icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Warmtepompen

Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. Hij gebruikt energie uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. Het is een zuinige en duurzame manier om je huis te verwarmen.

Header Warmtepomp_1200x675px
Yvo_Verschoor_S

Yvo Verschoor   Expert warmtepompenBijgewerkt op:4 november 2022

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. Hij haalt warmte uit de bodem of buitenlucht en geeft deze via een warmtewisselaar af aan het verwarmingssysteem in je huis. Er zijn 2 soorten warmtepompen:

 • Een volledig elektrische warmtepomp (all electric) vervangt de gasaansluiting in je huis helemaal.
 • Een hybride warmtepomp combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. De cv-ketel springt alleen bij als het heel koud is of voor warm kraanwater.

Niet elke warmtepomp is geschikt voor elke situatie. Veel hangt af van hoe goed jouw woning is geïsoleerd.

Kosten warmtepomp

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kost meestal tussen €4000 en €7000. Dat is inclusief installatie, maar exclusief cv-ketel.

Volledig elektrische warmtepomp

Een 'all electric' warmtepomp is duurder. Volgens Milieu Centraal begint het bij zo'n €6500 a €8500, inclusief btw en installatie. Maar dit kan oplopen tot het dubbele, afhankelijk van het type en het vermogen van de warmtepomp.

Subsidie warmtepomp

Je kunt een flinke subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van het type en model warmtepomp. 

Geluid warmtepomp

De meeste warmtepompen hebben een buitenunit met een ventilator. Die maakt geluid wanneer hij aanstaat. 

Een hybride warmtepomp - die je gebruikt voor het verwarmen van je huis - maakt alleen geluid als hij het huis verwarmt. Een 'all electric' warmtepomp maakt meer geluid omdat je hem ook gebruikt voor warm kraanwater. 

Laat een warmtepomp altijd door een vakman installeren. Zo voorkom je problemen met de werking, levensduur of geluidsoverlast.

Rendement warmtepomp

Met een hybride warmtepomp bespaar je gemiddeld zo'n €600 tot €2000 per jaar (prijspeil 2022) ten opzichte van stoken met alleen een cv-ketel. Een indicatie per model en woningtype staat in de profieltjes bij onze test warmtepompen. In deze bedragen is je hogere elektriciteitsverbruik al verrekend. Naarmate aardgas duurder wordt, worden de besparingen hoger.

Bij een 'all electric' warmtepomp kunnen de besparingen nog hoger zijn. Zeker als je op inductie gaat koken en helemaal geen gasaansluiting meer nodig hebt.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & Interessant

 • De beste warmtepompvideo
  Test | 17 nov.

  Beste warmtepomp

  In een test warmtepompen bekeken we 8 hybride warmtepompen. Daarmee kun je tot €2000 per jaar op je energierekening besparen. Er zijn flinke verschillen in kosten, besparingen en geluid.
 • Salderingsregeling-zonnepanelen
  Nieuws | 3 mei

  Helft energieleveranciers betaalt te weinig voor teruggeleverde stroom

  De helft van de energieleveranciers betaalt (veel) te weinig voor stroom die ze teruggeleverd krijgt van klanten met zonnepanelen. Dat constateert de Consumentenbond op basis van onderzoek.
 • Sequence hybride warmtepompen
  Test | 16 dec.

  Test: omkasting warmtepomp

  Met een speciale omkasting kun je de buitenunit van een warmtepomp veel stiller maken Groot is zo'n kast wel.