icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Subsidie zonnepanelen

Voor zonnepanelen is er geen landelijke subsidieregeling meer. Wel zijn er gemeenten met subsidieregelingen en speciale gunstige leningen. Ook de btw over je investering kun je terugvragen. Dat levert al honderden euro’s op.
Artikel subsidies en btw

Landelijke subsidie op zonnepanelen is er al een paar jaar niet meer. Maar sommige gemeentes hebben eigen regelingen. Daarnaast is het voor iedereen mogelijk de betaalde btw over aanschaf en installatie van zonnepanelen terug te krijgen van de Belastingdienst.

Gemeentelijke subsidie

In de volgende gemeenten kun je momenteel nog subsidie aanvragen voor zonnepanelen:

  • Bergeijk
  • Borsele
  • Montferland
  • Noord-Beveland
  • Oost Gelre
  • Wierden

Peildatum: 15 december 2016

De voorwaarden en het beschikbare budget wisselen per gemeente. Andere gemeentes bieden momenteel geen aankoopsubsidie, maar vaak wel aantrekkelijke leningen. Op energiesubsidiewijzer.nl staat altijd een actueel overzicht van gemeentelijke regelingen. Je vindt er ook informatie over andere energiesubsidies. Voor zonneboilers voor warm water geldt wél een landelijke subsidieregeling. Ook zijn daarvoor momenteel meer gemeentelijke subsidieregelingen dan voor zonnepanelen.

Teruggave btw op aanschaf zonnepanelen

Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de betaalde btw terugvragen aan de Belastingdienst.

Andere regelingen

Er zijn nog enkele andere regelingen die je helpen bij energiebesparende investeringen, zoals de Energiebespaarlening. Deze is landelijk beschikbaar. Kijk op de website ikinvesteerslim.

De huidige rente van de Energiebespaarlening is met 2,2 tot 2,9% (afhankelijk van de looptijd) niet hoog. Maar in sommige gemeenten zijn er aantrekkelijkere alternatieven. Deze gemeenten bieden de SVn Duurzaamheidslening aan. Daarbij kun je tegen erg lage rente (rond 1,5%) tot soms wel €25.000 lenen voor isolatie, zonnepanelen of zonneboilers.

Amsterdammers hebben nog meer geluk. Hun stad biedt de Energielening Amsterdam aan. Met een vaste looptijd van 10 jaar en 0,81% rente is dit een heel aantrekkelijke vorm van financiering. De rentekosten vallen in het niet bij het voordeel van direct besparen op de energierekening.

Ook zonder subsidie financieel interessant

Ook zonder subsidie verdien je de aanschaf van zonnepanelen terug door het jaarlijkse voordeel op je energierekening. Na de terugverdientijd van rond 7 jaar heb je gratis stroom.

De levensduur van zonnepanelen is erg lang. Over de eerste 25 jaar krijg je meestal garantie op het vermogen van de panelen. De omvormer gaat minder lang mee. Hier zit meestal 5 of 10 jaar garantie op. Vervanging van de omvormer is al meegenomen in onze inschatting van de terugverdientijd. Reserveer wel geld om na een jaar of 10 de omvormer te vervangen. Of kies voor een (betaalde) langere garantietermijn op de omvormer.

 

Ook interessant:

 

Ondersteund door het Intelligent Energy Programme van de Europese Unie

De Consumentenbond is als enige verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel, dat niet noodzakelijk de mening van de Europese Unie weergeeft. Het EASME (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) noch de Europese Commissie is aansprakelijk voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de erin vervatte informatie.

Lees meer over het project CLEAR

Combi logo Clear EASME