icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

De jubelton wordt in 2024 afgeschaft en is in 2023 al fors lager. Veel (groot)ouders willen hun (klein)kind nog helpen met een belastingvrije schenking voor de eigen woning. Maar hoe zit het als je (klein)kind nog geen huis heeft? Of als je pas volgend jaar voldoende geld hebt voor een grote schenking? Wij geven antwoord op 30 veelgestelde vragen.
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 6 april 2022

schenken zonder schenkbelasting

De jubelton verdwijnt in 2024

Al jaren mag je eenmalig ruim €100.000 schenken aan wie je maar wil. Zonder dat de ontvanger schenkbelasting hoeft te betalen. Vandaar de naam jubelton. Het kabinet wil de belastingvrije schenking voor de eigen woning in 2024 afschaffen. Want het zou de huizenmarkt verstoren. Kopers met rijke familieleden kunnen hoger bieden op te koop staande woningen. 

In 2022 mag je nog maximaal €106.671 belastingvrij schenken. De hoge schenkingsvrijstelling biedt veel voordelen. Geen schenkbelasting en in de toekomst minder erfbelasting. En je (klein)kind, je nicht of wie dan ook kan met de schenking makkelijker een fijn huis kopen. 

Maar voordat je zo'n schenking doet, wil je natuurlijk wel precies weten hoe het zit. In dit artikel worden alle veelgestelde vragen beantwoord. Over de regels die gelden bij het gebruiken van de schenking. Over de schenkingsovereenkomst. En over de rechten en plichten van de ontvanger en de partner. Bekijk de antwoorden en je weet alles over de belastingvrije schenking voor de eigen woning.

Wil je de schenking eigen woning regelen? Volg daarvoor ons stappenplan. En maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst

Schenkingsbedrag gespreid uitbetalen 

Let op als je vanaf 2022 de schenking over meerdere jaren wilt verdelen. In september 2022 op Prinsjesdag worden de details van de wetswijziging waarschijnlijk bekend gemaakt. Tot er meer bekend is, gaan we er vanuit dat een spreiding over 2 kalenderjaren mogelijk blijft (2022 en 2023). En niet over 3 jaren.

Tip: weet je nu al dat je gebruik wilt maken van de schenkingsvrijstelling eigen woning? En wil je de uitbetaling graag spreiden? Maak dan vóór Prinsjesdag 2022 een eerste termijn over.

Het zou kunnen dat op Prinsjesdag bekend wordt dat gespreide uitbetaling met onmiddelijke ingang niet meer mogelijk is. Heb je vóór Prinsjesdag al een eerste schenking gedaan? De kans is groot dat je dan in 2023 ook nog een bedrag mag overmaken. Maar dat is natuurlijk niet zeker.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Probeer 7 dagen gratis.

Probeer 7 dagen gratis

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  6 apr.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  De jubelton wordt in 2024 afgeschaft en is in 2023 al fors lager. Veel (groot)ouders willen hun (klein)kind helpen. Maar de voorwaarden bij een schenking eigen woning zijn ingewikkeld. Wij geven antwoord op 30 veelgestelde vragen.
 • vrijgestelde schenking
  6 apr.

  Schenking eigen woning regelen

  Je wilt gebruikmaken van de vrijgestelde schenking voor de eigen woning voordat de Jubelton wordt afgeschaft. Regel het goed. Volg ons stappenplan en maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst.
 • vermogende-bejaarde
  5 jan.

  Veel vermogen? Verlaag je eigen bijdrage

  Als je naar een verzorgingshuis gaat, moet je een eigen bijdrage betalen. Wij geven tips om de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden.
 • verzorghuis rolstoel
  4 jan.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Hoe hoog is dat bedrag?