icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

De groenste energieleverancier

Op zoek naar de groenste energieleverancier? Wij onderzochten samen met Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE de duurzaamheid van 29 leveranciers. Bekijk de groenste energieleveranciers.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:16 augustus 2019

Groene-Energie

De groenste stroom

De groenste energieleveranciers leveren zo goed als alleen maar stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen. En ze werken actief mee aan de transitie naar een schone energievoorziening.

Dit zijn de winnaars:

 • easyEnergy
 • Energie VanOns
 • om | nieuwe energie
 • Pure Energie
 • Qurrent
 • VrijOpNaam

Als je in de Energievergelijker het filter 'duurzaamheid' op 'minimaal 75%' zet, komen deze leveranciers vanzelf naar boven. Producten met stroom uit duurzame bronnen - van de duurzaamste leveranciers - krijgen het predikaat 'Groenste stroom'.

Rapportcijfers energieleveranciers

thermometer-stroomleveranciers-2018

In de tabel staan de rapportcijfers voor alle stroomleveranciers.

De scores baseren we deels op de jaarcijfers van 2017. Daarom staan bedrijven die pas sinds 2018 stroom leveren niet in het overzicht.

Drie categorieën

Voorlopers

Dit zijn leveranciers die meewerken aan de overgang naar een schone energievoorziening. Ze bouwen bijvoorbeeld windmolens of kopen windstroom via langjarige contracten. Deze bedrijven investeren niet in kolencentrales. Wil je bijdragen aan schone energievoorziening? Stap dan over naar een voorloper.

Middenmoters

Veel grote bedrijven, zoals Nuon en Essent, vallen onder de middenmoters. Middenmoters zijn vaak nog geworteld in de vervuilende fossiele energie, maar investeren (via hun moederbedrijven) ook in energie uit hernieuwbare bronnen. 

Achterblijvers

Bij de achterblijvers overschaduwt de betrokkenheid bij kolen- of kerncentrales eventuele duurzame initiatieven. Kenmerkend voor de achterblijvers is dat zij grijze stroom inkopen, maar als groene stroom leveren aan consumenten. Dit kan doordat deze bedrijven de grijze stroom eigenlijk 'vergroenen' met groene stroom certificaten.

Verkoop van stroom aan consumenten

Energieleveranciers zijn verplicht om per stroomcontract te vermelden hoe de stroom is opgewekt. Dus hoeveel stroom van fossiele brandstoffen of kernenergie afkomstig is en hoeveel uit hernieuwbare, duurzame bronnen. Dit staat op het stroometiket. Niet alle stroom die leveranciers als groen aanmerken, is echt groen. Lees hier meer over in: Groene stroom: 5 misverstanden.

In de Energievergelijker staat een duurzaamheidsscore. Voor deze score weegt zowel het beleid van de leverancier als het stroometiket van het product mee. Je kunt contracten vergelijken op basis van je jaarverbruik en direct overstappen. Wil je groene stroom? Zet het filter 'duurzaamheid' in de vergelijker dan minimaal op 75%. Dan zie je alleen de voorlopers.

Hoe wij vergelijken

We beoordelen 29 energieleveranciers en bepalen de duurzaamheid met straf- en duurzaamheidspunten.

 • Met welke bronnen produceren zij stroom of hoe kopen zij stroom in?
 • Welke samenstelling heeft de stroom die zij verkopen?
 • Hoe groen zijn hun investeringen?

Het opwekken van stroom kan met verschillende brandstoffen en technieken. De keuzes die leveranciers daarin maken, kunnen een groot verschil maken voor het milieu, het klimaatprobleem en de toekomst van de elektriciteitsvoorziening.

Lees meer over hoe wij duurzaamheid vergelijken.

Volledige rapport: Duurzaamheid Stroomleveranciers

Lees het volledige onderzoek naar duurzaamheid bij Nederlandse stroomleveranciers (pdf).

Overstappen naar een groene energieleverancier

Wil je overstappen naar een groene energieleverancier? Lees dan alles over overstappen of verdiep je eerst in de kwaliteit van de klantenservice van energieleveranciers en lees de veelgestelde vragen over energieleveranciers.

Of check direct in onze energievergelijker welke leverancier duurzaam is en in jouw situatie het goedkoopste.

Heb je geen zin om zelf de keuze te maken, dan kun je ook kiezen voor het Energiecollectief. Je kunt dan als het aanbod bekend is overwegen of je de leverancier daarvan duurzaam genoeg vindt.

Benieuwd of je kunt besparen op je energieverbruik?

Voer een geldige postcode in

Voer een geldig huisnummer in

Niet overstappen?

Ben je net overgestapt of wil je niet overstappen? Ook dan kun je bijdragen aan duurzaamheid en tegelijk flink besparen op je energierekening. Lees onze tips om energie te besparen. Met zonnepanelen op je huis kun je zelfs al je eigen stroom duurzaam zelf opwekken. Op je gasverbruik valt veel te besparen door een betere cv-ketel en vooral ook door je cv-ketel goed af te stellen en te laten onderhouden.

  Lees ook: