icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veel vermogen? Verlaag je eigen bijdrage zorginstelling

Heb je veel vermogen? Als je naar een verzorgingshuis gaat, moet je een eigen bijdrage betalen. Wij geven je tips om de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 5 januari 2022

vermogende-bejaarde

Heb je veel vermogen, dan betaal je veel eigen bijdrage bij opname in een verpleeghuis of verzorgingshuis. De kans is dan groot dat je de eigen bijdrage omlaag kunt brengen.

 • Je eigen bijdrage kan vaak omlaag als je meer vermogen hebt dan het heffingsvrij vermogen.
 • Je eigen bijdrage kan zeker niet omlaag als je jaarinkomen hoger is dan €100.000.

Mensen met veel vermogen betalen een veel hogere eigen bijdrage dan mensen met een laag vermogen. Dat is niet altijd eerlijk. Zo betaalt iemand die zelf spaargeld opzij heeft gezet voor later, een veel hogere bijdrage dan iemand met een regulier pensioen. Voor wie de eigen bijdrage een doorn in het oog is, bespreken we mogelijkheden om de bijdrage te verlagen.

Eigen bijdrage verpleeghuis

Je eigen bijdrage verlagen heeft alleen zin als je momenteel méér belastbaar vermogen hebt dan heffingsvrij vermogen. Het heffingsvrije vermogen is in 2022 €50.560 voor alleenstaanden en €101.300 voor stellen.

Met de eigen bijdrage rekenhulp bereken je hoe hoog je eigen bijdrage voor het verpleeghuis of verzorgingshuis is. Vul de rekenhulp 2 keer in om te ontdekken of je de eigen bijdrage kunt verminderen. Eerst een keer met je eigen grondslag sparen en beleggen. Dat is het vermogen waar je belasting over betaalt. Daarna vul je de rekenhulp nog een keer in met ‘0’ als grondslag sparen en beleggen.

Blijft de bijdrage hetzelfde? Dan kun je je eigen bijdrage niet verlagen. Verschilt de bijdrage? Dan kun je besparen als je je eigen vermogen (dat is de grondslag sparen en beleggen) verlaagt.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Probeer 7 dagen gratis.

Probeer 7 dagen gratis

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  6 apr.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  De jubelton wordt in 2024 afgeschaft en is in 2023 al fors lager. Veel (groot)ouders willen hun (klein)kind helpen. Maar de voorwaarden bij een schenking eigen woning zijn ingewikkeld. Wij geven antwoord op 30 veelgestelde vragen.
 • vrijgestelde schenking
  6 apr.

  Schenking eigen woning regelen

  Je wilt gebruikmaken van de vrijgestelde schenking voor de eigen woning voordat de Jubelton wordt afgeschaft. Regel het goed. Volg ons stappenplan en maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst.
 • verzorghuis rolstoel
  4 jan.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Hoe hoog is dat bedrag?
 • verschil-notaris-tarieven-nb
  Nieuws | 2 okt.

  Honderden euro’s verschil in notaristarieven

  De tarieven die notarissen hanteren voor het opstellen van een overeenkomst voor schenken op papier lopen flink uiteen. De Consumentenbond komt met stappenplannen en voorbeeldovereenkomsten om te besparen op notariskosten.