icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Enkeltarief en dubbeltarief: wat is het verschil?

Bij energieleveranciers kun je kiezen tussen enkeltarief en dubbeltarief. Het ene tarief is niet in alle gevallen gunstiger dan het andere. Wij leggen het verschil uit en hoe je het voor jouw situatie kunt berekenen. Zo ben jij het voordeligst uit.
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert energieBijgewerkt op:27 mei 2024

Artikel_enkelofdubbeltarief

Verschil tussen enkeltarief en dubbeltarief

Je kunt kiezen voor een energietarief dat 24 uur per dag hetzelfde is. Dat is enkeltarief. Bij een dubbeltarief betaal je overdag doorgaans een hoger tarief. Dit heet het piektarief. 's Nachts en in het weekend geldt dan een lager tarief. Dit is het daltarief. Het daltarief geldt meestal van 23.00 tot 7.00 uur. In sommige regio’s gaat het eerder in.

Enkeltarief goedkoper?

Gebruik je overdag veel stroom? Dan is het goedkoper om enkeltarief te kiezen. Het enkeltarief is namelijk lager dan het piektarief. Gebruik je vooral 's nachts en in het weekend veel stroom? Door bijvoorbeeld de wasmachine en de vaatwasser juist dán aan te zetten? Dan kan het goedkoper zijn om te kiezen voor dubbeltarief.

De verschillen worden kleiner

Het verschil tussen piek- en daltarieven en enkeltarief wordt de laatste jaren kleiner. Daarom is het verstandig om te kijken hoeveel stroom je 's nachts en in het weekend gebruikt of wilt gebruiken. Bovendien is bij de ene leverancier het verschil groter tussen piek- en daltarief en enkeltarief, dan bij de andere.

Bij sommige leveranciers is het tarief zelfs gelijk. En een enkeling draait het juist om. Daarbij is het 's nachts en in het weekend juist duurder om stroom te verbruiken en overdag goedkoper. Ze willen stroomverbruik overdag aanmoedigen, omdat er dan juist veel stroomaanbod is door zonnepanelen. 

Bepaal wat voor jou gunstig is

Wil je weten welk tarief voor jou het goedkoopst is? Bereken je energieverbruik met de volgende stappen.

  • Zoek op hoe hoog het enkeltarief en het dubbeltarief (piek- en daltarief) is van de leverancier.
  • Bepaal met hulp van je laatste jaarafrekening hoeveel je denkt te verbruiken in de piekuren. Als je nu geen dubbeltarief hebt, staat het verbruik niet op je jaarafrekening omdat dit niet bekend is. Schat in dat geval in hoeveel van je totale stroomverbruik je gebruikt tijdens piekuren.
  • Vermenigvuldig dit met het piektarief. Schrijf dit bedrag op.
  • Vermenigvuldig het overgebleven verbruik (daluren) met het daltarief.
  • Tel dit bedrag op bij het bedrag van je piekurenverbruik. Dit is je bedrag voor dubbeltarief. 
  • Vermenigvuldig je totale verbruik (tijdens piek- en daluren) met het enkeltarief. Dit is je bedrag voor enkeltarief.
  • Is het tarief voor enkeltarief hoger dan dat voor dubbeltarief? Dan ben je goedkoper uit met een dubbele meter. Is het bedrag voor dubbeltarief hoger dan het bedrag voor enkeltarief, dan is enkeltarief voordeliger.  

Slimme meter voor dubbeltarief

Sinds 1 juli 2021 kan dubbeltarief alleen nog maar met een slimme meter.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.