icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schenkbelasting 2024

Schenk je aan je kind, kleinkind of iemand anders? Dan moet de ontvanger in sommige gevallen schenkbelasting betalen. Bekijk de tarieven schenkbelasting voor 2024. Wie betaalt de belasting en hoe doe je aangifte? We vertellen je hoe het zit met de aangifte schenkbelasting. 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert schenkenBijgewerkt op:4 juli 2024

Home belasting besparen

Wanneer schenkbelasting betalen?

Ieder jaar mag je een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Belastingvrij houdt in dat de ontvanger geen schenkbelasting hoeft te betalen over de schenking. Schenk je meer dan de schenkingsvrijstelling? Dan geldt de vrijstelling nog wel. De ontvanger betaalt alleen over het bedrag bóven de vrijstelling schenkbelasting. 

Besparing erfbelasting

Vaak zorgt een schenking voor een besparing op de erfbelasting. Een schenking kan ook gevolgen hebben voor de vermogensbelasting. Voordelig of nadelig. Lees bij de voor- en nadelen van schenken precies hoe het zit met schenken en de belasting.  

Tarieven schenkbelasting 2024

Schenk je aan je kind of aan je partner een bedrag boven de schenkingsvrijstelling? Dan betaalt de ontvanger over het meerdere:

 Over de eerste €152.368  10% belasting
 Over het bedrag boven de €152.368  20% belasting

Schenk je aan je kleinkind een bedrag boven de schenkingsvrijstelling? Dan betaalt die over het meerdere: 

 Over de eerste €152.368  18% belasting
 Over het bedrag boven de €152.368  36% belasting

Schenk je aan een andere dierbare een bedrag boven de schenkingsvrijstelling? Dan betaalt die over het meerdere:

 Over de eerste €152.368  30% belasting
 Over het bedrag boven de €152.368  40% belasting

Met de rekenhulp van de Belastingdienst bereken je gemakkelijk hoeveel schenkbelasting de ontvanger moet betalen. 

Voorbeelden berekening schenkbelasting 

Deze voorbeelden zijn gebaseerd op de schenkingsvrijstellingen en tarieven in 2024. 

Schenking groot bedrag door opname zorginstelling

Een (verwachte) opname in een zorginstelling kan een reden zijn om een groot bedrag te schenken. Een schenking verlaagt dan de toekomstige eigen bijdrage. 

Aangifte schenkbelasting verplicht

Is de schenking in een jaar hoger dan de jaarlijkse vrijstelling? Dan is de ontvanger van de schenking verplicht om aangifte schenkbelasting te doen. Oók als je als ouder(s) gebruikmaakt van de eenmalige hoge vrijstelling voor kinderen

Digitaal of online aangifte

Een aangifte schenkbelasting doe je digitaal via Mijn Belastingdienst. Kies vervolgens voor ‘schenkbelasting’. Met dit stappenplan van de Belastingdienst doe je in 4 stappen de aangifte. Kun of wil je de aangifte niet online doen? Gebruik dan de papieren aangifte

Welke gegevens zijn nodig? 

In het aangifteformulier moet je het burgerservicenummer (BSN) van de schenker en de ontvanger invullen. Bewijsstukken van de schenking hoef je niet mee te sturen met de aangifte maar bewaar alles wel goed. De Belastingdienst kan daar achteraf om vragen. Zoals een bankafschrift van de overboeking van het geld. Gaat het om een schenking eigen woning? Bewaar dan de bewijzen waaruit blijkt dat het geld voor de woning is besteed. 

Wie betaalt de schenkbelasting?

Het is financieel het gunstigst als de ontvanger de schenkbelasting betaalt. Schenk je je kind €10.000 en wil je dat die echt €10.000 kan besteden? Dan kun je het bedrag dat je schenkt verhogen. Met dat extra bedrag betaalt je kind de schenkbelasting. Maar omdat je schenkingsbedrag hoger wordt, moet er ook meer schenkbelasting betaald worden.

Wanneer aangifte schenkbelasting doen?

Voor een schenking in 2024 kan op ieder moment aangifte worden gedaan. Maar uiterlijk vóór 1 maart 2025. Het is ook mogelijk om uitstel aan te vragen. Dat moet ook vóór 1 maart. Uitstel vragen kan digitaal via Mijn Belastingdienst. Of stuur een brief naar: Belastingdienst kantoor Eindhoven, Antwoordnummer 14670, 5600 WK Eindhoven. 

Doe 1 keer aangifte bij spreiding van de schenking

Wachten kan handig zijn als de ontvanger de schenking verspreid over het kalenderjaar ontvangt. Dan hoeft die maar 1 keer aangifte te doen. Gaat het om verschillende schenkingen? Bijvoorbeeld een geldbedrag en een auto of een kwijtschelding van een lening? Dan moet de ontvanger 2 keer aangifte doen.

Aangifte wijzigen niet mogelijk

Is er aangifte schenkbelasting gedaan en ontdek je een fout? Het is niet mogelijk om een digitale aangifte te wijzigen. Stuur ook geen nieuwe (papieren) aangifte. De ontvanger moet dan een brief sturen naar de Belastingdienst. 

Heeft de ontvanger al aangifte gedaan en schenk je in hetzelfde jaar nóg een keer? Dan moet de ontvanger een nieuw aangifteformulier invullen. Bij vraag 3C staat de vraag 'Hebt u dit jaar al een schenking ontvangen van deze schenker?' De ontvanger kiest hier voor antwoord 'ja'.  

Artikelen binnen Erven en schenken

Nieuw & interessant

 • Levenstestament

  Levenstestament: waarom verstandig?

  Door het opstellen van een levenstestament houd je zelf de regie over je leven. Leg vast wat je wilt en wie beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt.
 • Persoonlijk memorandum maken

  Informatie voor je nabestaanden

  Zet je persoonlijke wensen en gegevens in een nalatenschapsdossier en maak het je naasten makkelijker na je overlijden.
 • Familiehypotheek en schenken aan je kind

  Rente terugschenken bij familiehypotheek

  Verstrek je een familiehypotheek aan je kind? En wil je de rente en aflossing weer terugschenken? Gebruik onze voorbeeldovereenkomsten leen-schenkconstructie.
 • Periodieke gift goede doelen

  Belastingvoordeel periodieke gift goede doelen

  Een periodieke gift aan een goed doel levert extra belastingvoordeel op. Gebruik onze voorbeeldovereenkomst en lees alles over de voorwaarden.
 • Wie je erfgenamen zijn

  Wie zijn mijn erfgenamen?

  Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen? Als je een testament hebt, bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan de erfenis?
 • Ontvanger schenking moois kopen

  Overeenkomst voor verhoogde schenking

  Profiteer van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling voor een kind. Met ons stappenplan en voorbeeldovereenkomst leg je alle afspraken goed vast.