icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Duurzame energie: afnemen of zelf opwekken

Energie is schaars. Dat geldt tenminste voor energie uit fossiele energiebronnen als kolen en gas. Gelukkig zijn er ook bronnen die onuitputtelijk zijn: de wind en de zon. Duurzame energie kun je afnemen van een 'groene' energieleverancier of zelf opwekken.
Peter van der Wilt_S

Peter van der Wilt     Expert Energie Bijgewerkt op: 8 november 2022

Artikel_zonneenwindenergie

Duurzame energieleveranciers

Vind je duurzaamheid belangrijk, dan kun je via onze Energievergelijker overstappen naar een duurzame energieleverancier.

Zelf duurzame energie opwekken

Een andere manier om duurzame energie te gebruiken is door het zelf op te wekken. Bekijk onze kooptips voor je eigen zonnepanelen of een zonneboiler voor warm water.

Ook een pelletkachel wordt soms als duurzame energie gezien. Houtpellets uit bossen die verantwoord beheerd worden zijn niet zo schadelijk voor het milieu. Maar houtpellets van onbekende herkomst zijn dat wel.

Bovendien levert stoken van hout altijd milieuverontreiniging en gezondheidsschade op. Dat geldt nog veel sterker voor open haarden, maar ook bij pelletkachels komen nog steeds veel schadelijke stoffen je schoorsteen uit. Lees meer in het artikel 'Gezelligste bron van fijnstof' (pdf) uit de Gezondgids.

Energie besparen

Zuinig omgaan met energie is goed voor het milieu èn voor je portemonnee. Lees meer over energie besparen in huis. Of ga direct naar onze tips om zuiniger te stoken met je cv-ketel. Of vervang deze meteen door een warmtepomp zodat je zonder aardgas kunt gaan verwarmen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.