icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
energievergelijker

Energie vergelijken

Het aanbod in onze vergelijker is soms beperkt of zelfs leeg. Heb je variabele tarieven? Vergelijk ze regelmatig.
Vergelijk energie

Meterstanden doorgeven: wat is jouw energieverbruik?

Een leverancier baseert jouw energierekening voor een deel op het energieverbruik. Om het verbruik te bepalen, moet je de meterstanden doorgeven. Maar hoe werkt dat eigenlijk?
Jonne Hage_S

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 8 november 2022

Meterstanden doorgeven

Er zijn 3 manieren waarop de energieleverancier je meterstanden kan weten: 

  • Zelf doorgeven. De leverancier stuurt je hiervoor een verzoek. Je kunt de meterstanden doorgeven via internet, telefonisch of door een kaartje op te sturen.
  • Een slimme meter geeft de meterstanden automatisch door aan de leverancier. Als je deze functie hebt uitgeschakeld, dan moet je de meterstanden toch zelf doorgeven.
  • De leverancier stuurt een meteropnemer langs om de standen op te nemen. 

De leverancier schat je verbruik

Als je te laat bent met het doorgeven van de meterstanden, dan schat de leverancier je verbruik. Deze schatting is bindend. Wil je zeker weten dat er niet teveel gas en stroom wordt berekend? Geef de meterstanden dan op tijd door. Maak altijd een kopie van de opgegeven meterstanden.

Klopt de meterstand niet? 

Klopt de meterstand voor gas of stroom niet op je afrekening? We zetten op een rij wat je kunt doen. Helpt dit niet, dien dan bezwaar in bij het energiebedrijf.

Indienen bezwaar

Je moet formeel (en schriftelijk) aangeven dat je niet tevreden bent. Hoé en hoe snel, staat in de algemene voorwaarden van je energiebedrijf. Gebruik eventueel een voorbeeldbrief (kopje 'Energie en Energieleverancier').

Ben je het niet eens met de beslissing van je energieleverancier? Stap dan naar de Geschillencommissie Energie.

Hoe zit het met overstappen?

Als je overstapt moet je je meterstanden doorgeven aan je nieuwe leverancier. Bewaar een kopie van de meterstanden. De nieuwe leverancier moet de meterstanden binnen 15 werkdagen na je overstap doorgeven aan de netbeheerder, die alle aansluitingen registreert. 

Je oude leverancier gebruikt deze meterstanden voor het opmaken van de eindafrekening. De netbeheerder maakt een schatting als jij of je energiebedrijf de meterstanden niet of niet op tijd doorgeeft. 

Lees ook: