icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aftrekpost: giften

Geef je aan een goed doel, zorg dan dat je de gift mag aftrekken. Dat levert je een belastingbesparing op bij je aangifte inkomstenbelasting. Als je vooraf goed op de hoogte bent van de regels, pak je meer belastingvoordeel mee. 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:4 maart 2024

Wanneer is een gift aftrekbaar?

Een gift is aftrekbaar als het goede doel is opgenomen in de lijst van algemene nut beogende instellingen (ANBI's). Giften aan verenigingen zijn soms ook aftrekbaar. Als je je sport-, lotgenoten- of zangvereniging wil helpen dan gelden er wel extra voorwaarden

Je mag je gift dan in je aangifte inkomstenbelasting aftrekken. Door de aftrekpost wordt het bedrag dat je moet betalen aan inkomstenbelasting lager.

De Belastingdienst onderscheidt 2 soorten giften aan goede doelen:

 • Gewone giften
 • Periodieke giften

In de belastingaangifte staan deze onder het kopje 'uitgaven', waar je 'giften' aanvinkt. 

Goede doelen-loterij niet aftrekbaar

Doe je mee aan de Nationale Postcode Loterij of de Vriendenloterij? Deze inleg is niet aftrekbaar omdat het deelname aan een kansspel is. Dat deze loterijen een deel van de inkomsten aan goede doelen besteden, maakt hierbij niet uit. 

Gewone giften

De meeste giften zijn gewone giften. De term periodieke gift is wat verwarrend. Een maandelijkse gift aan een goed doel is niet automatisch een periodieke gift. Dat wordt het pas als je aan alle voorwaarden van een periodieke gift voldoet. Bij een gewone gift is je belastingvoordeel kleiner dan bij een periodieke gift. 

Belastingvoordeel gewone gift

'Gewone’ giften zijn alleen aftrekbaar als je in een jaar meer schenkt dan het drempelbedrag. Het drempelbedrag is 1% van het verzamelinkomen van jezelf en je eventuele partner, maar minimaal €60. Als je daaronder blijft, heb je geen belastingvoordeel. Er geldt ook een maximum. Je mag maximaal 10% van het verzamelinkomen aftrekken.  

Schriftelijk bewijs verplicht

Om een gewone gift te mogen aftrekken, heb je een schriftelijk bewijs van de betaling nodig.  Bijvoorbeeld een bankafschrift. Ook een gift aan de deur via de QR-code op de collectebus staat op je afschrift. Contante giften zijn niet aftrekbaar.

Tip: spaar je giften van 2 jaar op

Je kunt overwegen de giften die je eigenlijk over 2 (of meer) jaren wilde spreiden in 1 jaar te doen. Je hebt dan maar 1 keer met een drempel te maken. Je kunt daardoor in totaal meer belasting aftrekken.

Periodieke giften

Periodieke giften leveren meer belastingvoordeel op. Als je aan de voorwaarden voldoet, mag je deze gift volledig van je verzamelinkomen aftrekken. Er is geen drempel zoals bij een gewone gift. En het maximumbedrag voor een periodieke gift is hoog, €250.000 per jaar. Een periodieke gift is bij veel goede doelen al mogelijk vanaf een paar tientjes per jaar. Soms hanteren ze een hogere grens, bijvoorbeeld €100.

Voorwaarden periodieke gift

 • Je moet (minstens) 5 jaar hetzelfde bedrag doneren aan hetzelfde goede doel of vereniging.
 • Je moet de periodieke gift schriftelijk vastleggen. Dit kan bijvoorbeeld met onze voorbeeldovereenkomst.
 • Je moet kunnen bewijzen dat je de gift hebt gedaan. Bijvoorbeeld met een bankafschrift.
 • De periodieke gift eindigt na overlijden van de schenker(s).
 • Je mag alleen of samen doneren. Een gezamelijke gift kan voordelig zijn. In onze voorbeeldovereenkomst kun je kiezen of je alleen of samen schenkt. 

Belastingvoordeel periodieke gift 

Het belastingvoordeel van de aftrekpost giften is in 2024 maximaal 36,97%. Ook als je een hoger inkomen hebt dan €75.518 en 49,5% betaalt over je inkomsten in box 1.  

Aandachtspunten vastleggen periodieke gift

In ons artikel over periodieke giften (alleen voor leden) vertellen we je waar je op moet letten bij het invullen van de overeenkomst. 

 • Kies je voor een vaste looptijd of voor een gift zonder einddatum? Bekijk de voor- en nadelen van een gift voor onbepaalde tijd voordat je een keuze maakt.  
 • In sommige overeenkomsten staat dat je bij een inkomensdaling tussentijds mag stoppen met de periodieke gift. Zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor je belastingaftrek.  

Voor een goede vastlegging kun je onze voorbeeldovereenkomst gebruiken. Deze hebben we gemaakt samen met een notaris. Geschreven in begrijpelijk Nederlands en met een uitgebreide toelichting. De Belastingdienst en een aantal grote goede goeden hebben ook een standaardovereenkomst op hun website staan. Bewaar de getekende overeenkomst goed want de Belastingdienst kan ernaar vragen. 

Een gewone of een periodieke gift?  

Je hebt meer belastingvoordeel als je gewone giften wijzigt in periodieke giften. Als je kiest voor een combinatie van gewone en periodieke giften, dan is je voordeel kleiner. Je hebt dan nog steeds last van de aftrekdrempel bij gewone giften.  

Giften culturele instellingen

Doneer je aan een culture instelling met de ANBI-status? Dan mag je het bedrag dat je aftrekt in je aangifte verhogen. Dat zorgt voor een extra belastingvoordeel. Weet je niet of een museum, een orkest of een schouwburg een culturele ANBI is? Bekijk dan de lijst van ANBI's. Check of achter de naam van de instelling een datum is ingevuld onder het kopje 'cultuur begindatum'.

Je maakt bijvoorbeeld €600 per jaar over naar een museum. Die gift mag je verhogen met 25%. Dat betekent dat je in je aangifte invult dat je culture gift €750 is. Als het een periodieke gift is, dan mag je die €750 volledig aftrekken. Bij een gewone gift moet je rekening houden met het drempelbedrag en het maximum op basis van je inkomen. Is de gift meer dan €5000 in een jaar? De maximale verhoging bedraagt €1250, voor jou en je eventuele fiscale partner samen.

Giften aan een vereniging

Wil je een gift aan een vereniging aftrekken in je aangifte inkomenstenbelasting? Dat kan alleen bij een periodieke gift. Een gewone gift aan een vereniging is niet aftrekbaar. Naast de hierboven genoemde 'standaard' voorwaarden van een periodieke gift, gelden er bij een vereniging extra voorwaarden. De vereniging moet minimaal 25 leden hebben, maakt geen winst en is opgericht bij de notaris. Het moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Aftrekbare gift bij vrijwilligerswerk  

De belastingvrije vergoeding voor vrijwilligerswerk is in 2024 met ruim 10% gestegen naar €2100 per jaar. Heeft de organisatie een ANBI-status, dan kun je ook afzien van de vergoeding en giftenaftrek krijgen. Je moet dan wel voldoen aan de voorwaarden

Je bent bijvoorbeeld 5 middagen per maand vrijwilliger bij een goed doel. Die wil een vergoeding van €15 per middag betalen maar daar zie je van af. Je mag voor 2024 dan €900 (€75 per maand) aftrekken als gewone gift. 

Stappenplan doneren met een plan

Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Maar hoe maak je een keuze uit al die duizenden goede doelen? Hoe zorg je dat je gift ook besteed wordt aan de projecten die jij belangrijk vindt? Met ons stappenplan doneer je slim, en met een plan. Bepaal in 9 stappen aan wie en op welke manier je wilt doneren.

Artikelen binnen Erven en schenken

Nieuw & interessant

 • Levenstestament

  Levenstestament: waarom verstandig?

  Door het opstellen van een levenstestament houd je zelf de regie over je leven. Leg vast wat je wilt en wie beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt.
 • Persoonlijk memorandum maken

  Informatie voor je nabestaanden

  Zet je persoonlijke wensen en gegevens in een nalatenschapsdossier en maak het je naasten makkelijker na je overlijden.
 • Familiehypotheek en schenken aan je kind

  Rente terugschenken bij familiehypotheek

  Verstrek je een familiehypotheek aan je kind? En wil je de rente en aflossing weer terugschenken? Gebruik onze voorbeeldovereenkomsten leen-schenkconstructie.
 • Periodieke gift goede doelen

  Belastingvoordeel periodieke gift goede doelen

  Een periodieke gift aan een goed doel levert extra belastingvoordeel op. Gebruik onze voorbeeldovereenkomst en lees alles over de voorwaarden.
 • Wie je erfgenamen zijn

  Wie zijn mijn erfgenamen?

  Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen? Als je een testament hebt, bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan de erfenis?
 • Ontvanger schenking moois kopen

  Overeenkomst voor verhoogde schenking

  Profiteer van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling voor een kind. Met ons stappenplan en voorbeeldovereenkomst leg je alle afspraken goed vast.