icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Zonnepanelen kiezen: waar let je op?

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en je portemonnee. Vandaar dat ze nu op 2 miljoen Nederlandse huizen liggen. De investering heb je er in gemiddeld 5 jaar uit. Daarna heb je gratis stroom van eigen dak. Waar moet je op letten als je zonnepanelen gaat kopen?

1

Salderingsregeling

Zonnepanelen zijn een investering in een duurzame toekomst. Je bespaart vanaf de eerste dag al flink op je energiekosten. De salderingsregeling was en is één van de maatregelen om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk te maken.  

Wijziging salderingsregeling 2025

De huidige salderingsregeling zou worden afgebouwd vanaf 2025. Maar er is tegen het wetvoorstel gestemd, dus deze regeling blijft nog even bestaan. De salderingsregeling blijkt een groot succes. Toch heeft het ook ongewenste bij-effecten. De regeling is op langere termijn niet houdbaar. We houden de ontwikkelingen goed in de gaten.  

Terugleververgoeding

Een deel van de energieleveranciers is bereid je maandbedrag te verlagen als je zonnepanelen installeert. De jaarrekening voor elektriciteit kan zelfs negatief zijn. Maar steeds meer zonnepaneeleigenaren wekken zelf energie op. Zij knagen ook aan de winstgevendheid van energieleveranciers. Dit maakt dat nieuwe contracten extra kritisch bekeken moeten worden.

Lees meer over:
Terugleververgoedingen (pdf)
Verdienen aan opgewekte stroom
Energie vergelijken

Video: koopadvies

2

Prijs zonnepanelen

Een gemiddelde installatie met 10 zonnepanelen kost rond de €5000. Dit verdien je in ongeveer 5 jaar terug. Bekijk ook deze berekening

De prijs hangt vooral af van de grootte van de installatie en het type omvormer(s). In principe is elk aantal panelen mogelijk, maar minder dan 5 panelen laten installeren is relatief duur.

Een zonne-installatie bestaat uit:

Let bij de aanschaf goed op de garantie op de zonnepanelen, maar ook op de omvormer. En vergeet de installatiegarantie niet. Controleer bij wie je terechtkunt als er problemen zijn. Kies voor een leverancier waar je vertrouwen in hebt. Want zelfstandig garantie verhalen op een fabrikant uit China kan lastig zijn.

Zonnepannelen - Keuzehulp - illustratie

3

Subsidie Zonnepanelen

Voor zonnepanelen is er geen landelijke subsidie. Wel hebben sommige gemeenten eigen subsidieregelingen. De btw kent sinds 2023 een nul tarief dus dat scheelt 21%. Vroeger moest je dit op een ingewikkelde manier terugvragen.

Verder zijn er landelijke en gemeentelijke leningen voor energiebesparende maatregelen. De Energiebespaarlening en de SVn Duurzaamheidslening combineren lage rentes met aantrekkelijke voorwaarden.

Veel banken hebben daarnaast speciale hypotheken om investeringen in duurzaamheid te financieren.

Lees meer over:
Subsidie zonnepanelen

4

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Je hebt 8 zonnepanelen van 420 wattpiek nodig om een gemiddeld stroomverbruik van 3000 kWh per jaar zelf op te wekken. Dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Jouw situatie kan dus behoorlijk verschillen. Van panelen met een hoger vermogen heb je minder nodig dan van panelen met een lager vermogen. Let hier op bij de aanschaf.

Jaarverbruik

Een installatie die groter dan nodig is om je jaarverbruik te dekken, is met de huidige salderingsregeling financieel minder aantrekkelijk. Want voor dat overschot krijg je veel minder geld terug. Maar vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Daarmee verandert de zaak. 

Denk aan de toekomst

Voor veel mensen zal het verbruik van stroom stijgen. Bijvoorbeeld omdat er een plug-in hybride of volledig elektrische auto wordt gekocht. Of misschien wordt de cv-ketel wel vervangen door een (hybride-) warmtepomp. Kies dan zeker voor een grotere installatie. Het is relatief duur om later zonnepanelen bij te plaatsen.

Aantal zonnepanelen en opbrengst

  Vermogen zonnepanelen (Wp per stuk)
  340 400 450
Gewenste jaarlijkse opbrengst (kWh) Aantal panelen nodig
1000 4 3 3
2000 7 6 5
3000 10 9 8
4000 13 12 10
5000 17 14 13

Lees meer over:
Afmetingen van zonnepanelen
Bereken zelf het aantal zonnepanelen

5

Soorten zonnepanelen

De meest voorkomende zonnepanelen zijn polykristallijne ('poly') en monokristallijne ('mono') zonnepanelen. De kwaliteitsverschillen zijn over het algemeen klein.

Blauw en zwart

Polykristallijne panelen zijn meestal blauw en wat goedkoper dan de (meestal) zwarte monokristallijne panelen. Monokristallijne panelen hebben wel de hoogste vermogens. Waar polykristallijne zonnepanelen eerst wat meer waar voor het geld boden, zijn monokristallijne panelen steeds goedkoper geworden. Daardoor zie je nu vooral zwarte zonnepanelen. 

Zwart is mooier

Veel mensen kiezen voor zwarte zonnepanelen vanwege het uiterlijk. Bij ‘all-black’ zonnepanelen zijn ook de randen en de folie aan de achterzijde van de zonnecellen zwart. Veel mensen vinden dit het mooist, maar het gaat iets ten koste van het rendement. 

Zonnepanelen zonder rand (frame) zien er nog strakker uit. Dan krijg je ook geen vuil aan het frame. Maar dit type is over het algemeen wel iets duurder.

Verder zijn er zonnepanelen die zowel aan de voor- als achterzijde in glas zijn ingebed. Deze zijn duurder, maar wel beter bestand tegen weersinvloeden. Waardoor je langer garantie krijgt. 

Lees meer over:
Soorten zonnepanelen

Koopadvies 4 soorten zonnepanelen

6

Levensduur zonnepanelen

Van zonnepanelen verwacht je dat ze lang meegaan zonder problemen. Let daarom goed op de garantie op zonnepanelen en omvormers.

Met zonnepanelen bespaar je veel energie en dat is goed voor het milieu. Zeker als de panelen ook op een duurzame manier geproduceerd zijn. Met respect voor het milieu en de werknemers van de fabrikant en toeleveranciers.

Lees meer over:
Duurzaamheid van zonnepaneelfabrikanten
Kwaliteit van zonnepanelen

7

Is jouw dak geschikt?

Zonnepanelen op plat dak en schuin dak

Met de volgende richtlijnen bepaal je of jouw platte of schuine dak geschikt is voor zonnepanelen.

Hellingshoek

Een hoek van ongeveer 35 graden is het beste voor de opbrengst. Maar het rendementsverlies bij steilere of minder steile plaatsing is klein (meestal minder dan 10%). Een hoek van 60 graden (schuin dak) of 20 graden (plat dak), is zeker nog rendabel.

Richting

De hoogste jaaropbrenst krijg je op het zuiden. Maar (zuid)-oost en (zuid)-west zijn met gemiddeld 5-15% lagere opbrengsten ook zeker nog rendabel. Oost-west plaatsen heeft zelfs voordelen. Zonnepanelen op een schuin dak gericht op het noorden raden we af, tenzij je de terugverdientijd niet belangrijk vindt.

Ruimte

Op een schuin dak kunnen panelen dichter tegen elkaar aan liggen dan op een plat dak. Op een plat dak passen meer panelen als je een kleinere hellingshoek kiest. Of als je de panelen 'oost-west' laat plaatsen.

De ene rij geeft dan minder gauw schaduw op de volgende rij. Minder schuin betekent ook minder zware ballast op het platte dak. Soms is het handig om voor andere afmetingen zonnepanelen dan standaard te kiezen.

Schaduw

Voor daken die deels in de schaduw liggen raden we micro-omvormers of power optimizers aan. Dan hebben de panelen in de schaduw geen negatief effect op de andere panelen.

Geschiktdak vierkant

8

Zonnepanelen installeren

Bij het installeren van zonnepanelen moet bepaald worden waar de panelen precies komen te liggen en hoeveel zonnepanelen passen in de beschikbare ruimte. Een goede leverancier of installatiebedrijf kan op 2 manieren het optimale 'legplan' bepalen. Van afstand met de computer of ter plekke. 

Bij het vergelijken van offertes is het niet slim om je blind te staren op de prijs. Probeer er eerst achter te komen welk voorstel het best doordacht is en van welke aannames de aanbieder uitgaat. Kijk of zaken zoals het aanbrengen van een extra groep in de meterkast al in de prijs verwerkt zijn.

Aarding van de zonnepanelen is ook belangrijk. Om gevaarlijke situaties en lagere opbrengsten te voorkomen moet je zonnepanelen door een vakkundig installateur laten plaatsen.

Lees meer over:
Installatie van zonnepanelen en het kiezen van een goede installateur

zonnepanelen-installeren-1200x800

9

Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen?

Als je zelf geen geschikt dak hebt om zonnepanelen te installeren, zijn er toch volop mogelijkheden om wat met zonne-energie te doen. Die variëren van het kopen van panelen op een dak in de buurt tot het afnemen van stroom van andere consumenten met zonnepanelen. Ook kun je investeren in Nederlandse zonneparken.

Het is wel belangrijk om goed op de kleine lettertjes te letten. Soms zit je bijvoorbeeld vast aan een bepaalde energieleverancier. We zetten de voor- en nadelen van de verschillende opties op een rij.

Heb je wel een geschikt (gezamenlijk) dak, maar woon je in een huurhuis? Ook dan zijn er zeker mogelijkheden.

Of misschien heb je wel een geschikt eigen dak, maar zie je op tegen de investering. Dan kun je zonnepanelen ook huren.

zonnepanelen-landschap-1200x800

10

Zonneboiler: warm water van de zon

Met een zonneboiler (ook wel zonnecollector genoemd) gebruik je de warmte van de zon om warm water te maken. De cv-ketel springt bij op een bewolkte dag.

Soorten zonneboilers

Er zijn verschillende soorten zonneboilers. Voor een afweging van de kosten en opbrengsten is het goed te weten dat er subsidie op zonneboilers is.

Kooptips

Wil je een zonneboiler kopen? Wij vertellen je wat je allemaal moet weten.

Koopdvies 5 soorten boilers

11

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Ik heb een huurhuis, zijn zonnepanelen voor mij ook mogelijk?
Als je schriftelijke toestemming hebt van de verhuurder, kun je zonnepanelen laten installeren. Maak samen met de huiseigenaar afspraken over verzekeringen (opstal en aansprakelijkheid) en eventuele overname van de zonnepanelen bij verhuizen. De verhuurder kan voorwaarden aan de toestemming verbinden.

Je kunt vragen om een vergoeding van je verhuurder voor het voordeel dat de verhuurder geniet van de aanwezigheid van de zonnepanelen. En natuurlijk kun je ook als huurder je zonnestroom verrekenen met je stroomverbruik en een overschot verkopen aan je energieleverancier.

Lees meer over:
Veelgestelde vragen over zonnepanelen