icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzame energie: afnemen of zelf opwekken

Energie is schaars. Dat geldt tenminste voor energie uit fossiele energiebronnen als kolen en gas. Gelukkig zijn er ook bronnen die onuitputtelijk zijn: de wind en zon. En die leveren geen bijdrage aan milieuvervuiling en klimaatverandering. Duurzame energie kun je afnemen van een 'groene' energieleverancier of zelf opwekken.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:9 november 2018

Artikel_zonneenwindenergie

Leveranciers van duurzame energie

Vind je duurzaamheid belangrijk, dan is het logisch om over te stappen naar een duurzame energieleverancier. Deze produceert groene energie, koopt geen kolenstroom in en levert geen vervuilende stroom aan zijn klanten. Sommige leveranciers investeren zelf in nieuwe productie van duurzame energie.

De Consumentenbond onderzocht samen met andere organisaties hoe duurzaam 30 energieleveranciers zijn. De verschillen zijn enorm! Kijk wat de groenste energieleveranciers zijn en lees alles over 5 misverstanden over groene stroom.

In de Energievergelijker vind je gemakkelijk de - voor jouw situatie - goedkoopste contracten van echt duurzame leveranciers. Zet daarvoor het filter 'duurzaamheid' op 'minimaal 75%'. Contracten met stroom uit duurzame bronnen van de allerduurzaamste leveranciers herken je aan ons predikaat 'Groenste stroomproduct'.

Zelf duurzame energie opwekken

Een andere manier om duurzame energie te gebruiken is door het zelf op te wekken. Je draagt dan bij aan een duurzamere energievoorziening. En zeker zo aantrekkelijk voor velen is dat je zo minder afhankelijk wordt van een energieleverancier. Zonne-energie en wind-energie zijn de bekendste bronnen.

Bekijk kooptips voor je eigen zonnepanelen of een zonneboiler voor warm water.

Ook een pelletkachel wordt soms als duurzame energie gezien. Daarin worden houtpellets (kleine stukjes hout) verbrand. Als dit hout afkomstig is uit een bos dat verantwoord beheert wordt dan is - met wat kanttekeningen, zoals het transport van het hout - de CO2-kringloop bijna rond en levert het weinig bijdrage aan klimaatverandering.

Maar bij houtpellets van onbekende herkomst is dit juist niet het geval. Bovendien levert stoken van hout altijd milieuverontreiniging en gezondheidsschade op (voor jezelf en/of de buren). Dat geldt nog veel sterker voor open haarden, maar ook bij pelletkachels komen nog steeds veel schadelijke stoffen je schoorsteen uit. Lees meer in het artikel 'Gezelligste bron van fijnstof' (pdf) uit de Gezondgids.

Energie besparen

Overigens is er nog een derde manier. Niet om aan duurzame energie te komen, maar wel om op een duurzame manier energie te gebruiken. Zuinig omgaan met energie. Goed voor het milieu én je portemonnee. Lees meer over energie besparen in huis. Of ga direct naar onze tips om zuiniger te stoken met je cv-ketel. Of vervang deze meteen door een warmtepomp zodat je zonder aardgas kunt gaan verwarmen. Met Huisbaasje, onze energieverbruiksmanager, weet je precies hoeveel energie je verbruikt.

Vergelijk energieleveranciers

Benieuwd hoe energieleveranciers scoren op duurzaamheid? En welke leverancier voor jou het meest gunstig is? Bekijk de testresultaten en prijzen in onze energievergelijker.

Wil je overstappen met zo min mogelijk regelwerk? Stap dan over via het Energiecollectief.

Meer informatie over energie en duurzaamheid: