icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Koopadvies

Zonneboiler: kosten en opbrengsten

Ben je geïnteresseerd in een zonneboiler? Een zonneboiler is een investering die zich wellicht sneller terugverdient dan je zou denken. Zeker met een subsidie kan een zonneboiler een waardevolle investering zijn.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:17 juli 2018

Artikel_Zonneboilers1

Kosten en opbrengsten

De zonneboilers die wij testen kosten tussen de €2000 en €3500 en gaan zo'n 25 jaar mee.

Let bij zonneboilers op de volgende zaken:

  • Installatiekosten, die ruwweg €900 bedragen. De prijs van de boilers kan in de praktijk overigens lager uitvallen.
  • Heb je een boiler met een drukgevuld systeem? Dan komt daar per jaar circa €30 aan onderhoudskosten bij.
  • Bij boilers met terugloopsystemen zijn de onderhoudskosten minder: circa €50 per 5 jaar.

Een gemiddeld gezin van 4 personen bespaart met een zonneboiler ongeveer de helft van het gasverbruik voor warm water. Dit komt neer op ongeveer €150 per jaar (op basis van de gasprijs van 2018). De komende jaren zal aardgas duurder worden en is de besparing met een zonneboiler groter. Verder geldt dat de besparing groter is naarmate je warmwaterverbruik groter is.

Als je nu een elektrische boiler gebruikt is de financiële besparing met een zonneboiler groter dan als je warme water nu door een cv-ketel geleverd wordt. Elektrisch verwarmen van water is namelijk nog altijd een stuk duurder dan verwarmen met gas. Elektrisch naverwarmen van het water uit de zonneboiler (bij gebrek aan zonnewarmte) is wel een goede manier om helemaal van het aardgas af te kunnen. Ten slotte is ook de combinatie van zonneboiler en (hybride) warmtepomp erg interessant.

Subsidie voor zonneboilers

De overheid stelt de ISDE-subsidie beschikbaar. Iedereen die een zonneboiler heeft geplaatst, kan deze subsidie aanvragen. De overheid heeft een apparatenlijst voor zonneboilers opgesteld. De zonneboilers op die lijst komen in aanmerking voor subsidie.

De lijst wordt continu bijgewerkt en hierin staat het subsidiebedrag per type zonneboiler. Voor de door ons geteste zonneboilers en vergelijkbare modellen bedraagt de aanschafsubsidie zo'n €800 tot €1400. Na aftrek van de subsidie komt de richtprijs van een zonneboiler daarmee uit op zo'n €2000, maar de verschillen zijn aanzienlijk.

Voorwaarden ISDE-subsidie

  • Je kunt de subsidie pas aanvragen nadat je de zonneboiler gekocht en geïnstalleerd hebt.
  • Je moet de boiler hebben gekocht na 1 januari 2016 en een betaalbewijs kunnen laten zien.
  • Je moet de subsidie binnen 6 maanden na het tekenen van de koopovereenkomst aanvragen. De zonneboiler moet dan al in werking zijn.

Een beslissing na de aanvraag volgt binnen 8 weken, het bedrag wordt dan binnen een week uitgekeerd.

Ook in 2018 is in totaal weer een bedrag van €100 miljoen beschikbaar, dat is nog meer dan in vorige jaren. Wanneer na de aanvraag blijkt dat het subsidiebudget voor het jaar op is, wordt de subsidie niet uitgekeerd. Maar vanaf dat moment heb je wel 12 maanden de tijd om opnieuw de aanvraag in te dienen. Je maakt dan aanspraak op het beschikbare budget van het volgende jaar. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van subsidie staat op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Is een zonneboiler interessant?

Een zonneboiler levert een besparing op je gasrekening op. En doordat je minder CO2-uitstoot help je mee klimaatverandering te beperken. De besparing op je energierekening is groter als je een elektrische boiler hebt. Verder zal de gasprijs in de toekomst waarschijnlijk flink gaan stijgen, dan verdien je de zonneboiler dus sneller terug. Verder is per eind 2016 de ISDE-subsidie flink omhoog gegaan, waardoor je minder hoeft te investeren en je de zonneboiler sneller terugverdient. De terugverdientijd van een zonneboiler komt met deze subsidie in de buurt van die van zonnepanelen.

Als je al zonnepanelen (die elektriciteit opwekken) op je dak hebt liggen en er is nog plaats, dan kan een zonneboiler een prima tweede stap zijn. Zonnepanelen verdien je sneller terug dan een zonneboiler omdat je stroom terug kunt leveren.

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Koopadvies