icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

Sinds 1 januari 2023 is het bedrag dat je mag schenken voor de eigen woning verlaagd naar €28.947. De schenking van 2021 of 2022 mag je nog aanvullen tot ruim €100.000. Maar de regels zijn ingewikkeld. Benieuwd hoe zit het als je (klein)kind nog geen huis heeft? Wij geven antwoord op veelgestelde vragen.
ellen kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 2 januari 2023

schenken zonder schenkbelasting

De jubelton verdwijnt in 2024

Jarenlang mocht je eenmalig ruim €100.000 belastingvrij schenken voor de eigen woning. Vandaar de naam jubelton. Maar aan deze mogelijkheid is een einde gekomen. Het belastingvrije bedrag dat je mag schenken voor de woning is voor 2023 €28.947. En de regeling wordt in 2024 helemaal afgeschaft. Want het zou de huizenmarkt verstoren en leiden tot ongelijkheid onder kopers. 

De hoge schenkingsvrijstelling biedt veel voordelen. Geen schenkbelasting en in de toekomst minder erfbelasting. En je (klein)kind, je nicht of wie dan ook kan met de schenking makkelijker een fijn huis kopen of een verbouwing betalen.

Maar voordat je zo'n schenking doet, wil je natuurlijk wel precies weten hoe het zit. In dit artikel beantwoorden we veelgestelde vragen. Over de regels die gelden bij het gebruiken van de schenking. Over de schenkingsovereenkomst. En over de rechten en plichten van de ontvanger en de partner. Bekijk onze antwoorden en je weet alles over de belastingvrije schenking voor de eigen woning.

Wil je de schenking eigen woning regelen? Volg daarvoor ons stappenplan. En gebruik onze voorbeeldovereenkomst

 

 

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  2 jan.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  Sinds 1 januari 2023 is het tijdperk van de jubelton voorbij. In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen.
 • Goede doelen donatie
  11 okt.

  Goede doelen: slim geld doneren

  Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
 • Erfenis aanvaarden
  6 jul.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • Onterecht schenk- of erfbelasting betaald
  22 sep.

  Recht op een teruggave erf- of schenkbelasting?

  In sommige gevallen heb je recht op teruggave van erf- of schenkbelasting. Kijk of je hier recht op hebt als je in de afgelopen 5 jaar erf- of schenkbelasting hebt betaald.