icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De groenste energieleverancier

Op zoek naar de groenste energieleverancier? Wij onderzochten samen met Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE de duurzaamheid van 30 leveranciers. Bekijk de groenste energieleveranciers.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:2 mei 2018

Groene-Energie

De groenste stroom

De groenste energieleveranciers leveren alleen stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen in Nederland. En ze werken actief mee aan de transitie naar een schone energievoorziening.

Dit zijn de winnaars:

  • Pure Energie
  • Qurrent
  • om (voorheen Duurzame Energie Unie)

Als je in de Energievergelijker het filter 'duurzaamheid' op 'minimaal 75%' zet, komen deze leveranciers vanzelf naar boven. Producten met stroom uit duurzame bronnen - van de duurzaamste leveranciers - krijgen het predikaat 'Groenste stroom'.

Benieuwd of je kunt besparen op je energieverbruik?

Voer een geldige postcode in

Voer een geldig huisnummer in

Rapportcijfers energieleveranciers

ranking-energieleveranciers-13-november-2017In de tabel staan de rapportcijfers voor alle stroomleveranciers (klik voor een vergroting).

De scores baseren we deels op de jaarcijfers van 2016. Daarom staan bedrijven die pas sinds 2017 stroom leveren niet in het overzicht.

Drie categorieën

Voorlopers

Dit zijn leveranciers die meewerken aan de overgang naar een schone energievoorziening. Ze bouwen bijvoorbeeld windmolens of kopen windstroom via langjarige contracten.

Deze bedrijven investeren niet in kolencentrales en produceren hooguit nog met gascentrales. Wil je bijdragen aan schone energievoorziening? Stap dan over naar een voorloper.

Volgers

De volgers kopen vooral in op de stroommarkt. Ze leveren wel groene stroom aan de meeste (particuliere) klanten. Veel bedrijven vallen onder de 'volgers'. Ook grote leveranciers als Essent en NLE.

Vervuilers

Bij de vervuilers overschaduwt de betrokkenheid bij kolen- of kerncentrales eventuele duurzame initiatieven. Van de grootste leveranciers zijn Nuon en Engie 'vervuilers'. Ze produceren nog kolenstroom in Nederland en zijn onderdeel van grote ondernemingen die ook in het buitenland op grote schaal fossiele en nucleaire activiteiten ontplooien.

Verkoop van stroom aan consumenten

Energieleveranciers zijn verplicht om per stroomcontract te vermelden hoe de stroom is opgewekt. Dus hoeveel stroom van fossiele brandstoffen of kernenergie afkomstig is en hoeveel uit hernieuwbare, duurzame bronnen. Dit staat op het stroometiket. Niet alle stroom die door leveranciers als groen aanmerken, is echt groen. Lees hier meer over in: Groene stroom: 5 misverstanden.

In de Energievergelijker staat een duurzaamheidsscore. Voor deze score weegt zowel het beleid van de leverancier als het stroometiket van het product mee. Je kunt contracten vergelijken op basis van je jaarverbruik en direct overstappen. Wil je groene stroom? Zet het filter 'duurzaamheid' in de vergelijker dan minimaal op 75%. Dan zie je alleen de voorlopers.

Hoe wij vergelijken

We beoordelen 30 energieleveranciers en bepalen de duurzaamheid met straf- en duurzaamheidspunten.

  • Met welke bronnen produceren zij stroom of hoe kopen zij stroom in?
  • Welke samenstelling heeft de stroom die zij verkopen?
  • Hoe groen zijn hun investeringen?

Het opwekken van stroom kan met verschillende brandstoffen en technieken. De keuzes die leveranciers daarin maken, kunnen een groot verschil maken voor het milieu, het klimaatprobleem en de toekomst van de elektriciteitsvoorziening.

Lees meer over Hoe wij vergelijken.

Volledige rapport: Duurzaamheid Stroomleveranciers

Lees het volledige onderzoek naar duurzaamheid bij Nederlandse stroomleveranciers (pdf).

Overstappen naar een groene energieleverancier

Wil je overstappen naar een groene energieleverancier? Lees dan alles over overstappen of verdiep je eerst in de kwaliteit van de klantenservice van energieleveranciers en lees de veelgestelde vragen over energieleveranciers.

Of check direct in onze energievergelijker welke leverancier duurzaam is en in jouw situatie het goedkoopste.

Heb je geen zin om zelf de keuze te maken, dan kun je ook kiezen voor het Energiecollectief. Je kunt dan als het aanbod bekend is overwegen of je de leverancier daarvan duurzaam genoeg vindt.

Niet overstappen?

Ben je net overgestapt of wil je niet overstappen? Ook dan kun je bijdragen aan duurzaamheid en tegelijk flink besparen op je energierekening. Lees onze tips om energie te besparen. Met zonnepanelen op je huis kun je zelfs al je eigen stroom duurzaam zelf opwekken. Op je gasverbruik valt veel te besparen door een betere cv-ketel en vooral ook door je cv-ketel goed af te stellen en te laten onderhouden.

    Meer weten over duurzame energie? Lees onze artikelen over: