icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat kost een kilowattuur elektriciteit?

Hoeveel je voor elektriciteit betaalt hangt deels af van je stroomverbruik. Je verbruik wordt berekend in kilowattuur, dit is de eenheid voor elektriciteit. Maar waaruit bestaat de kWh-prijs? 
Gebruikstips_elektriciteitsprijs

Kilowattuur (kWh)

Een kilowattuur (kWh) is de eenheid voor elektrische energie. Om 1 kWh te verbruiken moet een machine met een constant vermogen van 1kW (kilowatt) 1 uur werken. Een wasmachine met energielabel A+ verbruikt tijdens één wasprogramma op 40 graden rond 0,5 kWh. Met diezelfde hoeveelheid energie kun je een felle ledlamp van 10 watt 50 uur laten branden. Of 5 keer een liter water koken in de waterkoker.

De 'kale' kWh-prijs ligt voor consumenten op 6 à 7 cent. Deze prijs is per leverancier verschillend. Daarbovenop komen vaste tarieven aan energiebelasting (10 cent per kWh) en opslag duurzame energie (0,7 cent per kWh). Over het geheel betaal je nog 21% btw. Per saldo betaal je zo per verbruikte kWh rond de 20 cent.

Al deze cijfers gelden per 1 januari 2017: de energiebelasting op elektriciteit is nagenoeg gelijk gebleven, in 2016 is die nog met 2 cent per kWh verlaagd.

De overige onderdelen die op je energierekening staan hangen niet direct samen met de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt.

Je energierekening kan een jaarrekening zijn of een eindafrekening (als je bent overgestapt of bent verhuist).

Enkel- of dubbeltarief

Bij de meeste leveranciers kun je kiezen voor een enkel- of dubbeltarief. Bij een enkeltarief is de kWh-prijs op elk moment van de dag en de week hetzelfde. Bij een dubbeltarief is de kwh-prijs in de piekuren hoger en in de daluren lager. Daluren zijn 's nachts en in het weekend. Voor een dubbeltarief heb je een energiemeter met 2 telwerken nodig. Dubbeltarief kan soms gunstiger zijn, maar lang niet altijd. Of het voor jou gunstig is kun je zelf berekenen.

Ontwikkeling kWh-prijs

De gemiddelde 'kale' kWh-prijs is de afgelopen 7 jaar flink gedaald. De prijs was in januari 2014 bijna de helft van wat hij was in januari 2009. De daling van de kale kWh-prijs werd deels teniet gedaan doordat de belastingen tot en met 2015 wel stegen. De btw steeg van 19% naar 21%. De energiebelasting nam toe en de Opslag Duurzame Energie werd in het leven geroepen. In 2016 daalde de kWh-prijs verder door een verlaging van de energiebelasting.

Vergelijk energieleveranciers

Wil je besparen op je energierekening, bekijk dan de Energievergelijker. Wil je een overstap waarbij je zo min mogelijk zelf hoeft te regelen, stap dan over via het Energiecollectief.

Meer weten over energieverbruik? Lees onze artikelen over:

Meer informatie over gerelateerde onderwerpen:

Check je energieverbruik met Huisbaasje

Huisbaasje is jouw persoonlijke energiemaatje en waakt over je energieverbruik. Hij bestaat uit een meetset en een app. De meetstekkers passen op alle energiemeters en de Huisbaasje-app geeft je inzicht en bespaartips. Zo verlaag je eenvoudig je verbruik. Fijn voor je portemonnee en nog duurzaam ook.

Meer informatie

Huisbaasje-

Bespaar op energiekosten