icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veel vermogen? Verlaag je eigen bijdrage zorginstelling

Als je naar een verzorgingshuis gaat, betaal je een eigen bijdrage. Deze is hoger als je veel vermogen hebt. Wij geven je tips om de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:28 november 2022

vermogende-bejaarde

Kan mijn bijdrage omlaag?

De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van je inkomen en je vermogen. Als je veel vermogen hebt, is de kans groot dat je eigen bijdrage omlaag kan. Maar soms betaal je de maximale eigen bijdrage door je inkomen. Het verlagen van je vermogen levert dan geen besparing op.

Jaarinkomen

Bij de lage eigen bijdrage betaal je de maximale eigen bijdrage bij een (gezamenlijk) jaarinkomen van ongeveer €116.000. Bij een (gezamenlijk) inkomen van €95.000 betaal je bij de hoge eigen bijdrage het maximale bedrag. Het is dan niet mogelijk om te besparen op je eigen bijdrage.

Vermogen

Ook het verlagen van je vermogen levert niet altijd voordeel op. Dit heeft alleen zin als je vermogen hoger is dan vermogen dat je mag hebben. In 2023 is dit €31.340 voor alleenstaanden of €62.680 voor stellen. Ze noemen dit het toetsvermogen. Als je vermogen op 1 januari 2023 lager is, is het niet mogelijk om op je eigen bijdrage te besparen.

Wat levert het op?

In de meeste gevallen moet je wel wachten op het voordeel. De peildatum ligt op 1 januari 2 jaar geleden. Verlaag je in 2023 je vermogen? Dan betaal je pas in 2026 een lagere bijdrage.

Aanpassen peildatum

Het is mogelijk om een aanpassing van de peildatum aan te vragen. De eigen bijdrage wordt dan herrekend met de huidige gegevens. Voor 2023 kan dit tot 1 mei 2026.

Voorwaarden aanpassen lage eigen bijdrage

De bijdrage mag alleen verlaagd worden als het verschil in bijdrageplichtig inkomen groter is dan €2853 (2023). Dit is het totaal van het inkomen en de opbrengst van het vermogen.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  16 nov.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen. Wij geven antwoord op veelgestelde vragen.
 • Goede doelen donatie
  23 feb.

  Goede doelen: slim geld doneren

  Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
 • Erfenis aanvaarden
  23 feb.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • 1 Laptop 1200x800

  Keuzehulp: wie zijn mijn erfgenamen?

  Je erfgenamen achterhalen is soms een hele opgave. In deze keuzehulp helpen we je daarbij. Beantwoord een paar vragen, bekijk wie je erfgenamen zijn en hoeveel iedere erfgenaam krijgt.