icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schenken op papier: zo regel je het

Past een schenking op papier bij je? Hoe regel je het, waar moet je op letten en kun je ook schenken op papier zonder notaris? Volg ons stappenplan en gebruik de voorbeeldovereenkomst.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 1 januari 2022

Home erven

Wat is een schenking op papier?

Dit is een schenking die nog niet wordt uitgekeerd. De schenker blijft het bedrag schuldig. Een schenking op papier wordt ook wel ‘schuldigerkenning uit vrijgevigheid’ genoemd. De schenker neemt vrijwillig een schuld op zich, die hij later aflost.

De ontvanger krijgt dus een vordering op de schenker cadeau. Vaak spreekt de schenker met de ontvanger af dat hij de vordering pas mag opeisen als de schenker is overleden. Het is eigenlijk een toezegging, die later wordt uitbetaald.

Onderzoek

We deden onderzoek en spraken met verschillende notarissen en hoogleraren. Alle teksten zijn uiteindelijk gecontroleerd door notaris Aniel Autar. Een notaris met veel ervaring met nalatenschapsplanning. Hij leverde ook de basis voor onze voorbeeldovereenkomsten. Wij hebben de overeenkomst herschreven in begrijpelijkere taal en voorzien van een toelichting. Dan weet je wat je tekent. De notaris bleef tussentijds meelezen en controleerde of alles juridisch nog klopte.

Aan kinderen

We richten ons in eerste instantie op ouders die schenken aan hun kinderen. Mogelijk breiden we deze informatie verder uit als blijkt dat daar een grote behoefte aan is.

Een heleboel voordelen

Na een schenking op papier kun je toeslagen krijgen waarvoor je vermogen eigenlijk nét te hoog is. Ook kun je vaak tienduizenden euro’s inkomstenbelasting en/of erfbelasting besparen. Hier hebben we heel veel leuks over te vertellen, want we ontdekten veel mogelijkheden. Zo kun je mét zo'n schenking jaarlijks meer geld schenkbelastingvrij aan je kinderen overmaken, dan zónder.

We wijzen je de weg in de aangifte schenkbelasting en de aangifte inkomstenbelasting. En zorgen dat je niet in belangrijke valkuilen valt. Je leest ook over ons onderzoek naar de kosten die notarissen rekenen. Handig als je dit wel mét een notaris wil regelen.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  27 sep.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  Laatste kans: tot eind 2022 mag je maximaal een ton belastingvrij schenken voor de eigen woning. Nog dit jaar je (klein)kind helpen? Wij geven antwoord op 30 veelgestelde vragen.
 • jubelton 1200x800
  27 sep.

  Jubelton regelen met overeenkomst

  Tot 2023 kun je nog maximaal €100.000 schenken voor de eigen woning van je kind of kleinkind. Volg het stappenplan en maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst.
 • Erfenis aanvaarden
  6 jul.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • jubelton 1200x800
  27 sep.

  Jubelton regelen met overeenkomst

  Tot 2023 kun je nog maximaal €100.000 schenken voor de eigen woning van je kind of kleinkind. Volg het stappenplan en maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst.