icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vloerisolatie

Met goede vloerisolatie verbruik je op jaarbasis veel minder energie om je huis te verwarmen. Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen in een hoge kruipruimte. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het mogelijk.
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert isolatieBijgewerkt op:18 september 2023

vloerisolatie-3-1200x800px

Kruipruimte isoleren

De makkelijkste manier om een vloer te isoleren is vanuit de kruipruimte. Tegen de onderkant van de vloer wordt dan isolatiemateriaal aangebracht, bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk of schuim. Dit kan bij de meeste huizen en zorgt voor zeer goede isolatie.

Isolatie aan de onderkant van de vloer kan alleen als de kruipruimte minstens 35 centimeter hoog is. Voor vloerisolatie met pur heb je minimaal 50 centimeter nodig.

Isolatie - Vloer

Vloer isoleren mogelijkheden

Er zijn ook andere manieren om de vloer te isoleren, maar die zijn duurder, lastiger of isoleren minder goed.

Bodemisolatie

Als de kruipruimte lager is dan 35 cm of als er geen ingang naar de kruipruimte gemaakt kan worden, kan bodemisolatie een optie zijn. Bij bodemisolatie ligt er een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Met bodemisolatie bespaar je gemiddeld 250 m³ gas per jaar, met vloerisolatie 320 m³.

Ventilatie kruipruimte

Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk. Zonder ventilatie kan radongas zich ophopen en kunnen vochtproblemen ontstaan. Dat kan bij een betonnen en bij een houten vloer. Let er dus op dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert of bespreek dit met het isolatiebedrijf.

Beste vloerisolatie

Vanuit milieuoogpunt kun je schapenwol en gespoten purschuim met HFK’s als blaasmiddel beter niet gebruiken. Purschuim met HFO’s als blaasmiddel heeft een lagere milieubelasting, Stees meer isolatiebedrijven bieden dit aan.

Isolatiemateriaal Dikte nodig voor zeer goede isolatie (Rc 3,5)
Glaswol 11 cm
Steenwol 12 cm
Vlasplaten 13 cm
Thermokussens 3 kamers
Meerlaags isolatiefolie (multifolie) 10 cm
EPS-platen 13 cm
Resol- en polyurethaan-schuimplaten 7-8 cm
Geëxpandeerde kurkplaten 14 cm
Houtvezelplaten 13 cm
Gespoten purschuim zonder HFK's 9 cm

Bron: Boek Mijn Huis Energiezuinig

Vloerisolatie kosten en besparingen

Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een spaarrekening met 7% rente. Vloerisolatie is vooral geschikt voor woningen van voor 1992. Woningen van na die tijd hebben meestal al goede vloerisolatie.

Subsidie isolatie

Voor vloerisolatie kun je subsidie aanvragen bij de rijksoverheid. Vanaf 1 januari 2021 kun je als woningeigenaar gebruikmaken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing). Om deze subsidie te krijgen, moet je minimaal 2 verduurzamingsmaatregelen nemen. Dit kunnen 2 isolerende maatregelen zijn, maar het mag ook een isolerende maatregel en een investering in een warmtepomp zijn.

Andere soorten isolatie:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & Interessant

 • Consumentenbond helpt bij verduurzamen woning
  Nieuws | 3 jun.

  Consumentenbond blij met plannen verduurzaming kabinet

  De Consumentenbond is positief over de verduurzamingsplannen die minister De Jonge op 2 juni 2022 presenteerde. Het kabinet maakt serieus werk van slecht geïsoleerde woningen. Maar er is nog ruimte voor verbetering.
 • Isolatie huis
  Nieuws | 5 apr.

  Consumentenbond pleit opnieuw voor isolatievoucher

  ​​​​​​​De Consumentenbond roept het kabinet op om een isolatievoucher in te voeren. De isolatietegoedbon past goed in het isolatieprogramma dat minister Hugo de Jonge op 2 april presenteerde.
 • Consumentenbond helpt bij verduurzamen woning
  Nieuws | 14 mrt.

  Consumentenbond helpt bij verduurzamen woning

  Met de Zorgeloos Duurzaam Wonen Huisscan helpt de Consumentenbond huizenbezitters bij het verduurzamen van hun woning. Op 1 plek: advies, offertes en installatie en inschrijven voor een Isolatiecollectief.