icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Over onze test en dienstverlening

Met behulp van onze vergelijker is het mogelijk om een energieleverancier te kiezen die bij jouw wensen aansluit. Heb je een keuze gemaakt? Dan kun je direct overstappen. Op deze pagina leggen wij uit hoe de vergelijker werkt. Ook leggen we uit hoe de testresultaten tot stand zijn gekomen.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:9 november 2018

energie-vergelijker

Prijsvergelijking 

De Consumentenbond test energieleveranciers op prijsniveau. Voor het up-to-date houden van de Energievergelijker werkt de Consumentenbond samen met Pricewise. Pricewise heeft contact met de energieleveranciers en verzamelt voor ons de specificaties en tarieven. Geen enkele energieleverancier heeft een direct of indirect belang in de Energievergelijker. Met de Energievergelijker van de Consumentenbond vergelijk je dus onafhankelijk de energieprijzen.

Bekijk welke energieleveranciers als Beste uit de Test komen of vergelijk alle energieleveranciers.

Duurzaamheid

Van 30 leveranciers testten wij de duurzaamheid:

  • Met welke bronnen produceren zij stroom of hoe kopen zij hun stroom in?
  • Welke samenstelling heeft de stroom die zij aan eindverbruikers verkopen?
  • Hoe groen zijn hun investeringen?

Onderzoeksbureau CE verzamelde de gegevens. Samen met Natuur & Milieu, Greenpeace en Wise maakten wij een beoordeling  van de duurzaamheid.Hierbij geven we straf- en duurzaamheidspunten.

Duurzaamheidspunten

Zonne- en windenergie krijgen veel duurzaamheidspunten. Deze energiebronnen zijn eindeloos beschikbaar en een wind- of zonnepark heeft de minste schadelijke milieueffecten. Ook stroom uit waterkracht krijgt duurzaamheidspunten, maar grote centrales niet zoveel. Het afdammen van rivieren is schadelijk voor de visstand en ecosystemen. We kijken ook naar het ontmantelen of verkopen van energiecentrales. Sluiting van een kolencentrale levert dus ook punten op.

Energie opwekken uit biomassa kan ook duurzaamheidspunten krijgen, maar is erg divers. Bij de beoordeling kijken we of de biomassa (bijvoorbeeld afvalhout) geen hoogwaardigere toepassing kent. En of er geen oerbossen voor worden gekapt of dat productiebossen de voedselproductie verdrijven. Productie van stroom uit rioolslib en uit methaan dat vrijkomt uit afvalstortplaatsen krijgt veel punten in ons onderzoek. Biomassa die wordt bijgestookt in een kolencentrale juist niet.

Strafpunten

Fossiele brandstoffen krijgen strafpunten. Gas en vooral kolen spelen een grote rol in milieuvervuiling en klimaatverandering. Ook schenden bedrijven vaak mensenrechten bij het winnen van kolen.

Investeringen in gascentrales bestraffen we net wat minder dan investeringen in kolencentrales, omdat aardgas minder vervuilend is. Omdat aardgas als 'transitiebrandstof' wordt beschouwd (tot er genoeg duurzame energie-opwekking is), krijgt stroomproductie in bestaande gascentrales nog wel wat duurzaamheidspunten.

Bedrijven die investeren in zon- en windenergie en gascentrales hebben om fluctuaties op te vangen, hoeven er in ons onderzoek niet slecht uit te komen. Maar zetten ze in plaats van gascentrales een nieuwe kolencentrale neer, dan doet dat het positieve flink teniet.

Kernenergie zien we vanwege de risico's en het afvalprobleem niet als duurzaam.

Sommige leveranciers kopen alleen maar stroom in en verkopen die weer door. Andere hebben eigen centrales, of kopen in via lange termijnconstructies. Zo'n contract biedt financiële zekerheid aan de stroomproducent, en kan daarom worden gezien als een indirecte investering in duurzaamheid.

Uitslag test

Benieuwd naar de uitslag van de test van energieleveranciers? En wil je direct zien wat de goedkoopste energieleverancier voor jou is? Vergelijk de prijzen van de energieleveranciers zelf en stap meteen over met de Energievergelijker.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een testoordeel mee. Naast dat testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen. Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie predicaten nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken. Voor energieleveranciers is er het predikaat 'groenste stroom'.

Bekijk de beste energieleverancier Vergelijk alle energieleveranciers

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg