icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goede doelen: slim geld doneren

Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:23 februari 2023

Goede doelen donatie

Stappenplan 'doneren met een plan'

Bijna iedereen geeft wel eens iets aan een goed doel. Vaak geven we aan een doel omdat dat toevallig op ons pad is gekomen. Aan de deur, via bekenden of een tv-programma. Maar welke ‘problemen’ in je eigen buurt, in Nederland of in de wereld raken je nu echt? En wat is de beste manier om te geven? Gewoon, met een periodieke gift of toch via een geefkring? Volg ons stappenplan en geef bewust met een plan. Niet bekend met een geefkring? Geen probleem. Wij leggen het uit.

Kiezen van een goed doel

Vind je het heel belangrijk dat je gift effectief besteed wordt? Verdiep je dan in het effectief altruïsme. Wil je nauw betrokken worden bij de besteding van je gift, zoek online dan naar ‘geefkringen’ of ‘coöperatiekringen’. Kijk ook op de website van het goede doel welke projecten er lopen en wat er tot nu is toe bereikt. Is er overzicht van de inkomsten en uitgaven? Zijn de uitgaven voor salarissen en fondsenwerving redelijk? Wordt je als donateur op de hoogte gehouden van de resultaten?

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  16 nov.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen. Wij geven antwoord op veelgestelde vragen.
 • Goede doelen donatie
  23 feb.

  Goede doelen: slim geld doneren

  Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
 • Erfenis aanvaarden
  23 feb.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • 1 Laptop 1200x800

  Keuzehulp: wie zijn mijn erfgenamen?

  Je erfgenamen achterhalen is soms een hele opgave. In deze keuzehulp helpen we je daarbij. Beantwoord een paar vragen, bekijk wie je erfgenamen zijn en hoeveel iedere erfgenaam krijgt.