icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dakisolatie

Een slecht geïsoleerd dak verliest veel warmte. Het is een van de grootste energieverspillers in huis. Je zolder isoleren levert je dan ook veel op.
Petri Buijn rond 700x700

Petri Buijn   Expert isolatieBijgewerkt op:17 maart 2025

Afbeelding van twee mannen die een isolatieplaat op maat snijden. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over isoleren van woningen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

Wat is het beste isolatiemateriaal voor mijn dak?

Voor dakisolatie kun je verschillende materialen kopen. Gebruik het liefst KOMO-gecertificeerd isolatiemateriaal. KOMO stelt eisen aan bouwproducten en controleert de kwaliteit. Het belangrijkste is de isolatiewaarde van het materiaal, uitgedrukt in een Rd-waarde. Hoe hoger hoe beter.

Kan ik mijn zolder zelf isoleren?

Een schuin of hellend dak kun je van binnenuit of buitenaf isoleren. Je kunt overwegen om zelf een dak van de binnenzijde te isoleren, maar laat je altijd goed adviseren.

Isolatie - Dak

Schuin dak isoleren

Bij een schuin dak isoleer je van binnen meestal tussen de balken. Let hierop als je zelf een schuin dak van je zolder isoleert: 

  • Controleer hoe het dak in elkaar zit en wat er al aan isolatiemateriaal is gebruikt. Bepaal of je bestaande isolatie kunt verbeteren.
  • Vocht moet weg kunnen, anders gaat hout rotten. Zit aan de buitenkant van het dak een dampremmende laag? Gebruik dan klimaatfolie aan de binnenkant.
  • Kies voor een zeer goede isolatiewaarde, een Rd-waarde van minstens 3,6. 
  • Er zijn metalen systemen verkrijgbaar waarmee je snel een frame voor het isolatiemateriaal maakt. Er zijn ook kant-en-klare systemen met afgewerkte dakisolatieplaten. Deze systemen zijn makkelijk en besparen tijd, maar zijn wel duurder.

Plat dak isoleren

Laat een plak dak altijd isoleren door een vakman. Dit is werk voor een specialistisch bedrijf. Al ben je zelf heel handig, je loopt een groot risico op vochtproblemen, houtrot of schimmel. 

Een professioneel bedrijf isoleert een plat dak vanaf de buitenzijde. Dat kan bovenop het bestaande dak. Wil je de beste isolatie? Vervang dan de huidige dakbedekking voor een laag isolatiemateriaal met daar bovenop nieuwe dakbedekking (bijvoorbeeld bitumen of EPDM).

Is mijn dak geschikt voor isolatie?

Dakisolatie is vooral geschikt voor woningen die gebouwd zijn voor 1992. Woningen van na die tijd hebben meestal goede dakisolatie. Twijfel je over wat mogelijk is? Een isolatiespecialist weet je dit goed te vertellen. Of vraag eerst in de buurt wat huiseigenaren van vergelijkbare woningen al hebben gedaan. Op het SlimmeBuren overzicht van klimaatstichting zie je welke maatregelen buurtbewoners al hebben genomen. 

Isoleren van de vloer van de zolder

Gebruik je de zolder alleen voor opslag en kun je het afsluiten? Dan kun je ook enkel de zoldervloer isoleren. Dat is meestal goedkoper dan dakisolatie, omdat er minder materiaal nodig is. Ben je handig, dan kun je dat zelf doen.

Zoldervloer isoleren

Isoleer de zoldervloer eenvoudig met isolatieplaten waar je op mag lopen. Die leg je direct op de vloer. Je kunt ook isolatiemateriaal tussen de vloerbalken leggen met daarop planken of vloerplaten. Breng altijd een dampremmende laag aan onder het isolatiemateriaal.

Wat kost het isoleren van de zolder?

Voorbeeld kosten en besparingen verbeterde isolatie in huizen voor 1992

Kan ik subsidie krijgen voor dakisolatie?

Voor dakisolatie kun je subsidie aanvragen bij de rijksoverheid. Ben je eigenaar van een woning? Dan kun je de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) gebruiken. Voor alle soorten isolatiemaatregelen is er een vast subsidiebedrag per m2. De subsidie dekt ongeveer 30% van de kosten. In 2025 is het subsidiebedrag voor isolatiemaatregelen hoger. Je hebt extra voordeel als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren. Het bedrag per m2 is dan 2 keer zo hoog.

Andere soorten isolatie

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.