icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Koopadvies

Zonnepanelen kopen: waar let je op?

Ongeveer 10% van de Nederlandse woningen heeft al zonnepanelen. En dat aantal neemt snel toe. Een investering in zonnepanelen kun je er in een jaar of 6, 7 uit hebben. Daarna heb je gratis stroom van eigen dak. Waar moet je op letten als je zonnepanelen gaat kopen?


1
Waarom zonnepanelen?

2
Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

De volgende richtlijnen helpen om te bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen:

  • Hellingshoek: de hellingshoek van de panelen is van invloed op de opbrengst. Een hoek van ongeveer 35 graden is optimaal. Maar het rendementsverlies bij steilere of minder steile plaatsing is klein (meestal minder dan 10%). 60 graden, of juist op een plat dak 20 graden, is dus zeker nog rendabel.
  • Richting: zonnepanelen kun je het beste op het zuiden richten. Maar (zuid)-oost en (zuid)-west zijn met gemiddeld 5-15% lagere opbrengsten ook zeker nog rendabel. Zonnepanelen oost-west plaatsen kan zelfs voordelen bieden. Zonnepanelen op een schuin dak gericht op het noorden raden we af, tenzij je de terugverdientijd niet belangrijk vindt.
  • Schaduw: voor daken die deels in de schaduw liggen raden wij aan je te laten informeren over micro-omvormers of power optimizers. Daarmee hebben de deels beschaduwde panelen geen negatief effect op de andere panelen die wel in de zon liggen.
  • Ruimte: op een schuin dak kunnen panelen dichter tegen elkaar aan liggen dan op een plat dak. Op een plat dak geldt dat er meer panelen op passen als je een kleinere hellingshoek van de panelen kiest. Of als je de panelen 'oost-west' laat plaatsen. De ene rij geeft dan minder gauw schaduw op de volgende rij. Minder schuin betekent ook minder zware ballast op het platte dak. Soms is het handig om voor andere afmetingen zonnepanelen dan standaard te kiezen.

Heb je zelf geen geschikt dak? Ook dan zijn er mogelijkheden om van zonnepanelen te profiteren en bij te dragen aan een duurzame energievoorziening.

Koopadvies 2 dak geschikt zonnepanelen

3
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Je hebt 12 zonnepanelen van 290 wattpiek nodig om het gemiddeld jaarlijks stroomverbruik van 3000 kWh volledig zelf op te wekken. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Voor jouw situatie kan dit dus behoorlijk verschillen. Van panelen met een hoger vermogen heb je minder nodig dan van panelen met een lager vermogen. Let hier op bij de aankoop.

Probeer ook naar je toekomstige situatie te kijken. Gaan je kinderen volgend jaar uit huis? Dan gaat je energieverbruik waarschijnlijk omlaag. Een installatie die nu je verbruik dekt is dan volgend jaar te groot. Dat is met de huidige salderingsregeling financieel minder aantrekkelijk, want voor dat overschot krijg je veel minder geld terug. Maar vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd.

Andersom geldt sowieso: verwacht je een stijging van je verbruik? Bijvoorbeeld omdat je elektrisch wilt gaan rijden? Dan koop je een grotere installatie. Het is relatief duur om later zonnepanelen bij te plaatsen.

Omdat de vergoeding per kWh vanaf 2023 waarschijnlijk wat lager zal worden, loont wachten in ieder geval niet. Als je nu zonnepanelen neemt kun je nog een paar jaar maximaal profiteren.

Lees meer over de afmetingen van zonnepanelen.

Bereken zelf het aantal zonnepanelen.

Benodigd aantal zonnepanelen

  Vermogen zonnepanelen (Wp per stuk)
  270 300 330
Gewenste jaarlijkse opbrengst (kWh) Aantal panelen nodig
1000 4 4 3
2000 8 7 7
3000 12 11 10
4000 16 15 13
5000 20 18 17

 

4
Zwarte of blauwe, poly of mono zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten. De meest voorkomende zijn polykristallijne ('poly') en monokristallijne ('mono') zonnepanelen. Polykristallijne panelen zijn meestal blauw, en wat goedkoper dan de (meestal) zwarte monokristallijne panelen. De kwaliteitsverschillen tussen de 2 soorten zijn over het algemeen klein.

Monokristallijne panelen bieden wel de hoogste vermogens. Maar bij gelijk vermogen en gelijke product- en vermogensgarantie, bieden polykristallijne zonnepanelen soms wat meer waar voor je geld.

Veel mensen kiezen voor monokristallijn vanwege het uiterlijk. Het is rustiger en meestal zwart, wat minder opvalt. Bij ‘all-black’ zonnepanelen zijn ook de randen en de folie aan de achterzijde van de zonnecellen zwart. Volgens velen is dat de mooiste oplossing, maar het gaat iets ten koste van het rendement.

Zonnepanelen zonder rand (frame) zien er nog strakker uit. Bovendien kan zich geen vuil ophopen tegen het frame. Maar dit type is over het algemeen wel duurder.

Lees meer over blauwe en zwarte zonnepanelen.

Koopadvies 4 soorten zonnepanelen

5
Prijs van zonnepanelen en subsidie

Een zonne-installatie bestaat uit:

  • zonnepanelen
  • een omvormer
  • en het liefst een monitoringssysteem om de opbrengst bij te houden (meestal inbegrepen bij de omvormer)

De prijs hangt vooral af van de grootte van de installatie. In principe is elk aantal panelen mogelijk, maar minder dan 6 panelen laten installeren is relatief duur. Een gemiddelde zonne-installatie met 13 panelen kost rond de €5000. Dit verdien je in ongeveer 6-7 jaar terug. Bekijk hiervoor onze berekening. Deze terugverdientijd kun je nog verkorten door de btw terug te vragen.

Let bij de aanschaf goed op de garantie op de zonnepanelen, maar ook op de omvormer. En vergeet de installatiegarantie niet. En ga voor aankoop na bij wie je terecht kunt bij een eventueel probleem! Kies voor een leverancier waar je vertrouwen in hebt, want zelfstandig garantie moeten verhalen op een fabrikant uit China kan lastig zijn.

Lees meer over subsidies op zonnepanelen en de btw-teruggave.

Koopadvies 1 waarom zonnepanelen nemen

6
Installatie van zonnepanelen

Bij het installeren van zonnepanelen moet bepaald worden waar de panelen precies komen te liggen en hoeveel zonnepanelen passen in de beschikbare ruimte. Een goede leverancier of installatiebedrijf kan op 2 manieren het optimale 'legplan' bepalen: van afstand met de computer of ter plekke. 

Bij het vergelijken van offertes is het niet slim om je blind te staren op de prijs. Probeer er eerst achter te komen welk voorstel het best doordacht is en van welke aannames de aanbieder uitgaat. En of zaken zoals het aanbrengen van een extra groep in de meterkast al in de prijs verwerkt zitten.

Aarding van de zonnepanelen is ook belangrijk. Om gevaarlijke situaties en lagere opbrengsten te voorkomen moet je zonnepanelen door een vakkundig installateur laten plaatsen.

Lees meer over de installatie van zonnepanelen en het kiezen van een goede installateur.

Koopadvies 7 aandachtspunten installatie

7
Verdienen aan zelf opgewekte stroom

Zonnepanelen zijn een investering in een duurzame toekomst. Gelukkig bespaar je vanaf de eerste dag al flink op je energiekosten. Sommige energieleveranciers zijn bereid je voorschotnota direct te verlagen als je zonnepanelen installeert. Dan hoef je niet op je jaarafrekening te wachten voor je financiële voordeel.

Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt kan de jaarrekening voor elektriciteit zelfs negatief zijn. De vergoeding voor dat 'overschot' verschilt echter nogal per energieleverancier.

Bekijk de terugleververgoeding per leverancier.

Wanneer zonnepanelen energie leveren wordt dit direct gebruikt door de apparaten die op dat moment aanstaan. Die stroom zie je niet terug op je energierekening en de meter in de meterkast. Wel via je monitoringssysteem op smartphone of computer. De stroom die je niet direct gebruikt lever je terug aan je energieleverancier. Die verrekent dit met je jaarlijkse verbruik. Dit heet salderen. Check wel of je energiemeter hier geschikt voor is.

De salderingsregeling in de huidige vorm wordt afgebouwd vanaf 2023. Tijdens de afbouwperiode tot 2030 moet de terugverdientijd ongeveer gelijk blijven. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en dringen aan op goede voorwaarden van de nieuwe regeling.

Lees meer over verdienen aan opgewekte stroom.

Koopadvies 6 besparen zonnepanelen

8
Kwaliteit van zonnepanelen

Van zonnepanelen verwacht je een lange levensduur zonder defecten. Lees meer over kwaliteit van zonnepanelen.

Bij je keuze is het belangrijk goed op de garantie op zonnepanelen en omvormers te letten.

Met zonnepanelen bespaar je veel energie en dat is goed voor het milieu. Helemaal als de panelen ook op een duurzame manier geproduceerd zijn, met respect voor het milieu en de werknemers van de fabrikant en toeleveranciers. Lees meer over de duurzaamheid van zonnepaneelfabrikanten.

9
Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen?

Als je zelf geen geschikt dak hebt om zonnepanelen te installeren, zijn er toch volop mogelijkheden om wat met zonne-energie te doen. Die variëren van het kopen van panelen op een dak in de buurt tot het afnemen van stroom van andere consumenten met zonnepanelen. Ook kun je investeren in Nederlandse zonneparken.

Het is wel belangrijk om goed op de kleine lettertjes te letten. Soms zit je bijvoorbeeld vast aan een bepaalde energieleverancier. We zetten de voor- en nadelen van de verschillende opties op een rij.

Heb je wel een geschikt (gezamenlijk) dak, maar woon je in een huurhuis? Ook dan zijn er zeker mogelijkheden.

Of misschien heb je wel een geschikt eigen dak, maar zie je op tegen de investering. Dan kun je zonnepanelen ook huren.

grootschalig zonnepark

10
Zonneboiler: warm water van de zon

Met een zonneboiler (ook wel zonnecollector genoemd) gebruik je de warmte van de zon om warm water te maken. De cv-ketel springt bij op een bewolkte dag.

Soorten zonneboilers

Er zijn verschillende soorten zonneboilers. Voor een afweging van de kosten en opbrengsten is het goed te weten dat er subsidie op zonneboilers is.

Kooptips

Wil je een zonneboiler kopen? Wij vertellen je wat je allemaal moet weten.

Koopdvies 5 soorten boilers

11
Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Ik heb een huurhuis, zijn zonnepanelen voor mij ook mogelijk?
Als je schriftelijke toestemming hebt van de verhuurder, kun je zonnepanelen laten installeren. Maak samen met de huiseigenaar afspraken over verzekeringen (opstal en aansprakelijkheid) en eventuele overname van de zonnepanelen bij verhuizen. De verhuurder kan voorwaarden aan de toestemming verbinden.

Je kunt vragen om een vergoeding van je verhuurder voor het voordeel dat de verhuurder geniet van de aanwezigheid van de zonnepanelen. En natuurlijk kun je ook als huurder je zonnestroom verrekenen met je stroomverbruik en een overschot verkopen aan je energieleverancier.

Lees meer veelgestelde vragen.

Stel hier je vragen over zonne-energie

Hulp nodig of vragen?

Hoe doen jouw zonnepanelen het? Waar liep je tegenaan bij uitzoeken en installatie? Of heb je vragen bij het oriënteren op zonnepanelen? Stel je vraag op het forum of deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum