icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat kost een kilowattuur (kWh) elektriciteit?

De kosten van elektriciteit hangen deels af van je stroomverbruik. Je verbruik wordt berekend in kilowattuur, dit is de eenheid voor elektriciteit. Maar waaruit bestaat de kWh-prijs?

Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:14 augustus 2019

Gebruikstips_elektriciteitsprijs

Kilowattuur (kWh)

De kosten per verbruikte kWh liggen rond de 22 cent (incl. 21% btw).

Een Kilowattuur (kWh) elektriciteit kost een consument 'kaal' zo'n 8 cent inclusief btw. Deze prijs is per leverancier verschillend. Daarbovenop komen vaste tarieven voor energiebelasting + opslag duurzame energie (ca. 14 cent per kWh).

Wat is een kilowattuur (kWh)?

Een kilowattuur (kWh) is de eenheid voor elektrische energie. Om 1 kWh te verbruiken moet een machine met een constant vermogen van 1kW (kilowatt) 1 uur werken.

Een wasmachine met energielabel A+ verbruikt tijdens één wasprogramma op 40 graden rond 0,5 kWh. Met diezelfde hoeveelheid energie kun je een felle ledlamp van 10 watt 50 uur laten branden. Of 5 keer een liter water koken in de waterkoker.

Energie vergelijken

De energieprijzen zijn historisch laag. Bekijk hoeveel jij kunt besparen.

Vergelijk leveranciers

Bespaar-Energievergelijker

Enkel- of dubbeltarief

Bij de meeste leveranciers kun je kiezen voor een enkel- of dubbeltarief. Bij een enkeltarief is de kWh-prijs op elk moment van de dag en de week hetzelfde.

Bij een dubbeltarief is de kwh-prijs in de piekuren hoger en in de daluren lager. Daluren zijn 's nachts en in het weekend. Voor een dubbeltarief heb je een energiemeter met 2 telwerken nodig. Dubbeltarief kan soms gunstiger zijn, maar lang niet altijd. Of het voor jou gunstig is kun je zelf berekenen.

Ontwikkeling kWh-prijs

De gemiddelde 'kale' kWh-prijs was de afgelopen jaren flink gedaald, maar sinds 2017 stijgt de ‘kale’ kWh weer. De prijs was in januari 2017 op zijn laagst, namelijk 4,95 cent per kWh. Het voordeel van de dalende kale kWh-prijs werd deels teniet gedaan door het stijgen van de belasting.

De btw steeg van 19% naar 21%, de energiebelasting nam toe en de Opslag Duurzame Energie werd in het leven geroepen. In 2012 was het percentage belastingen nog 35% van de totale energierekening. Najaar 2018 is dat percentage circa 43%.

In 2019 betaal je minder energiebelasting op elektriciteit (voor gas juist meer). De opslag duurzame energie voor elektriciteit en gas wordt verhoogd naar 2,3 cent per kWh (incl. btw).

Elke maand geld besparen?

Kies dan voor de zekerheid van lage, vaste tarieven

Stap over als je contract afloopt. Want na de einddatum van je contract gaat je rekening vaak omhoog. Je betaalt dan duurdere - variabele - tarieven.

Overstappen is heel makkelijk via:

Energie vergelijken

Lees ook: