icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zonnepanelen installeren

Bij het installeren van zonnepanelen moet bepaald worden waar de panelen precies komen te liggen en hoeveel zonnepanelen passen in de beschikbare ruimte. Ook de plek van de omvormer is belangrijk, en het aansluitwerk in de meterkast. Bezuinig niet op een goede en veilige installatie, want je wilt jarenlang plezier van je zonnepanelen.
diverse daken zonnepanelen

Plaatsing van de zonnepanelen

Zonnepanelen op het zuiden leveren de meeste opbrengst op. Maar soms kan een andere kant van het dak beter zijn om de maximale opbrengst uit je dak te halen. De volgende factoren kunnen van invloed zijn op het legplan:

 • Als meerdere dakvlakken geschikt zijn, aan meerdere kanten van het dak, kun je meer panelen kwijt. Let wel: in dat geval zijn vaak ook meerdere omvormers of meerdere 'strings' per omvormer nodig.
 • Obstakels zoals de schoorsteen kunnen in de weg staan.
 • Panelen mogen niet te dicht bij de rand of de nok liggen, dat kan bij storm problemen opleveren.
 • Schaduw van bomen of gebouwen kan op de panelen vallen.
 • De belastbaarheid van een dakkapel is vaak minder dan de rest van het dak, terwijl panelen op de dakkapel meer wind vangen en dus meer ballast nodig hebben.
 • Bij een plat dak passen er meer panelen op als ze minder schuin liggen; anders geeft de voorste rij panelen schaduw op de rij erachter. Dit kan ook een reden zijn om de panelen liever oost-west te leggen in plaats van op het zuiden. In dat geval kunnen er 2 rijen tegen elkaar aan.

Een goede leverancier of installatiebedrijf kan op 2 manieren het optimale 'legplan' bepalen. Deskundige medewerkers kunnen dit van afstand doen, met geavanceerde computerprogramma's waarin Google maps-achtige foto's van je dak zitten, maar ook schaduwsimulaties over het hele jaar. Of er kan iemand langskomen. Een combinatie van die 2 kan vaak ook. Zo kun je het voorstel, dat met de computer bepaald is, ter plekke met een installateur bespreken.

Zonnepanelen presteren slechter als ze te heet worden. Ze moeten dus op voldoende afstand van het dak liggen, zodat een luchtstroom achter de panelen voor koeling zorgt.
 

Offertes vergelijken

Het vergelijken van offertes voor zonnepanelen kan moeilijk zijn. Aanbieders kunnen met verschillende legplannen komen. Staar je dus niet blind op de prijs, zelfs niet als je offertes hebt van meerdere aanbieders voor hetzelfde merk en type zonnepanelen met dezelfde omvormer(s). Check voor een goede vergelijking van offertes:

 • hoe ze tot het legplan gekomen zijn, en probeer na te gaan of ze met alle factoren rekening hebben gehouden zoals met schaduw van schoorstenen, bomen etc. en met een veilige afstand tot de dakrand. Te dicht bij de rand of de nok van het dak kan bij storm problemen opleveren.
 • de aannames over opbrengst per paneel;
 • de aannames over de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs;
 • de levensduur van de omvormer; 
 • de geboden garanties.

Zie ook ons rekenvoorbeeld.

Plaatsing omvormer, bekabeling en meterkast

Een omvormer presteert ook slechter als hij te heet wordt en moet dus op een goed geventileerde plaats hangen, zodat hij zijn warmte goed kwijt kan. Een kleine afgesloten meterkast is dus niet de ideale plek.

Voor de bekabeling van panelen naar omvormer, en van omvormer naar meterkast, zijn vaak meerdere trajecten mogelijk. In het algemeen geldt: hoe korter de kabels, hoe minder verliezen en hoe goedkoper de installatie. De installateur moet er ook op letten geen zogenaamde 'inductielussen' te vormen met de bekabeling op het dak. Het is onverstandig om op dikte en lengte van de bekabeling te besparen. Installatiekosten heb je maar 1 keer, en van een goed geïnstalleerd systeem heb je decennialang plezier.

De vereiste dikte van de stroomkabels is afhankelijk van het vermogen van je systeem, en dus van het aantal panelen. De installateur zal dit berekenen. Ook moet de elektricien waarschijnlijk een aparte groep installeren in de meterkast, waar de kabel die van de omvormer komt op aangesloten wordt.

Aarding van de zonnepanelen is ook belangrijk.

Goede installateur belangrijk

Om gevaarlijke situaties en lagere opbrengsten te voorkomen moet je zonnepanelen door een vakkundig installateur laten plaatsen. Vraag bij de verkopende partij door naar de expertise en ervaring van de specifieke installateur die bij jou aan huis komt, niet alleen van het bedrijf als geheel.

Het keurmerk Zonnekeur geeft enig houvast bij het kiezen van een installatiebedrijf. Maar het biedt helaas onvoldoende garantie dat elke individuele installateur van dat bedrijf een deskundig en ervaren zonne-energie-installateur is. In ons Zonnecollectief stellen we strenge eisen aan de installateurs en bieden we 10 jaar installatiegarantie.


Lees ook:

 

Ondersteund door het Intelligent Energy Programme van de Europese Unie

De Consumentenbond is als enige verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel, dat niet noodzakelijk de mening van de Europese Unie weergeeft. Het EASME (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) noch de Europese Commissie is aansprakelijk voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de erin vervatte informatie.

Lees meer over het project CLEAR

Combi logo Clear EASME