icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Meterstanden doorgeven: wat is jouw energieverbruik?

Een leverancier baseert je energierekening voor een deel op het energieverbruik. Om het verbruik te bepalen, moet je de meterstanden doorgeven. Maar hoe werkt dat eigenlijk?
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert energieBijgewerkt op:20 februari 2024

Gebruikstips_meterstanden

Meterstanden doorgeven

Er zijn 3 manieren waarop de energieleverancier je meterstanden kan weten: 

  • Zelf doorgeven. De leverancier stuurt je hiervoor een verzoek. Je kunt de meterstanden doorgeven via internet, telefonisch of door een kaartje op te sturen.
  • Een slimme meter geeft de meterstanden automatisch door aan de leverancier. Als je deze functie hebt uitgeschakeld, dan moet je de meterstanden toch zelf doorgeven.
  • De leverancier stuurt een meteropnemer langs om de standen op te nemen. 

De leverancier schat je verbruik

Als je te laat bent met het doorgeven van de meterstanden, dan schat de leverancier je verbruik. Deze schatting is bindend. Wil je zeker weten dat er niet teveel gas en stroom wordt berekend? Geef de meterstanden dan op tijd door. Maak altijd een kopie van de opgegeven meterstanden.

Klopt de meterstand niet? 

Klopt de meterstand voor gas of stroom niet op je afrekening? We zetten op een rij wat je kunt doen. Helpt dit niet, dien dan bezwaar in bij het energiebedrijf.

Indienen bezwaar

Je moet formeel (en schriftelijk) aangeven dat je niet tevreden bent. Hoé en hoe snel, staat in de algemene voorwaarden van je energiebedrijf. Gebruik eventueel een voorbeeldbrief (kopje 'Energie en Energieleverancier').

Ben je het niet eens met de beslissing van je energieleverancier? Stap dan naar de Geschillencommissie Energie.

Hoe zit het met overstappen?

Als je overstapt moet je je meterstanden doorgeven aan je nieuwe leverancier. Bewaar een kopie van de meterstanden. De nieuwe leverancier moet de meterstanden binnen 15 werkdagen na je overstap doorgeven aan de netbeheerder, die alle aansluitingen registreert. 

Je oude leverancier gebruikt deze meterstanden voor het opmaken van de eindafrekening. De netbeheerder maakt een schatting als jij of je energiebedrijf de meterstanden niet of niet op tijd doorgeeft. 

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.