icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je energie

Je hebt een energiecontract afgesloten. Maar op je gebruik valt nog veel te winnen. Lees onze tips voor het besparen van energie. Zo houd je nog meer geld over onderaan de streep.

1

Check je jaar- of eindafrekening

Als je niet overstapt naar een andere energieleverancier krijg je elk jaar rond dezelfde datum een jaarafrekening. Hierin wordt het daadwerkelijke gebruik met de betaalde voorschotten verrekend. Als je te weinig hebt betaald moet je bijbetalen. Heb je te veel betaald dan krijg je geld terug.

Als je wel bent overgestapt of verhuisd, ontvang je van je (oude) leverancier een eindafrekening. Dit gaat in principe hetzelfde als met de jaarafrekening. Alleen zijn er een aantal subtiele verschillen. Zo heb je vaak geen heel jaar rond gemaakt. 

Het is niet de leukste klus om deze afrekeningen te controleren. Toch is een fout snel gemaakt. Het is daarom belangrijk om te weten waar je op moet letten.

check-jaarrekening-1200x800px

2

Wanneer geef je de meterstanden door?

Opname meterstanden

Er zijn 3 manieren waarop de energieleverancier je meterstanden te weten kan komen:

  • Je kunt de meterstanden zelf doorgeven. Maak altijd een kopie.
  • Je hebt een slimme meter, die de meterstanden automatisch doorgeeft.
  • De leverancier stuurt een meteropnemer langs om de standen op te nemen. 

Als je de meterstanden te laat doorgeeft, schat de leverancier in hoeveel je hebt verbruikt. Deze schatting is bindend.

Kloppen de meterstanden niet?

Hoe zit het met overstappen?

Als je overstapt moet je de meterstanden doorgeven aan je nieuwe leverancier. Bewaar een kopie. Op basis van deze meterstanden maakt je oude leverancier de eindafrekening op. Als jij of het energiebedrijf de meterstanden niet - of niet op tijd - doorgeeft, maakt de netbeheerder een schatting. Nog niet overgestapt? Dan kun je energie vergelijken en direct overstappen.

slimme-meter-1200x800px

3

De slimme meter

De slimme meter is een digitale meter die de leverancier en netbeheerder op afstand kunnen uitlezen. Je hoeft dus geen meterstanden meer door te geven.

Met de slimme meter krijg je meer inzicht in je energieverbruik. Er is een aparte meter voor elektriciteit en voor gas.

De leverancier of netbeheerder leest de slimme meter op de volgende momenten uit:

  • Eén keer per jaar voor het opmaken van de jaarrekening.
  • Zes keer per jaar voor een verbruik- en kostenoverzicht.
  • Bij een overstap naar een andere leverancier of verhuizing.
  • Als dat nodig is voor beheer of onderhoud van het energienet.
slimme-meter-2

4

Prijs elektriciteit

Eind 2021 schoten de energieprijzen omhoog. Inmiddels zijn de prijzen alweer flink gedaald en gestabiliseerd.  

In augustus 2022 was er een zeer hoge gemiddelde prijs van rond de €2,60 per m³ gas en €0,58 per kWh (prijspeil augustus 2022). Vaste contracten waren schaars, maar worden nu weer aangeboden. De tarieven zijn bij veel leveranciers gezakt tot onder het prijsplafond. 

Hoe de energieprijzen gaan ontwikkelen, is onzeker. 

slimme-thermostaat-1200x800px

5

Slimme thermostaten

Sommige thermostaten worden door de fabrikant 'slim' genoemd. De claim hierbij is dat je daarmee energie bespaart. Een slimme thermostaat zoals een Nest-thermostaat 'leert' bijvoorbeeld je weekritme. Daardoor weet deze wanneer je thuis bent en wanneer niet. Daar wordt de verwarming op aangepast. Al bespaart dit lang niet altijd energie. 

Het blijkt handig te zijn om een klokprogramma te combineren met het bedienen van de thermostaat op afstand via je smartphone.

zonneregeling-thermostaat-1200x800px

6

Energieverbruiksmanagers

Een energieverbruiksmanager is een apparaatje dat inzicht geeft in je energieverbruik (het kan ook een app zijn).

Een energieverbruiksmanager geeft veel meer informatie dan de energiemeter in de meterkast. Zo volg je het gebruik van dag tot dag. Ook zie je snel wanneer je veel en weinig energie verbruikt, en welke apparaten onzuinig zijn en/of veel sluipverbruik hebben.

Met al deze informatie wordt energie besparen makkelijker. Lees meer over energieverbruiksmanagers

energieverbruik-manager-1200x800px

7

Energie besparen in huis

Met deze bespaartips kun je flink besparen op je energierekening. Soms moet je wel eerst investeren, maar dit verdien je vaak snel weer terug.

Met je eigen zonnepanelen kun je je resterende stroomverbruik opwekken, zodat je helemaal geen stroom van de energieleverancier meer hoeft af te nemen.

Video: tips energiebesparing

8

Huis verduurzamen

Zonnepanelen en - boilers

Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen en zonneboilers om stroom op te wekken en water te verwarmen. Kan dat bij jou niet? Kijk dan eens naar:

Warmte via een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je op een duurzame manier je huis verwarmen.

Een hybride warmtepomp combineer je met een zuinige HR cv-ketel. Op de aanschaf van een warmtepomp krijg je subsidie.

Met een 'all-electric' warmtepomp kun je in principe je gasaansluiting opzeggen.

Energie besparen

Energie besparen is natuurlijk altijd een goed idee. Alle maatregelen die je neemt zijn goed voor het het energielabel van je woning.

energie-zelf-opwekken-1200x800px

9

Energiebespaarlening en subsidie

Voor energiebesparing moet je soms grotere uitgaven doen. Kun je de uitgaven voor bijvoorbeeld isolatie, dubbel glas, warmtepomp of zonnepanelen moeilijk opbrengen? Dan kan de overheid je helpen met de Energiebespaarlening. Dit is een speciale lening met een lage rente.

Voor isolerende of anderszins energiebesparende maatregelen aan je woning kun je de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) aanvragen. Die geldt ook voor onder meer zonneboilers en warmtepompen. Die levert je een flinke besparing op je aanschafkosten op.

Op de website Verbeter je huis vind je een overzicht van verbeteropties voor je woning, uitleg over subsidies en leningen en links naar bedrijven die de werkzaamheden kunnen uitvoeren.

energiebespaarlening-1200x800px

Bespaar op energiekosten