icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dakisolatie

Een slecht geïsoleerd dak verliest veel warmte. Het is een van de grootste energieverspillers in huis. Helaas zijn de meeste Nederlandse daken maar matig geïsoleerd.
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert isolatieBijgewerkt op:24 januari 2024

Afbeelding van twee mannen die een isolatieplaat op maat snijden. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over isoleren van woningen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

Wat is het beste isolatiemateriaal voor mijn dak?

Voor dakisolatie zijn verschillende materialen te koop. Gebruik het liefst KOMO-gecertificeerd isolatiemateriaal. KOMO stelt eisen aan bouwproducten en controleert de kwaliteit. Het belangrijkste is de isolatiewaarde van het materiaal (uitgedrukt in een Rd-waarde). Hoe hoger hoe beter.

Hoe isoleer ik mijn zolder?

Een schuin of hellend dak kun je van binnenuit of buitenaf isoleren. Van binnenuit kun je overwegen het zelf te doen, maar laat je altijd goed adviseren.

Isolatie - Dak

Schuin dak isoleren

Let hierop als je zelf een schuin dak isoleert: 

  • Controleer hoe het dak in elkaar zit en wat er al aan isolatiemateriaal is gebruikt. Bepaal of je bestaande isolatie kunt verbeteren.
  • Vocht moet weg kunnen, anders gaat hout rotten. Zit aan de buitenkant van het dak een dampremmende laag? Gebruik dan klimaatfolie aan de binnenkant.
  • Kies voor een zeer goede isolatiewaarde, een Rd-waarde van minstens 3,6. 
  • Er zijn metalen systemen verkrijgbaar waarmee je snel een frame voor het isolatiemateriaal kunt maken. Er zijn ook kant-en-klare systemen met afgewerkte isolatieplaten. Deze systemen zijn makkelijk en besparen tijd, maar zijn wel duurder.

Plat dak isoleren

Laat een plak dak altijd isoleren door een vakman. Dit is werk voor een specialistisch bedrijf. 

Is mijn dak geschikt voor isolatie?

Dakisolatie is vooral geschikt voor woningen die gebouwd zijn voor 1992. Woningen van na die tijd hebben meestal goede dakisolatie.

Wat kost dakisolatie?

Voorbeeld kosten en besparingen verbeterde isolatie in huizen voor 1992

Kan ik subsidie krijgen voor dakisolatie?

Voor dakisolatie kun je subsidie aanvragen bij de rijksoverheid. Ben je eigenaar van een woning? Dan kun je de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) gebruiken. Voor alle soorten isolatiemaatregelen is er een vast subsidiebedrag per m2. De subsidie dekt tot en met 2024 ongeveer 30% van de gemiddelde kosten. Je hebt extra voordeel als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren. Het bedrag per m2 is dan 2 keer zo hoog.

Andere soorten isolatie

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.