icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Subsidie zonnepanelen

Voor zonnepanelen zijn er gunstige leningen en soms lokaal speciale regelingen. Ook kun je de btw over je investering terugvragen. Dat levert al honderden euro’s op.
Yvo_Verschoor_S

Yvo Verschoor   Expert zonnepanelenBijgewerkt op:21 juli 2022

Artikel subsidies en btw

Als je zonnepanelen hebt aangeschaft kun je de betaalde btw over aanschaf en installatie terugkrijgen van de Belastingdienst. En natuurlijk is er de salderingsregeling. Daarmee draagt de overheid bij aan de opbrengst van je panelen. Landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er sinds 2013 niet meer.

Btw-teruggave zonnepanelen

Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de betaalde btw terugvragen aan de Belastingdienst.

Lokale subsidies

Subsidie op de aankoop van zonnepanelen zul je niet snel meer vinden. Vanwege de aantrekkelijke terugverdientijd en beschikbare financiering (zie hieronder) is dat ook niet nodig. Maar gemeenten hebben soms wel regelingen voor inwoners die samen iets willen organiseren voor zonnepanelen, zoals een gezamenlijke inkoop. Soms geldt de subsidie dan niet voor de zonnepanelen, maar wel voor het organiseren van de gezamenlijke actie. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Voor zonneboilers voor warm water geldt wél een landelijke subsidieregeling

Gunstige leningen

Energiebespaarlening

Er zijn nog enkele andere regelingen die je helpen bij energiebesparende investeringen, zoals de Energiebespaarlening. Deze is landelijk beschikbaar, ook voor VvE's. Er zijn bij deze lening geen bijkomende kosten zoals advieskosten. Via sommige gemeentes en provincies kun je een fikse rentekorting op de reguliere tarieven krijgen. 

Duurzaamheidslening

In sommige gemeenten zijn er nog aantrekkelijkere alternatieven. Deze gemeenten bieden de SVn Duurzaamheidslening aan. Daarbij kun je tegen erg lage rente (juli 2022: 1,6%) €2.500 tot €25.000 lenen voor isolatie, zonnepanelen of zonneboilers. De looptijd is 10 of 15 jaar, afhankelijk van het bedrag. Boetevrij eerder aflossen kan. Ook hier kan de gemeente aanvullende eisen stellen. Bijvoorbeeld dat je maximaal 75% van het leenbedrag aan zonnepanelen besteedt.

Amsterdammers hebben nog meer geluk. Hun stad biedt de Energielening Amsterdam aan. Met een vaste looptijd van 10 of 15 jaar en een rente van 1,13% voor particulieren woningeigenaren of huurders (tarieven juli 2022, voor 10 jaar) is dit een heel aantrekkelijke vorm van financiering. De rentekosten vallen in het niet bij het voordeel van direct besparen op de energierekening. Het maximumleenbedrag is hier €15.000 (of €25.000 als je ook isoleert). Amsterdam rekent particulieren geen afsluitkosten. Voor VvE's is de Amsterdamse energielening zelfs renteloos beschikbaar!

Ook zonder subsidie financieel interessant

Ook zonder subsidie verdien je de aanschaf van zonnepanelen terug door het jaarlijkse voordeel op je energierekening. Na de terugverdientijd van rond 5 jaar (uitgaande van de huidige situatie met salderingsregeling) heb je gratis stroom.

De levensduur van zonnepanelen is erg lang. Over de eerste 25 jaar krijg je meestal garantie op het vermogen van de panelen. De omvormer gaat minder lang mee. Hier zit meestal 5 of 10 jaar garantie op. Vervanging van de omvormer is al meegenomen in onze inschatting van de terugverdientijd. Reserveer wel geld om na een jaar of 10 de omvormer te vervangen. Of kies voor een (betaalde) langere garantietermijn op de omvormer.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.