icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zonneboiler: kosten en opbrengsten

Ben je geïnteresseerd in een zonneboiler? Een zonneboiler is een investering die zich wellicht sneller terugverdient dan je zou denken. Zeker met een subsidie kan een zonneboiler een waardevolle investering zijn.
Erik Honig
Erik Honig

Expert Energie

Bijgewerkt op:  19 januari 2018

Artikel_Zonneboilers1

Kosten en opbrengsten

De zonneboilers die wij testen kosten tussen de €2000 en €3500 en gaan zo'n 25 jaar mee.

Let bij zonneboilers op de volgende zaken:

  • Installatiekosten, die ruwweg €900 bedragen. De prijs van de boilers kan in de praktijk overigens lager uitvallen.
  • Heb je een boiler met een drukgevuld systeem? Dan komt daar per jaar circa €30 aan onderhoudskosten bij.
  • Bij boilers met terugloopsystemen zijn de onderhoudskosten minder: circa €50 per 5 jaar.

Met een zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van het gasverbruik voor warm water. Dit komt neer op ongeveer €130 per jaar (gasprijs 2015/2016).

Omdat de gasprijs in de toekomst waarschijnlijk gaat stijgen, zal de jaarlijkse opbrengst naar verwachting ook toenemen. Verder is je besparing hoger als je geen combiketel op aardgas hebt, maar een elektrische boiler. Elektrisch verwarmen van water is namelijk duurder dan verwarmen met gas. De jaarlijkse opbrengsten bedragen dan al snel het dubbele: zo'n €350 per jaar. Ten slotte is ook de combinatie van zonneboiler en (hybride) warmtepomp erg interessant.

Subsidie voor zonneboilers

De overheid stelt de ISDE-subsidie beschikbaar. Iedereen die een zonneboiler heeft geplaatst, kan deze subsidie aanvragen. De overheid heeft een apparatenlijst voor zonneboilers opgesteld. De zonneboilers op die lijst komen in aanmerking voor subsidie.

De lijst wordt continu bijgewerkt en hierin staat het subsidiebedrag per type zonneboiler. Dit bedraagt zo'n €800 tot €1400 bij de door ons geteste modellen. Eind 2016 zijn de subsidiebedragen met ongeveer de helft verhoogd. We hebben per model het subsidiebedrag vermeld. Inclusief subsidie komt de richtprijs van een zonneboiler dus uit op zo'n €1000 tot €2200.

Voorwaarden ISDE-subsidie

  • Je kunt de subsidie pas aanvragen nadat je de zonneboiler gekocht en geïnstalleerd hebt.
  • Je moet de boiler hebben gekocht na 1 januari 2016 en een betaalbewijs kunnen laten zien.
  • Je moet de subsidie binnen 6 maanden na het tekenen van de koopovereenkomst aanvragen (vanaf 1 januari 2017 is dit dit verruimd , in 2016 was het 3 maanden). De zonneboiler moet dan al in werking zijn.
  • De zonneboiler moet in Nederland geïnstalleerd zijn (maar de aanvrager hoeft niet in Nederland te wonen).

Een beslissing na de aanvraag volgt binnen 8 weken, het bedrag wordt dan binnen een week uitgekeerd.

Ook in 2018 is in totaal weer een bedrag van €100 miljoen beschikbaar, dat is nog meer dan in vorige jaren. Wanneer na de aanvraag blijkt dat het subsidiebudget voor het jaar op is, wordt de subsidie niet uitgekeerd. Maar vanaf dat moment heb je wel 12 maanden de tijd om opnieuw de aanvraag in te dienen. Je maakt dan aanspraak op het beschikbare budget van het volgende jaar. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van subsidie staat op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Is een zonneboiler interessant?

Een zonneboiler levert een besparing op je gasrekening op. En doordat je minder CO2 uitstoot lever je een bijdrage aan het verminderen van de klimaatverandering. De besparing op je energierekening is groter als je een elektrische boiler hebt. Verder zal de gasprijs in de toekomst waarschijnlijk gaan stijgen, dan verdien je de zonneboiler dus sneller terug. Verder is per eind 2016 de ISDE-subsidie flink omhoog gegaan, waardoor je minder hoeft te investeeren en je de zonneboiler sneller terugverdient. De terugverdientijd van een zonneboiler komt met deze subsidie in de buurt van die van zonnepanelen.

Als je al zonnepanelen (die elektriciteit opwekken) op je dak hebt liggen en er is nog plaats, dan kan een zonneboiler een prima tweede stap zijn. Zonnepanelen verdien je sneller terug dan een zonneboiler omdat je stroom terug kunt leveren.