icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veel vermogen? Verlaag je eigen bijdrage zorginstelling

Heb je veel vermogen? Als je naar een verzorgingshuis gaat, moet je een eigen bijdrage betalen. Wij geven je tips om de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 5 januari 2022

vermogende-bejaarde

Heb je veel vermogen, dan betaal je veel eigen bijdrage bij opname in een verpleeghuis of verzorgingshuis. De kans is dan groot dat je de eigen bijdrage omlaag kunt brengen.

 • Je eigen bijdrage kan vaak omlaag als je meer vermogen hebt dan het heffingsvrij vermogen.
 • Je eigen bijdrage kan zeker niet omlaag als je jaarinkomen hoger is dan €100.000.

Mensen met veel vermogen betalen een veel hogere eigen bijdrage dan mensen met een laag vermogen. Dat is niet altijd eerlijk. Zo betaalt iemand die zelf spaargeld opzij heeft gezet voor later, een veel hogere bijdrage dan iemand met een regulier pensioen. Voor wie de eigen bijdrage een doorn in het oog is, bespreken we mogelijkheden om de bijdrage te verlagen.

Eigen bijdrage verpleeghuis

Je eigen bijdrage verlagen heeft alleen zin als je momenteel méér belastbaar vermogen hebt dan heffingsvrij vermogen. Het heffingsvrije vermogen is in 2022 €50.560 voor alleenstaanden en €101.300 voor stellen.

Met de eigen bijdrage rekenhulp bereken je hoe hoog je eigen bijdrage voor het verpleeghuis of verzorgingshuis is. Vul de rekenhulp 2 keer in om te ontdekken of je de eigen bijdrage kunt verminderen. Eerst een keer met je eigen grondslag sparen en beleggen. Dat is het vermogen waar je belasting over betaalt. Daarna vul je de rekenhulp nog een keer in met ‘0’ als grondslag sparen en beleggen.

Blijft de bijdrage hetzelfde? Dan kun je je eigen bijdrage niet verlagen. Verschilt de bijdrage? Dan kun je besparen als je je eigen vermogen (dat is de grondslag sparen en beleggen) verlaagt.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  20 sep.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  Laatste kans: tot eind 2022 mag je maximaal een ton belastingvrij schenken voor de eigen woning. Nog dit jaar je (klein)kind helpen? Wij geven antwoord op 30 veelgestelde vragen.
 • jubelton 1200x800
  20 sep.

  Jubelton regelen met overeenkomst

  Tot 2023 kun je nog maximaal €100.000 schenken voor de eigen woning van je kind of kleinkind. Volg het stappenplan en maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst.
 • Erfenis aanvaarden
  6 jul.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • Onterecht schenk- of erfbelasting betaald
  22 sep.

  Recht op een teruggave erf- of schenkbelasting?

  In sommige gevallen heb je recht op teruggave van erf- of schenkbelasting. Kijk of je hier recht op hebt als je in de afgelopen 5 jaar erf- of schenkbelasting hebt betaald.