icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vloerisolatie

Met goede vloerisolatie verbruik je op jaarbasis veel minder energie om je huis te verwarmen. Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen in een hoge kruipruimte. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het mogelijk.
Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 15 mei 2020

vloerisolatie-3-1200x800px

Kruipruimte isoleren

De makkelijkste manier om een vloer te isoleren is vanuit de kruipruimte. Tegen de onderkant van de vloer wordt dan isolatiemateriaal aangebracht, bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk of schuim. Dit kan bij de meeste huizen en zorgt voor zeer goede isolatie.

Isolatie aan de onderkant van de vloer kan alleen als de kruipruimte minstens 35 centimeter hoog is. Voor vloerisolatie met pur is minimaal 50 centimeter vereist.

Isolatie - Vloer

Vloer isoleren mogelijkheden

Er zijn ook andere manieren om de vloer te isoleren, maar die zijn duurder, lastiger of isoleren minder goed.

Bodemisolatie

Als de kruipruimte lager is dan 35 cm of als er geen ingang naar de kruipruimte gemaakt kan worden, kan bodemisolatie een optie zijn. Bij bodemisolatie ligt er een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Met bodemisolatie bespaar je gemiddeld 250 m³ gas per jaar, met vloerisolatie is dat 320 m³.

Ventilatie kruipruimte

Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk. Zonder ventilatie kan radongas zich ophopen en kunnen vochtproblemen ontstaan ‒ zowel bij een betonnen als een houten vloer. Let er dus op dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert of bespreek dit met het isolatiebedrijf.

Beste vloerisolatie

Vanuit milieuoogpunt kun je schapenwol en gespoten purschuim met HFK’s als blaasmiddel beter niet gebruiken. Purschuim met HFO’s als blaasmiddel heeft een lagere milieubelasting en steeds meer isolatiebedrijven bieden dit aan.

Isolatiemateriaal Dikte nodig voor zeer goede isolatie (Rc 3,5)
Glaswol 11 cm
Steenwol 12 cm
Vlasplaten 13 cm
Thermokussens 3 kamers
Meerlaags isolatiefolie (multifolie) 10 cm
EPS-platen 13 cm
Resol- en polyurethaan-schuimplaten 7-8 cm
Geëxpandeerde kurkplaten 14 cm
Houtvezelplaten 13 cm
Gespoten purschuim zonder HFK's 9 cm

Bron: Boek Mijn Huis Energiezuinig

Vloerisolatie kosten en besparingen

Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een spaarrekening met 7% rente. Vloerisolatie is vooral geschikt voor woningen van voor 1992. Woningen van na die tijd beschikken meestal al over goede vloerisolatie.

Subsidie vloerisolatie

Voor vloerisolatie kun je subsidie aanvragen bij de rijksoverheid. Vanaf 1 januari 2021 kun je als woningeigenaar gebruikmaken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing). Om deze subsidie te krijgen, moet je minimaal twee verduurzamingsmaatregelen nemen. Dit kunnen twee isolerende maatregelen zijn, maar het mag ook een isolerende maatregel en een investering in een warmtepomp zijn.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & Interessant