icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
energievergelijker

Beperkt aanbod

Vanwege onrust op de energiemarkt is het aanbod in de energievergelijker beperkt. De vergelijker kan zelfs leeg zijn. We proberen nog een goed aanbod te krijgen voor het nieuwe Energiecollectief.
Schrijf je in

Windenergie: duurzame energie uit wind

De wind is, naast de zon, een veelgebruikte duurzame energiebron. Energiebedrijven maken gebruik van de wind, maar je kunt ook zelf energie opwekken met wind. Je kunt thuis een kleine windmolen plaatsen of een 'stukje windmolen' kopen.
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 13 mei 2022

Energieleveranciers

Energieleveranciers gebruiken de wind als energiebron. Maar de mate waarin zij investeren in windmolens en windenergie leveren, verschilt sterk. De Consumentenbond heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de groenste stroomleveranciers.

Zelf windenergie opwekken

Het is ook mogelijk om zelf windenergie op te wekken met een kleine windmolen in je tuin of op je dak. Deze manier kent veel nadelen en is nauwelijks rendabel te maken.

Nadelen van een eigen windmolen

Een eigen windmolen heeft een aantal nadelen en is hierdoor eigenlijk niet aantrekkelijk.

  • Het is veel uitzoekwerk vooraf. Hoe zit het bijvoorbeeld met vergunningen?
  • De aanschafkosten zijn hoog: al gauw €15.000. Dit bedrag en de kosten voor onderhoud verdien je niet terug binnen de technische levensduur.
  • Er is geen aankoopsubsidie van de rijksoverheid, zoals die er wel is voor bijvoorbeeld zonneboilers.
  • De productie van een windmolen kost veel energie. Een kleine windmolen moet op een heel gunstige plek staan om dit te compenseren.
  • Een windmolen kan geluidsoverlast veroorzaken.

'Stukje windmolen' kopen

Je kunt ook deelnemen in een coöperatie die een (grote) windmolen bezit. Je koopt dan een 'stukje windmolen'. De stroomopbrengst verrekent de leverancier met je verbruik, met uitzondering van de btw. De energiebelasting wordt deels verrekend.

De windmolen moet dan wel in de buurt van je huis staan. Vaak moet je klant zijn bij een bepaalde energieleverancier om deel te kunnen nemen in een windmolencoöperatie.

Duurzame leveranciers

Ook energieleveranciers gebruiken de wind als energiebron. Maar de mate waarin zij investeren in windmolens en windenergie leveren, verschilt sterk. Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van energieleveranciers.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.