icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stroomprijs per kWh

De kosten van elektriciteit hangen voor een deel af van je stroomverbruik. Je verbruik wordt berekend in kilowattuur, dit is de eenheid voor elektriciteit. Maar waaruit bestaat de kWh-prijs?
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert energieBijgewerkt op:27 mei 2024

slimme-thermostaat-1200x800px

Kilowattuur (kWh)

De prijs van een kWh schoot eind 2021 omhoog. In augustus 2022 was het gemiddelde tarief €0,58 per kWh inclusief belasting. Maar inmiddels is de prijs weer flink gedaald.

In mei 2024 waren de prijzen gemiddeld:

  • €0,30 per kWh stroom bij afsluiten van een 1-jarig contract.
  • €0,30 per kWh stroom bij afsluiten van een meerjarig (2 of meer) contract. 
  • €0,30 per kWh stroom bij afsluiten van een variabel contract.

Wat is een kilowattuur (kWh)?

Een kilowattuur (kWh) is de eenheid of maat voor elektrische energie. Om 1 kWh te verbruiken moet een machine met een constant vermogen van 1kW (kilowatt) 1 uur werken.

Een wasmachine met energielabel A+ verbruikt tijdens 1 wasprogramma op 40 graden rond 0,5 kWh. Met diezelfde hoeveelheid energie kun je een felle ledlamp van 10 watt 50 uur laten branden. Of 5 keer een liter water koken in de waterkoker.

Enkel- of dubbeltarief

Bij de meeste leveranciers kun je kiezen voor een enkel- of dubbeltarief. Bij een enkeltarief is de kWh-prijs op elk moment van de dag en de week hetzelfde.

Bij een dubbeltarief is de kWh-prijs in de piekuren hoger en in de daluren lager. Daluren zijn 's nachts en in het weekend. Maar dat prijsverschil is al lang niet meer zo groot. Soms zijn het normaal- en daltarief gelijk.

Greenchoice draait het zelfs om. In de avonden en weekenden betaal je bij hen juist meer dan overdag. Zo willen ze stimuleren dat mensen overdag meer stroom verbruiken. Want door het groeiende aantal zonnepanelen is er dan juist veel stroomaanbod.

Voor een dubbeltarief heb je een energiemeter met 2 telwerken nodig. Dubbeltarief kan soms gunstiger zijn, maar lang niet altijd. Of het voor jou gunstig is kun je zelf berekenen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.