icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zonneboiler: kosten en opbrengsten

Ben je geïnteresseerd in een zonneboiler? Een zonneboiler is een investering die zich wellicht sneller terugverdient dan je zou denken. Zeker met een subsidie kan een zonneboiler een waardevolle investering zijn.
Peter van der Wilt_S

Peter van der Wilt   Expert energieBijgewerkt op:3 maart 2022

Artikel_Zonneboilers1

Kosten en opbrengsten

Zonneboilers voor een gemiddeld huishouden kosten rond de €3500 inclusief installatie en gaan zo'n 25 jaar mee.

Onderhoudskosten bedragen grofweg tussen €50 per 5 jaar (voor boilers met terugloopsystemen) en €30 per jaar (drukgevuld systeem).

Een gemiddeld gezin van 4 personen bespaart met een zonneboiler ongeveer de helft van het gasverbruik voor warm water. Dit komt neer op ongeveer €180 per jaar. De grote prijsstijgingen van aardgas sinds eind 2021 zijn hier nog niet in meegenomen. Bij aanhoudend hoge gasprijzen is het bedrag dat je jaarlijks bespaart dus veel hoger. Verder geldt dat de besparing groter is naarmate je warmwaterverbruik groter is.

Als je nu een elektrische boiler gebruikt is de financiële besparing met een zonneboiler groter dan als je warme water nu door een cv-ketel geleverd wordt. Elektrisch verwarmen van water is namelijk nog altijd een stuk duurder dan verwarmen met gas. Elektrisch naverwarmen van het water uit de zonneboiler (bij gebrek aan zonnewarmte) is wel een goede manier om helemaal van het aardgas af te kunnen. Ten slotte is ook de combinatie van zonneboiler en (hybride) warmtepomp erg interessant.

Subsidie voor zonneboilers

Iedereen die een zonneboiler heeft geplaatst, kan ISDE-subsidie aanvragen. De overheid heeft een apparatenlijst voor zonneboilers opgesteld. De zonneboilers op die lijst komen in aanmerking voor subsidie.

De lijst wordt continu bijgewerkt en hierin staat het subsidiebedrag per type zonneboiler. Per 26 januari 2022 gelden hogere subsidiebedragen. Voor de door ons geteste zonneboilers en vergelijkbare modellen bedraagt de aanschafsubsidie zo'n €1200 tot €2100. Na aftrek van de subsidie komt de richtprijs van een zonneboiler daarmee uit op zo'n €1500-€2000, maar de verschillen zijn aanzienlijk.

Is een zonneboiler interessant?

Een zonneboiler levert een besparing op je gasrekening op, en is een stap op weg naar gasloos wonen. En doordat je direct minder CO2 uitstoot help je mee klimaatverandering te beperken. Verder zal de gasprijs in de toekomst waarschijnlijk flink gaan stijgen, dan verdien je de zonneboiler dus sneller terug.

Terugverdientijd zonneboiler

De terugverdientijd van een zonneboiler komt met de subsidie in de buurt van die van zonnepanelen. Zonnepanelen verdien je nog sneller terug dan een zonneboiler omdat je stroom kunt terugleveren. Als je al zonnepanelen hebt en er is nog plaats, dan kan een zonneboiler een prima tweede stap zijn. Ook hebben zonnecollectoren voor een zonneboiler minder last van schaduw dan zonnepanelen om stroom mee op te wekken.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.