icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Prijsplafond energie

Om consumenten te helpen met de hoge energierekening was er in 2023 een prijsplafond voor gas en stroom. Vanaf 1 januari 2024 stopt het prijsplafond.
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert energieBijgewerkt op:15 februari 2024

Zorgen over je energierekening

Maximum prijzen

In 2023 betaal je tot een verbruik van 1200 kuub gas sinds januari maximaal €1,45 per m3. Tot een verbruik van 2900 kWh aan stroom maximaal €0,40 per kWh. Daarboven geldt gewoon de hogere marktprijs. 

Voor stadsverwarming geldt een maximum van €47,38 per GJ, tot een verbruik van 37 GJ.

Prijsplafond 2024

Het prijsplafond voor energie is vervallen sinds 1 januari 2024. Liggen de tarieven van je energiecontract daarboven? Dan betaal je weer die hogere prijs voor je energie. Als je tarieven lager liggen dan het prijsplafond, blijf je diezelfde tarieven betalen die in je contract staan.

Krijg je in 2024 je jaarafrekening die deels over 2023 gaat? Dan geldt het prijsplafond uiteraard nog wel over je verbruik in 2023.

Voor wie geldt het prijsplafond?

Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens, ongeacht het soort contract dat je hebt. Met uitzondering van huishoudens met een blokaansluiting. Zij krijgen een vast bedrag per wooneenheid. Lees meer op de website van de overheid.

Ingewikkeld in praktijk

De uitwerking van het prijsplafond bijkt in de praktijk aardig ingewikkeld. Het prijsplafond wordt namelijk verdeeld over de 365 dagen in het jaar en gekoppeld aan de jaarrekening. Voor de meeste consumenten loopt de jaarrekening niet precies van 1 januari tot en met 31 december. Er bestaat daardoor een deel voor en een deel na de jaarrekening. 

Voorbeeld

Ontvang je bijvoorbeeld de jaarrekening op 13 april, dan geldt er een prijsplafond van 1 januari tot 13 april. En een prijsplafond van 13 april tot en met 31 december. Het deel van het plafond wat je niet verbruikt, kun je niet meenemen.

In dit voorbeeld kun je van 1 januari tot 13 april 610 m3 gas en 976 kWh stroom verbruiken tegen de maximale tarieven van het prijsplafond. Verbruik je meer, dan betaal je daarvoor het tarief uit het energiecontract. Van 13 april tot en met 31 december blijft er dan nog een plafond van 590 m3 gas en 1924 kWh stroom over. De verdeling houdt rekening met een hoger energieverbruik in de winter.

Gewogen gemiddelde

Zijn je tarieven in de loop van 2023 veranderd bij dezelfde energieleverancier? Bijvoorbeeld omdat je een variabel of dynamisch contract had? Of als je ergens in het jaar een nieuw contract afsloot bij dezelfde leverancier? De jaarafrekening wordt dan gerekend met een gewogen gemiddelde van die tarieven. Het tarief waarmee je meer energie af hebt genomen, telt zwaarder mee dan het tarief waarin je minder hebt verbruikt. 

Komt dit gemiddelde tarief boven het prijsplafond uit, dan wordt het bedrag daarboven gecompenseerd op de jaarrekening. Is het gemiddelde lager dan het prijsplafond, dan krijg je geen compensatie. 

De rekenmethode staat in de prijsplafondregeling om deze uitvoerbaar te houden voor energieleveranciers. Toen het prijsplafond in 2022 werd bedacht, wist niemand hoe de prijzen zich in 2023 zouden ontwikkelen. Omdat de tarieven na de winter weer onder het prijsplafond kwamen, kan het dat het gewogen gemiddelde ongunstiger voor je uitpakt op de jaarnota. Of dat zo is, hangt af van je tarieven en de momenten waarop die zijn veranderd. 

Noodfonds Energie

Voor huishoudens die in de problemen komen door een te hoge energierekening, is er het Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt dan een deel van de energierekening. Kijk op de website of je in aanmerking komt voor hulp.

Geschil met je energieleverancier?

Heb je met je energieleverancier een geschil over de toepassing van het prijsplafond? Bijvoorbeeld in een termijnfactuur of een eindfactuur? Dan kun je sinds 20 maart 2023 het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Energie Prijsplafond. Ook met een geschil over het prijsplafond dat vóór 20 maart 2023 is ontstaan, kun je bij deze geschillencommissie terecht. Alle energieleveranciers moeten zich verplicht bij de geschillencommissie aansluiten.

Lees meer over het prijsplafond in 2023 (Rijksoverheid)