icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zonnepanelen: welke afmetingen zijn er?

De afmetingen van zonnepanelen verschillen. De meeste zonnepanelen hebben een standaardformaat van ongeveer 165 bij 100 centimeter. Maar er zijn ook extra grote en veel kleinere zonnepanelen en zonnedakpannen.
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 29 maart 2021

dak zonnepanelen

Standaardformaat zonnepanelen

De meeste zonnepanelen hebben een formaat van 165 centimeter lang en 99 centimeter breed. Een paar centimeter langer en breder komt steeds vaker voor. De dikte is ongeveer 4 centimeter aan de randen.

Een gebruikelijk piekvermogen van een standaardformaat zonnepaneel ligt in 2021 tussen de 300 en 350 Wattpiek (Wp). Een uitschieter qua vermogen vormen de 'premium' zonnepanelen van Panasonic, Sunpower, LG en REC met inmiddels vermogens tot zelfs 400 Wp. Je hebt 'poly' en 'mono', blauwe en zwarte zonnepanelen.

Horizontaal of verticaal: denk aan de wind

Dat we het hebben over lengte en breedte wil niet zeggen dat zonnepanelen altijd met de lange kant verticaal ('portrait') geplaatst moeten worden. Horizontaal ('landscape')  kan ook. Het gaat daarbij niet alleen om hoe het eruit ziet; er zijn soms andere redenen om voor horizontaal of juist verticaal te kiezen:

Op een plat dak is, bij gelijke hellingshoek van de panelen, de windbelasting op liggende panelen lager dan op staande. Maar vanwege de afmetingen van het dak kan soms staande plaatsing beter uitkomen. Een goede installateur bespreekt de mogelijkheden en zal nooit panelen zo leggen dat de windbelasting bij storm te hoog wordt. Aan de kust is dit risico groter dan in het binnenland.

Verkleinen van de hellingshoek beperkt de windbelasting ook. En dan heb je ook minder ballast nodig om de panelen op hun plaats te houden. De draagkracht van het dak speelt dus ook nog een rol. Panelen op platte daken worden daarom meestal onder een minder steile hoek geplaatst dan de hoek van een schuin dak. Zo zie je ze ook minder gauw vanaf de straat.

zonnepanelen 3

Zonnepanelen 'portrait' gelegd op een schuin dak.

kooptips zonnepanelen man op dak

Zonnepanelen 'landscape' op een plat dak, voor lage windbelasting.

Schuin dak: andere afwegingen dan op plat dak

Op een schuin dak spelen windbelasting en zicht vanaf de straat geen rol voor de keuze om zonnepanelen horizontaal of verticaal te leggen. Maar regelmatige schaduw op een deel van een paneel, of zich ophopende vervuiling aan de onderkant van een paneel kunnen een ander effect hebben bij landscape of portrait.

Dit komt doordat de afzonderlijke zonnecellen waaruit een paneel bestaat ook weer in enkele series ('strings') verbonden zijn. Die strings (vaak 3) lopen meestal in portrait richting. Zo kan een vervuilde rand bijvoorbeeld 3 strings een beetje hinderen als het paneel verticaal ligt, of 1 string heel erg hinderen als het paneel horizontaal ligt. Onder andere het aantal 'bypass diodes' van een zonnepaneel bepaalt dan wat wijsheid is. Maar dan wordt het wel erg technisch; het advies blijft: kies voor een deskundige installateur! En probeer centimeters brede vuile randen op je zonnepanelen te voorkomen. Daarvoor nog een paar tips:

  • Hoe schuiner de panelen liggen, hoe meer vuil vanzelf van de panelen afspoelt.
  • Je kunt voor panelen zonder frame kiezen (zoek op 'frameless'), daar zit geen aluminium rand omheen waarachter vuil kan blijven zitten. Ook zijn ze dunner en vinden veel mensen ze mooier. Een voorbeeld zijn de glas-glas panelen van verschillende fabrikanten. De achterzijde van het paneel bestaat dan niet uit een kunststof folie maar ook uit een (extra dunne en sterke) glasplaat. Dit zou ook voor een langere levensduur en beter behoud van opbrengst door de jaren heen zorgen.
  • Als zich toch vervuiling ophoopt kun je de zonnepanelen (laten) schoonmaken.

Extra grote zonnepanelen

Er zijn ook zonnepanelen die uit 72 in plaats van 60 zonnecellen bestaan. Of 72 keer 2 halve cellen, want halve cellen zijn in opkomst. Deze hebben veelal een hoger piekvermogen, tot wel 410 wattpiek. Maar anders dan bij de 'premium' panelen die we hierboven noemen, gaat het in dit geval dan ook echt om fysiek grotere panelen. De panelen zijn dus niet per se efficiënter, maar wekken gewoon meer stroom op omdat ze groter zijn. Ze zijn vaak net zo breed als 'normale' zonnepanelen, maar een stuk langer (denk aan 2 meter in plaats van 1,65 meter. Dat maakt ze lastiger hanteerbaar voor installateurs. Ze worden vooral in grootschalige installaties toegepast, maar je ziet ze ook wel op huisdaken.

Kleinere zonnepanelen

Er zijn ook zonnepanelen die juist een kleiner formaat hebben. Ze zijn dan bijvoorbeeld 125 in plaats van 165 centimeter hoog bij de gangbare breedte van een meter. Of juist smaller, bijvoorbeeld 160 bij 80 centimeter. Dit gaat vaak om dunnefilm-zonnepanelen. Er bestaan nog kleinere panelen. Deze zijn vaak duurder per kWh opbrengst die je er uiteindelijk uithaalt, doordat ze veel minder gemaakt worden. Maar ze kunnen uitkomst bieden als je dak te klein is om een grotere panelen te plaatsen. Of als je met het standaard formaat net niet handig uitkomt. Tenslotte zijn er voor de echt onhandige hoekjes ook nog dummypanelen.

Zonnedakpannen

zonnedakpannen-ZEP-Rheden

Monumentale boerderij met zonnedakpannen. Foto: ZEP BV.

Het kan nog kleiner, namelijk zonnepanelen met het formaat en uiterlijk van een dakpan. Handig is dat deze 'zonnepannen' ook direct de constructieve functie van dakpan vervullen. Op deze manier zie je haast niets van zonnepanelen op je dak. Zeker voor monumentale panden is dit een uitkomst.

Nog erg duur

Als je ze vergelijkt met gewone zonnepanelen zijn zonnedakpannen nog erg duur. Ze hebben wel een aantal voordelen:

  • Je hebt meteen nieuwe dakbedekking. Een deel van de kosten van de zonnepannen kun je dus zien als kosten voor het vervangen van je oude dakbedekking.
  • Je kunt je hele dak vol leggen, ook rond de kleinste obstakels. Eventueel kun je op sommige plaatsen een niet-zonnepan of een niet-aangesloten zonnepan gebruiken zonder dat dit van een afstandje te zien is.
  • Als het geld niet direct het probleem is, kun je ook de minder zonnige kanten van je huis bedekken en zo toch op vergelijkbare opbrengsten komen als bij een situatie met alleen gewone zonnepanelen op de zonkant.
  • De dakpannen zijn heel geschikt voor monumenten waarop je gewone zonnepanelen niet mag (of wil) plaatsen.
  • Er zijn nu al meerdere kleuren en panformaten beschikbaar, en de keuze zal waarschijnlijk verder toenemen. Het Amerikaanse Tesla heeft in 2016 veel aandacht gekregen voor hun introductie, samen met SolarCity, van een compleet zonnedak met pannen van verschillende kleuren en materialen (Tesla Solar Roof). Maar het lijkt er niet op dat het Tesla dak nog in Nederland beschikbaar komt. Je kon via de website van Tesla een dak reserveren en op een wachtlijst komen. Nu kan zelfs dat niet meer.
  • Zonnedakpannen bestaan in Nederland al jaren. Meerdere dakdekkers plaatsen rode en zwartedakpannen met zonnepanelen van de Nederlandse producent ZEP. Het vermogen is, afhankelijk van de kleur, 8 tot 10 Wattpiek per pan. Dat komt neer op zo'n 120-170 Wattpiek op dezelfde oppervlakte als een 'gewoon' zonnepaneel. Minder dan de helft van het vermogen dus, maar daar staan bovenstaande voordelen tegenover. En het ziet er gewoon mooi uit.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en lees elke week alles over de nieuwste tests, tips en acties. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief zelf.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken