icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor energie

Je hebt een energiecontract afgesloten. Maar op je gebruik valt nog veel te winnen. Lees onze tips voor het besparen van energie. Zo houd je nog meer geld over onderaan de streep.


1
Check je jaar- of eindafrekening

Wie niet overstapt naar een andere energieleverancier ontvangt elk jaar rond hetzelfde moment zijn energierekening. In deze jaarafrekening wordt het daadwerkelijke gebruik met je betaalde voorschot verrekend. Wanneer je te weinig hebt betaald moet je bijbetalen. Heb je teveel betaald dan wordt dit verrekend met het eerste termijnbedrag. Het is niet de leukste klus om deze afrekening te controleren. Toch is een fout snel gemaakt. Het is daarom belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Als je wel bent overgestapt of verhuisd, ontvang je van je (oude) leverancier een eindafrekening. Dit gaat in principe hetzelfde als met de jaarafrekening. Alleen zijn er een aantal subtiele verschillen. Zo heb je vaak geen heel jaar rond gemaakt. Daardoor kan het zijn dat je gebruikskosten mee- of tegenvallen. De eindafrekening wordt binnen 6 weken na je verhuizing of overstap verstuurd. Ook deze afrekening moet goed worden gecontroleerd.

Gebruikstips_jaareneindafrekening

2
Kies je voor enkel- of dubbeltarief

Bij de meeste leveranciers kun je kiezen voor een enkel- of dubbeltarief. Bij een enkeltarief betaal je altijd hetzelfde. Bij een dubbeltarief betaal je in de piekuren een hoger tarief en in de daluren een lager tarief. Daluren zijn 's nachts en in het weekend. Voor een dubbeltarief heb je een energiemeter met 2 telwerken nodig.

Het piektarief bij dubbeltarief ligt hoger dan het enkeltarief. Of het goedkoper is om enkel- of dubbeltarief te nemen, is afhankelijk van de prijzen bij je energieleverancier. Ook ligt het eraan hoeveel stroom je in de piek- en dalperiode gebruikt. Je kunt zelf berekenen wat voor jou voordeliger is: enkeltarief of dubbeltarief.

Gebruikstips_enkelofdubbeltarief

3
Wanneer geef je jouw meterstanden door?

Opname meterstanden

Er zijn 3 manieren waarop de energieleverancier je meterstanden te weten kan komen:

 • Je kunt de meterstanden zelf doorgeven. De leverancier stuurt je hiervoor een verzoek. Maak altijd een kopie van de opgegeven meterstanden.
 • Je hebt een slimme meter, die de meterstanden automatisch doorgeeft aan de leverancier.
 • De leverancier stuurt een meteropnemer langs om de standen op te nemen. Dit gebeurt minstens een keer per 3 jaar.

Als je te laat bent met het doorgeven van de meterstanden, schat de leverancier in hoeveel je hebt verbruikt. Deze schatting is bindend.

Niet-kloppende meterstand(en)?

Wanneer je meterstanden niet kloppen kun je terecht op onze pagina waar we uitleggen wat je kunt doen, welke stappen je kunt doorlopen en hoe je eventueel bezwaar maakt.

Hoe zit het met overstappen?

Als je overstapt moet je je meterstanden doorgeven aan je nieuwe leverancier. Bewaar een kopie. Op basis van deze meterstanden maakt je oude leverancier de eindafrekening op. Als jij of je energiebedrijf de meterstanden niet of niet op tijd doorgeeft maakt de netbeheerder een schatting.

Lees meer over meterstanden doorgeven.

Gebruikstips_meterstanden

4
De slimme meter

 • De slimme meter is een digitale meter waarvan de standen op afstand worden uitgelezen door de leverancier en de netbeheerder. Je hoeft dus geen meterstanden meer door te geven aan je leverancier.

  Daarnaast krijg je met de slimme meter meer inzicht in je energieverbruik. Er is een aparte slimme meter voor elektriciteit en voor gas.

  De slimme meter wordt op de volgende momenten uitgelezen door de leverancier of netbeheerder:

  • 1x per jaar voor het opmaken van de jaarrekening
  • 6x per jaar voor een verbruik- en kostenoverzicht (voor jezelf)
  • bij een eventuele overstap naar een andere leverancier of verhuizing
  • als dat nodig is voor beheer of onderhoud van het energienet

  Lees meer over de slimme meter

 • Bespaar op je energieverbruik

  Huisbaasje geeft inzicht in je verbruik - onafhankelijk van je leverancier. In de app zie je precies wat je verbruikt, teruglevert en hoeveel je verdient.

  • Inzicht in je energieverbruik
  • Bespaar gemiddeld €75 op gas en €50 op stroom
  • Direct overstappen in de app

  Meer over Huisbaasje

  Huisbaasje-

5
Elektriciteitsprijs

Een kilowattuur (kWh) is de eenheid voor elektrische energie. Om 1 kWh te verbruiken moet een machine met een constant vermogen van 1 kW (kilowatt) 1 uur werken. Een wasmachine met energielabel A+ verbruikt tijdens één wasprogramma op 40 graden rond 0,5 kWh. Met diezelfde hoeveelheid energie kun je een felle ledlamp van 6 watt een maand lang elke avond 3 uur laten branden.

De 'kale' prijs per kWh ligt rond de 8 a 9 cent. Deze prijs is per leverancier verschillend. Daarbovenop komt een vast tarief aan energiebelasting en opslag duurzame energie. Per saldo betaal je zo per verbruikte kWh rond de 23 cent.

Lees meer over de kWh-prijs.

Verwarrende energierekening

De jaarlijkse energieafrekening is niet voor iedereen even duidelijk. Er zijn kosten die verschillen per leverancier. Daarnaast zijn er een aantal kosten die vast zijn. Denk daarbij aan kosten als belastingen en overheidsheffingen. Dit zorgt nogal eens voor verwarring over de hoogte van de rekening. Daarom leggen wij de energierekening voor je uit.

Gebruikstips_elektriciteitsprijs

6
Slimme thermostaten

Sommige thermostaten worden door de fabrikant 'slim' genoemd. De claim hierbij is dat je daarmee energie bespaart. Een slimme thermostaat zoals een Nest-thermostaat 'leert' bijvoorbeeld je weekritme. Daardoor weet deze wanneer je thuis bent en wanneer niet. Daar wordt de verwarming op aangepast. Al bespaart dit lang niet altijd energie. 

Het blijkt handig te zijn om een klokprogramma te combineren met het bedienen van de thermostaat op afstand via je smartphone.

Lees meer over slimme thermostaten.

Gebruikstips_besparendeapparaten

7
Energieverbruiksmanagers

Een energieverbruiksmanager is een apparaatje dat inzicht geeft in je energieverbruik (het kan ook een app zijn). Een energieverbruiksmanager geeft veel meer informatie dan de energiemeter in de meterkast. Zo volg je het gebruik van dag tot dag. Ook zie je snel wanneer je veel en weinig energie verbruikt, en welke apparaten onzuinig zijn en/of veel sluipverbruik hebben. Met al deze informatie wordt energie besparen makkelijker.

Lees meer over energieverbruiksmanagers

Artikel_slimmemeter

8
Energie besparen in huis

9
Energiebespaarlening en subsidie

Voor energiebesparing moet je soms grotere uitgaven doen. Als je de uitgaven voor bijvoorbeeld isolatie, dubbel glas, warmtepomp of zonnepanelen moeilijk op kunt brengen kan de overheid je helpen met de Energiebespaarlening. Dit is een speciale lening met een lage rente. 

Je leent dan minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,-. De looptijd van deze lening is tussen de 7 en 15 jaar. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid die je leent. Deze speciale lening is gedeeltelijk of geheel boetevrij af te lossen.

Kijk voor meer informatie op Ikinvesteerslim.nl.

Er is nu overigens ook de ISDE-subsidie voor onder andere zonneboilers en warmtepompen. Die levert je een flinke besparing op je aanschafkosten op.

Op de overheidswebsite 'Energiebesparen doe je nu' vind je een overzicht van verbeteropties voor je woning, uitleg over subsidies en leningen en links naar bedrijven die de werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Gebruikstips_energiebespaarlening

10
Energielabel woning

Een verhuurder of verkoper van een woning is wettelijk verplicht het energielabel voor de woning te overhandigen aan de nieuwe koper of huurder. Een potentiële koper kan aan het label in één oogopslag zien hoe milieuvriendelijk en energiezuinig een huis is.

Per 1 januari 2015 ben je verplicht om bij verkoop of verhuur van de woning een energielabel te overhandigen aan de koper of huurder. Kun je dit niet? Dan kan dit een boete opleveren van €405.

Een goede isolatie, dubbelglas, zonnepanelen of een warmtepomp leveren al snel een gunstiger energielabel. Dit kan een gunstig effect hebben op de waarde van de woning. Het loont daarom om een aantal energiebesparende maatregelen te nemen.

Lees meer over het energielabel

Gebruikstips_energielabelwoning

Bespaar op energiekosten

CB-Community-Banner-blue.jpg

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen, of hoe zij besparen op hun energie? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

Bekijk het forum