icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schenken op papier: zo regel je het

Met een schenking op papier kun je veel belasting besparen. Past een schenking op papier bij je? Hoe regel je het en en kun je ook schenken op papier zonder notaris? Volg ons stappenplan en gebruik de voorbeeldovereenkomst.
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:8 januari 2024

Wat is een schenking op papier?

Ieder jaar mag je een bepaald bedrag belastingvrij schenken. De hoogte van de schenkingsvrijstelling verandert ieder jaar en hangt af van de persoon aan wie je schenkt. Schenken levert vaak een financieel voordeel op. Vor de schenker én voor de ontvanger. Bij een schenking op papier stel je de uitbetaling van de schenking uit tot een later moment.

Je 'belooft' bijvoorbeeld je kind een bedrag maar je stort het geld niet op zijn of haar rekening. Als ouder blijf je gewoon over het geld beschikken, maar op papier heb je een schuld aan je kind. Hierdoor daalt je vermogen. Over die schuld bij je kind betaal je jaarlijks rente. En door de rentebetalingen daalt je vermogen nog meer. Een schenking op papier kan een flink belastingvoordeel opleveren. 

Past het bij jou?

Een schenking op papier is niet alleen voor ouders aan kinderen. Je kunt aan iedereen schenken op papier. Maar in dit artikel richten we ons op ouders die schenken aan hun kinderen. Daar is onze voorbeeldovereenkomst voor gemaakt. Dit artikel is geen volledige vervanging van een individueel advies. Wel geven we zoveel mogelijk aan welke mogelijkheden er zijn. Zo kun je bewust kiezen voor onze voorbeeldovereenkomst of voor maatwerk.

Voor- en nadelen schenking op papier

Een schenking op papier is bedoeld om er een (belasting)voordeel mee te halen. De voordelen van deze schenking zijn:

 • Besparing erfbelasting voor de toekomstige erfgenamen want het vermogen van de ouder(s) is bij overlijden lager door de schenking.
 • De ouder kan (jaarlijks) meer vermogen belastingvrij overhevelen naar het kind. Naast de bedragen die je (jaarlijks) belastingvrij mag schenken, betaal je ook nog ieder jaar rente over de schenking op papier aan je kind.  
 • Mogelijke besparing box 3 inkomstenbelasting voor de schenker omdat het belastbaar vermogen daalt.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Erven en schenken

Nieuw & interessant

 • Levenstestament

  Levenstestament: waarom verstandig?

  Door het opstellen van een levenstestament houd je zelf de regie over je leven. Leg vast wat je wilt en wie beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt.
 • Persoonlijk memorandum maken

  Informatie voor je nabestaanden

  Zet je persoonlijke wensen en gegevens in een nalatenschapsdossier en maak het je naasten makkelijker na je overlijden.
 • Schenken overzicht mogelijkheden

  Schenken: voordelen en nadelen

  Schenken levert vaak een flinke belastingbesparing op. Lees meer over de voor- en nadelen van schenken.
 • Periodieke gift goede doelen

  Belastingvoordeel periodieke gift goede doelen

  Een periodieke gift aan een goed doel levert extra belastingvoordeel op. Gebruik onze voorbeeldovereenkomst en lees alles over de voorwaarden.
 • Wie je erfgenamen zijn

  Wie zijn mijn erfgenamen?

  Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen? Als je een testament hebt, bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan de erfenis?
 • Ontvanger schenking moois kopen

  Overeenkomst voor verhoogde schenking

  Profiteer van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling voor een kind. Met ons stappenplan en voorbeeldovereenkomst leg je alle afspraken goed vast.