icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energielabel aanvragen

Bij de verkoop van je huis ben je verplicht een energielabel te overhandigen aan de koper. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van €405. Wat is het energielabel en hoe vraag je dit aan?

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:9 oktober 2018

huisverkopen-energielabel

Wat is het energielabel woningen?

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Het is bedoeld om eigenaren te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen. Er zijn 7 klassen. Energielabel A is zeer energiezuinig. Label G is zeer onzuinig. Het label is 10 jaar geldig. Bij een oudere woning zijn maatregelen om energie te besparen meestal een slimme investering. Deze verdienen zich vaak snel terug. Daarnaast wordt de woning comfortabeler en het spaart het milieu. Een zuiniger energielabel kan ook een gunstige invloed hebben op de verkoopwaarde van de woning.

Voorlopig energielabel

Iedere woningeigenaar heeft van de overheid een voorlopig energielabel toegestuurd gekregen. Dit is een globale inschatting, gebaseerd op gegevens als bouwjaar, type en oppervlak van de woning. Ook is gekeken welke energiebesparende maatregelen vaak al getroffen zijn bij diverse typen woningen. Bekijk welk voorlopig energielabel jouw woning heeft.

Het voorlopige label zegt niks over jouw woning. Stel dat je energiebesparende maatregelen hebt getroffen, dan heb je waarschijnlijk in werkelijkheid een gunstiger label. Om te weten wat je werkelijke label is, moet je het voorlopig label omzetten in een definitief label.

Definitief energielabel aanvragen

Gebruik hiervoor deze tool van de overheid. Je moet 10 woningkenmerken controleren en waar nodig aanpassen. Het gaat om:

Heb je energiebesparende maatregelen getroffen bij een of meer van bovengenoemde kenmerken? Dan moet je dit kunnen bewijzen. Dat geldt alleen voor maatregelen die het label meer dan een klasse verbeteren. Bewijzen kan aan de hand van foto’s, facturen of een bouwkundig rapport. Het bewijsmateriaal wordt gecontroleerd door een erkend deskundige. Deze kan om duidelijker bewijsmateriaal vragen. Na akkoord van de erkend deskundige wordt het definitieve label opgenomen in de landelijke database. Je krijgt (digitaal) een document dat je kunt overhandigen bij de verkoop en verhuur van de woning.

Wil je eerst eens kijken hoe het aanvragen in zijn werk gaat, bekijk dan een voorbeeldaanvraag.

Hoe kies je een erkend deskundige?

In de tool worden tientallen deskundigen getoond waarvan je een moet kiezen. Er zijn flinke prijsverschillen: sommige doen het gratis of voor een paar euro, andere vragen tientallen euro's. Veel kwaliteitsverschillen zijn er niet: alle deskundigen controleren volgens hetzelfde computerprogramma. Je kunt er wel op letten of de deskundige is aangesloten bij de Geschillencommissie Energielabel. Deze geschillencommissie behandelt overigens alleen klachten over de deskundige, niet over het definitieve label dat je woning heeft gekregen. Daarvoor bestaan geen bezwaarmogelijkheden.

Hoe kom je aan energielabel A?

De erkend deskundige komt niet bij je thuis om je woning door te lichten. Je kunt wel een maatwerkadviseur laten langskomen voor een advies op maat voor je woning. Of onderzoek zelf welke maatregelen voor jouw woning het best zijn met hulp van de volgende sites: verbeteruwhuis, milieucentraal en energiebesparendoejenu. Hier vind je ook informatie over subsidiemogelijkheden.

Uit een enquête onder woningbezitters die een definitief label hebben aangevraagd, bleek dat de meestgetroffen maatregelen zijn:

 1. zonnepanelen en/of zonneboiler (53%)
 2. zuiniger ketel (31%)
 3. gevelisolatie (31%)
 4. vloerisolatie (31%)
 5. (drie)dubbel glas in woonruimte(s) (28%)
 6. dakisolatie (28%)
 7. (drie)dubbel glas in slaapruimte(s) (22%)

Er zijn ook maatregelen die weliswaar niet meetellen voor het energielabel, maar toch energie kunnen besparen, zoals:

 • voorzetramen
 • kieren dichten (maar zorg wel voor een goede ventilatie. Goede ventilatie voorkomt ophoping van ongezonde gassen en vocht)
 • onderhoud van de verwarmingsketel
 • isolatie van cv-leidingen in koude ruimten

Uitzonderingen

Niet ieder gebouw hoeft een energielabel te hebben. De overheid noemt een aantal uitzonderingen:

 • beschermde monumenten
 • woonboten (maar woonwagens wel)
 • recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt
 • gebouwen met een industriefunctie
 • tijdelijke bouwwerken, denk aan noodwinkels en noodlokalen
 • gebouwen die worden gebruikt voor erediensten en religieuze activiteiten, zoals kerken
 • alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 vierkante meter

Kijk voor meer informatie op energielabel.nl

Tips

 • lees voordat je het definitieve label aanvraagt eerst de instructies en bekijk de filmpjes over hoe je energiebesparingsmaatregelen kunt bewijzen
 • controleer tijdens het aanvraagproces of de woningkenmerken juist zijn. Ook bij een tweede keer inloggen. Het kan voorkomen dat het systeem je woningkenmerken én je reeds bewezen energiebesparingsmaatregelen niet heeft onthouden
 • de erkend deskundige mag geen extra kosten in rekening brengen bovenop de genoemde prijs.
 • je kunt de webtool ook invullen om erachter te komen wat voor definitief label je huis zou krijgen, of welke maatregelen een beter label zouden opleveren
 • als je een huis koopt of huurt, controleer dan of het label klopt, of laat dit doen door de aankoopmakelaar of bouwkundige. Bij sommige energiebespaarmaatregelen is te sjoemelen met het bewijsmateriaal (bijvoorbeeld een foto van de zonnepanelen van de buren )
 • heb je geen internet? Schriftelijk een definitief label aanvragen kan ook. Dit duurt wel langer

Energiekosten besparen

Je kunt ook kosten besparen door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier via ons Energiecollectief. Of vergelijk zelf energieleveranciers in de Energievergelijker.

Meer weten over energieverbruik, energie besparen of je energierekening? Lees onze artikelen over:

 

Check je energieverbruik met Huisbaasje

Huisbaasje is jouw persoonlijke energiemaatje en waakt over je energieverbruik. Hij bestaat uit een meetset en een app. De meetstekkers passen op alle energiemeters en de Huisbaasje-app geeft je inzicht en bespaartips. Zo verlaag je eenvoudig je verbruik. Fijn voor je portemonnee en nog duurzaam ook.

Meer informatie

Huisbaasje-