icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De groenste energieleverancier

Op zoek naar de groenste energieleverancier? Wij onderzochten in 2021 samen met Natuur & Milieu en WISE  van 25 energieleveranciers hoe duurzaam ze zijn. Bekijk de leveranciers die zich in 2022 de groenste energieleveranciers mochten noemen.
Peter van der Wilt_S

Peter van der Wilt   Expert energieBijgewerkt op:14 december 2021

Groene-Energie

De groenste stroom

De allergroenste energieleveranciers leveren bijna alleen maar stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Ze doen meer dan vergroenen door certificaten: ze investeren in groene productie. Of ze sluiten langjarige inkoopcontracten af met groene producenten. Ze werken actief mee aan de overgang naar schone energievoorziening. Wij onderzochten in 2021 25 energieleveranciers. 

Dit zijn de leverancier die zich in 2022 winnaar mochten noemen:

  • Energie VanOns
  • Om | nieuwe energie
  • Powerpeers
  • Pure Energie
  • Vrijopnaam 

Deze leveranciers krijgen alle 5 de perfecte score. Gelukkig is de groep leveranciers die daar nét onder zit ook gegroeid. 

Rapportcijfers energieleveranciers

grafiek-leveranciers-2021 consumentenmarkt

Klik op de afbeelding om te vergroten of downloaden (pdf)

12 leveranciers scoren hoger dan een 8

Dit zijn de leveranciers die meewerken aan de overgang naar een schone energievoorziening. Wil je daar ook aan bijdragen? Stap dan over via onze Energievergelijker. Bij elk energiecontract staat een duurzaamheidsscore. 

Wil je groene stroom van een duurzame leverancier? Zet het filter 'Duurzaamheidsscore' in de vergelijker dan minimaal op 8. 

De voldoendes

Dit jaar bestaat de middenmoot uit Vattenfall, DELTA en nog nét NLE. Vattenfall is een internationaal bedrijf met wortels in de vervuilende fossiele energie. De laatste jaren investeren zij flink in duurzame bronnen. DELTA valt nu ook onder Vattenfall.

Vattenfall scoort goed op het gebied van investering. DELTA profiteert in ons overzicht mee van dit beleid van het moederbedrijf. Behalve door investeringen in duurzaamheid worden ze ook groener door de inkoop van groene stroom. Omdat ze nog veel grijze stroom verhandelen, blijft de score nog achter bij de koplopers. 

Prijsvechter NLE investeert niet zelf, maar een deel van de inkoop is duurzaam. Een ander deel niet. Een groot deel van de klanten krijgt grijze stroom die vergroend is met certificaten van grote buitenlandse waterkrachtcentrales. Dat helpt de energietransitie niet verder.

De onvoldoendes

Ondertussen is er geen leverancier meer die investeert in kolen- of kerncentrales. Zelfs investeringen in iets schonere, maar nog altijd fossiele gascentrales zien we niet meer. Dat was een aantal jaar geleden wel anders.

Scoort een energieleverancier nu nog onvoldoende, dan komt dit vooral door inkoop van grijze stroom. Ze 'vergroenen' die grijze stroom met groene stroomcertificaten. Maar echt bijdragen aan duurzaamheid doet dat niet.

Zekerheid voor leveranciers door langjarige contracten

Door langjarige inkoopcontracten met duurzame stroomproducenten af te sluiten, krijgen energieleveranciers zekerheid over inkomsten uit hun investering. De bank eist die zekerheid voor het geven van financiering voor de bouw van bijvoorbeeld een windpark.

Lees het volledige onderzoek duurzaamheid stroomleveranciers (pdf). Per leverancier wordt de score toegelicht. 

Hoe wij vergelijken

We beoordelen 25 energieleveranciers en bepalen de duurzaamheid van de bedrijven met straf- en duurzaamheidspunten.

Het opwekken van stroom kan met verschillende brandstoffen en technieken. Energieleveranciers zijn verplicht om per stroomcontract te melden hoe de stroom is opgewekt. En wij controleren waar ze de stroom die ze jou leveren hebben ingekocht.

De keuzes die leveranciers daarin maken, maken een groot verschil voor:

  • Het milieu.
  • Het klimaatprobleem.
  • De toekomst van de elektriciteitsvoorziening.

Overstappen naar een groene leverancier?

Bekijk in onze energievergelijker de duurzaamheid. En kijk welke leverancier voor jou het goedkoopst is.

Niet overstappen, maar wel energie besparen?

Ben je net overgestapt of wil je niet overstappen? Ook dan kun je bijdragen aan duurzaamheid en tegelijk flink besparen op je energierekening.

Bespaar met deze tips

Lees onze tips om energie te besparen. Met zonnepanelen op je huis kun je al je eigen stroom duurzaam zelf opwekken.

Op je gasverbruik kun je veel besparen met een betere cv-ketel. Maar vooral ook door je cv-ketel goed af te stellen en te laten onderhouden.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.