icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
energievergelijker

Beperkt aanbod

Vanwege onrust op de energiemarkt is het aanbod in de energievergelijker beperkt. De vergelijker kan zelfs leeg zijn. We proberen nog een goed aanbod te krijgen voor het nieuwe Energiecollectief.
Schrijf je in

Wat kost een kilowattuur (kWh) elektriciteit?

De kosten van elektriciteit hangen voor een deel af van je stroomverbruik. Je verbruik wordt berekend in kilowattuur, dit is de eenheid voor elektriciteit. Maar waaruit bestaat de kWh-prijs?
Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 1 juli 2021

slimme-thermostaat-1200x800px

Kilowattuur (kWh)

De prijs van een kWh is op het moment erg hoog. Eind 2021 schoot deze omhoog. In maart 2022 peilden we een gemiddelde van wel €0,67 per kWh.

Veel consumenten zitten nu nog op een lopend energiecontract tegen lagere prijzen. Die liggen ergens tussen de €0,24 per kWh (prijspeil juli 2021) en het huidige, hoge tarief. 

Het is erg onzeker hoelang de stroomprijs op het huidige zeer hoge niveau zal blijven.

Wat is een kilowattuur (kWh)?

Een kilowattuur (kWh) is de eenheid of maat voor elektrische energie. Om 1 kWh te verbruiken moet een machine met een constant vermogen van 1kW (kilowatt) 1 uur werken.

Een wasmachine met energielabel A+ verbruikt tijdens 1 wasprogramma op 40 graden rond 0,5 kWh. Met diezelfde hoeveelheid energie kun je een felle ledlamp van 10 watt 50 uur laten branden. Of 5 keer een liter water koken in de waterkoker.

Enkel- of dubbeltarief

Bij de meeste leveranciers kun je kiezen voor een enkel- of dubbeltarief. Bij een enkeltarief is de kWh-prijs op elk moment van de dag en de week hetzelfde.

Bij een dubbeltarief is de kwh-prijs in de piekuren hoger en in de daluren lager. Daluren zijn 's nachts en in het weekend. Voor een dubbeltarief heb je een energiemeter met 2 telwerken nodig. Dubbeltarief kan soms gunstiger zijn, maar lang niet altijd. Of het voor jou gunstig is kun je zelf berekenen.

Gasprijs

Ook de gasprijs is per eind 2021 omhoog geschoten. In maart 2022 peilden we een gemiddelde van wel €2,67 per kubieke meter (m3).

Ook hier geldt dat er aardig wat consumenten nog steeds op een lopend contract zitten met een lager tarief. De gasprijs per kubieke meter (m3) aardgas lag in juli 2021 rond de €0,87, inclusief belastingen en btw.

Het is lastig te voorspellen hoelang de prijzen nog zo hoog blijven.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.