icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Archief Erven en schenken

Hier vind je alle eerder verschenen artikelen binnen Erven en schenken.


2022

13 oktober 2022

Schenking op papier: veelgestelde vragen

Een schenking op papier kan zorgen voor een flinke besparing op erfbelasting. Maar de regels zijn ingewikkeld. We geven antwoord op de meest gestelde vragen.

11 oktober 2022

Goede doelen: slim geld doneren

Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.

27 september 2022

Legitieme portie

Zelfs als je onterfd bent, heb je recht op een deel van de erfenis. De legitieme portie. Het wettelijke recht van een kind op de erfenis van zijn ouders.

26 september 2022

Wettelijke verdeling

Als na een overlijden de partner met 1 of meer kinderen achterblijft, is de wettelijke verdeling van toepassing. Dit is een speciale regeling in de wet om de partner te financieel te beschermen.

26 september 2022

Wie zijn mijn erfgenamen?

Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen? Als je een testament hebt, bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan de erfenis?

22 september 2022

Recht op een teruggave erf- of schenkbelasting?

In sommige gevallen heb je recht op teruggave van erf- of schenkbelasting. Kijk of je hier recht op hebt als je in de afgelopen 5 jaar erf- of schenkbelasting hebt betaald.

11 augustus 2022

Overeenkomst voor verhoogde schenking

Met een stappenplan en overeenkomst zorg je voor goede afspraken bij een schenking. Zo voorkom je familieruzies en discussie met de Belastingdienst.

6 juli 2022

Is beneficiair aanvaarden verstandig?

Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.

3 maart 2022

Regel je digitale nalatenschap

Na jouw overlijden staan je computer en online accounts op slot voor nabestaanden, als zij geen wachtwoord hebben. Regel je digitale nalatenschap op tijd.

2021

Nieuws | 2 oktober 2021

Honderden euro’s verschil in notaristarieven

De tarieven die notarissen hanteren voor het opstellen van een overeenkomst voor schenken op papier lopen flink uiteen. De Consumentenbond komt met stappenplannen en voorbeeldovereenkomsten om te besparen op notariskosten.

27 september 2021

Moeten mijn kinderen later erfbelasting betalen?

Dat hangt af van het vermogen aan het eind van je leven. Maar ook van hoeveel kinderen je hebt.

27 september 2021

Financiële voor- en nadelen van schenken op papier

Een schenking op papier is niet altijd voordelig . Bekijk voordat je schenkt op papier eerst welke voor- en nadelen dit heeft in jullie situatie.

27 september 2021

Erfbelasting besparen met schenken op papier

Een schenking op papier kan een slimme manier zijn om (erf)belasting te besparen. Bekijk onze voorbeelden om te zien wat schenken op papier oplevert. 

27 september 2021

Schenken op papier

Past een schenking op papier bij je? Hoe regel je het, waar moet je op letten? Volg ons stappenplan en gebruik de voorbeeldovereenkomst.

22 juni 2021

Erven en schenken

Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen. Het loont de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Anders laat je geheid belastingvoordeel liggen of moet je onnodig schenkbelasting of erfbelasting betalen.

2018

5 november 2018

Veel vermogen? Verlaag je eigen bijdrage

Als je naar een verzorgingshuis gaat, betaal je een eigen bijdrage. Wij geven tips om de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden.

Nieuws | 27 maart 2018

Weer onvoldoende voor BelastingTelefoon

De BelastingTelefoon krijgt voor het zesde jaar op rij een onvoldoende van de Consumentenbond. Na onderzoek rond de jaarwisseling (4,8) kreeg het een herhaalonderzoek in maart. Cijfer: 5,4. Ver onder de maat, vindt de Consumentenbond.

2017

Nieuws | 28 juli 2017

Nieuwe dienst: Verhuizen met de Consumentenbond

Consumenten die verhuizen naar een nieuwe koop- of huurwoning kunnen vanaf vandaag terecht op het 'Nieuw huis' platform van de Consumentenbond. Praktische informatie, een checklist en een e-mailservice helpen verhuizende consumenten op weg.

Eerste indruk | 1 juni 2017

Aangifte Schenkbelasting

Sinds medio mei kun je aangifte schenkbelasting doen via Mijn Belastingdienst. Voorheen kon dit alleen via een papieren formulier. De Consumentenbond probeerde deze manier van aangifte doen uit.

2016

7 oktober 2016

Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

Sinds 1 januari 2023 is het tijdperk van de jubelton voorbij. In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen.


Filter op artikelen

Zoek binnen de website

Vul een zoekterm in