie te doen. Die variëren van het kopen van panelen op een dak in de buurt tot het afnemen van stroom van andere consumenten met zonnepanelen. Ook kun je investeren in Nederlandse zonneparken.

  Het is wel belangrijk om goed op de kleine lettertjes te letten. Soms zit je bijvoorbeeld vast aan een bepaalde energieleverancier. We zetten de voor- en nadelen van de verschillende opties op een rij.

  Heb je wel een geschikt (gezamenlijk) dak, maar woon je in een huurhuis? Ook dan zijn er zeker mogelijkheden.

  Of misschien heb je wel een geschikt eigen dak, maar zie je op tegen de investering. Dan kun je zonnepanelen ook huren.

  zonnepanelen-landschap-1200x800
  Inklappen
 10. 10

  Zonneboiler: warm water van de zon

  Met een zonneboiler (ook wel zonnecollector genoemd) gebruik je de warmte van de zon om warm water te maken. De cv-ketel springt bij op een bewolkte dag.

  Soorten zonneboilers

  Er zijn verschillende soorten zonneboilers. Voor een afweging van de kosten en opbrengsten is het goed te weten dat er subsidie op zonneboilers is.

  Kooptips

  Wil je een zonneboiler kopen? Wij vertellen je wat je allemaal moet weten.

  Koopdvies 5 soorten boilers
  Inklappen
 11. 11

  Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  Ik heb een huurhuis, zijn zonnepanelen voor mij ook mogelijk?
  Als je schriftelijke toestemming hebt van de verhuurder, kun je zonnepanelen laten installeren. Maak samen met de huiseigenaar afspraken over verzekeringen (opstal en aansprakelijkheid) en eventuele overname van de zonnepanelen bij verhuizen. De verhuurder kan voorwaarden aan de toestemming verbinden.

  Je kunt vragen om een vergoeding van je verhuurder voor het voordeel dat de verhuurder geniet van de aanwezigheid van de zonnepanelen. En natuurlijk kun je ook als huurder je zonnestroom verrekenen met je stroomverbruik en een overschot verkopen aan je energieleverancier.

  Lees meer over:
  Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  Inklappen

Nieuw & interessant

 • Afbouw salderingsregeling plaatsing paneel
  Nieuws

  Eerst goed alternatief voordat salderingsregeling sneuvelt

  Het wetsvoorstel afbouw salderingsregeling zit zo vol onzekerheden dat huishoudens afhaken bij het kopen of aanleggen van zonnepanelen. Dat zeggen Aedes, de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Nederlandse Gemeentes en de Woonbond. De organisaties roepen de Eerste Kamer op om het wetsvoorstel, zoals het er nu ligt, niet te steunen.
 • Zonnepanelen nog verstandig

  Zonnepanelen nog rendabel?

  Wil je graag zonnepanelen maar twijfel je of het verstandig is voor je portemonnee? In 99% van de gevallen is het nog steeds een hele goede keuze.