icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Duurzame energie: afnemen of zelf opwekken

Energie is een schaars goed. Dat geldt tenminste voor conventionele energiebronnen als kolen en gas. Gelukkig zijn er ook bronnen die onuitputtelijk zijn: wind en zon. En die leveren geen bijdrage aan milieuvervuiling en klimaatverandering. Duurzame energie kun je afnemen van een 'groene' energieleverancier of zelf opwekken.
Artikel_zonneenwindenergie

Leveranciers van duurzame energie

Ten eerste kun je kiezen voor een energieleverancier die duurzame stroom produceert, inkoopt, verkoopt en/of in duurzame energie investeert. De Consumentenbond onderzocht samen met andere organisaties hoe duurzaam 34 energieleveranciers zijn. Bekijk de groenste energieleveranciers en lees alles over de 5 misverstanden over groene stroom.

Zelf duurzame energie opwekken

Een andere manier om duurzame energie te gebruiken is door het zelf op te wekken. Naast de duurzaamheid is het voor veel mensen aantrekkelijk dat ze daarmee minder afhankelijk worden van een energieleverancier. Zonne-energie en windenergie zijn de bekendste bronnen.

Ook een pelletkachel wordt soms als duurzame energie gezien. Daarin worden houtpellets (kleine stukjes hout) verbrand. Als dit hout afkomstig is uit een bos dat daarna weer aangroeit dan is de CO2-kringloop rond en levert het dus geen bijdrage aan klimaatverandering. Maar als de bomen niet worden teruggeplant is dit juist niet het geval, en bovendien levert stoken van hout milieuverontreiniging en gezondheidsschade op. Dat geldt zeker voor open haarden, maar ook bij pelletkachels komen nog steeds veel schadelijke stoffen je schoorsteen uit. Lees meer hierover in het artikel uit de Gezondgids.

Energie besparen

Overigens is er nog een derde manier. Niet om aan duurzame energie te komen. Maar wel om op een duurzame manier energie te gebruiken. Zuinig omgaan met energie. Goed voor het milieu én je portemonnee. Lees meer over energie besparen in huis.

Je kunt ook zelf energie opwekken met een zogeheten HRe- of micro-warmtekrachtkoppelingsinstallatie in huis. Dat is een cv-ketel waarmee je stroom opwekt terwijl je je huis met gas stookt. Daarmee valt deze optie eigenlijk niet onder duurzame energie, maar het is wel energiebesparend omdat je tegelijk elektriciteit en warmte maakt. De aanschafkosten van de ketel, zo'n €10.000, zijn helaas nauwelijks terug te verdienen tijdens de levensduur van de cv-ketel.

Vergelijk energieleveranciers

Benieuwd hoe energieleveranciers scoren op duurzaamheid, prijs en klanttevredenheid? Bekijk de testresultaten in onze energievergelijker.

Wil je overstappen zonder te letten op prijs en duurzaamheid én met zo min mogelijk regelwerk? Stap dan over via het Energiecollectief.

Meer informatie over energie en duurzaamheid: