icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veel vermogen? Verlaag je eigen bijdrage zorginstelling

Als je naar een verzorgingshuis gaat, betaal je een eigen bijdrage. Deze is hoger als je veel vermogen hebt. Wij geven je tips om de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:20 februari 2024

vermogende-bejaarde

Eigen bijdrage verpleeghuis voorkomen?

De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van je inkomen en je vermogen. Als je inkomen hebt, kun je de eigen bijdrage eigenlijk niet voorkomen. Maar als je veel vermogen hebt, is de kans groot dat je eigen bijdrage omlaag wel omlaag kan. Soms betaal je de maximale eigen bijdrage door je inkomen. Het verlagen van je vermogen levert dan geen besparing op.

Jaarinkomen

Bij de lage eigen bijdrage betaal je de maximale eigen bijdrage bij een (gezamenlijk) jaarinkomen van ongeveer €116.000 (2023). Bij een (gezamenlijk) inkomen van €95.000 (2023) betaal je bij de hoge eigen bijdrage het maximale bedrag. Je kunt dan niet besparen op je eigen bijdrage.

Vermogen

Ook het verlagen van je vermogen levert niet altijd voordeel op. Dit heeft alleen zin als je vermogen hoger is dan vermogen dat je mag hebben. In 2023 is dit €31.340 (2024: €31.717) voor alleenstaanden of €62.680 (2024: €63.494) voor stellen. Ze noemen dit het toetsvermogen. Als je vermogen op 1 januari 2023 lager is, is het niet mogelijk om op je eigen bijdrage te besparen.

Wat levert het op?

In de meeste gevallen moet je wel wachten op het voordeel. De peildatum ligt op 1 januari 2 jaar geleden. Verlaag je in 2024 je vermogen? Dan betaal je pas in 2027 een lagere bijdrage.

Aanpassen peildatum

Het is mogelijk om een aanpassing van de peildatum aan te vragen. De eigen bijdrage wordt dan herrekend met de huidige gegevens. Voor 2023 kan dit tot 1 mei 2024.

Voorwaarden aanpassen lage eigen bijdrage

De bijdrage mag alleen verlaagd worden als het verschil in bijdrageplichtig inkomen groter is dan €2853 (2023). Dit is het totaal van het inkomen en de opbrengst van het vermogen.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Erven en schenken

Nieuw & interessant

 • Levenstestament

  Levenstestament: waarom verstandig?

  Door het opstellen van een levenstestament houd je zelf de regie over je leven. Leg vast wat je wilt en wie beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt.
 • Persoonlijk memorandum maken

  Informatie voor je nabestaanden

  Zet je persoonlijke wensen en gegevens in een nalatenschapsdossier en maak het je naasten makkelijker na je overlijden.
 • Schenken overzicht mogelijkheden

  Schenken: voordelen en nadelen

  Schenken levert vaak een flinke belastingbesparing op. Lees meer over de voor- en nadelen van schenken.
 • Periodieke gift goede doelen

  Belastingvoordeel periodieke gift goede doelen

  Een periodieke gift aan een goed doel levert extra belastingvoordeel op. Gebruik onze voorbeeldovereenkomst en lees alles over de voorwaarden.
 • Wie je erfgenamen zijn

  Wie zijn mijn erfgenamen?

  Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen? Als je een testament hebt, bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan de erfenis?
 • Ontvanger schenking moois kopen

  Overeenkomst voor verhoogde schenking

  Profiteer van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling voor een kind. Met ons stappenplan en voorbeeldovereenkomst leg je alle afspraken goed vast.