icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vloerisolatie

Met goede vloerisolatie verbruik je op jaarbasis veel minder energie om je huis te verwarmen. Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen in een hoge kruipruimte. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het mogelijk.
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert isolatieBijgewerkt op:22 januari 2024

vloerisolatie-3-1200x800px

Kruipruimte isoleren

De makkelijkste manier om een vloer te isoleren is vanuit de kruipruimte. Tegen de onderkant van de vloer wordt dan isolatiemateriaal aangebracht, bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk of schuim. Dit kan bij de meeste huizen en zorgt voor zeer goede isolatie.

Isolatie aan de onderkant van de vloer kan alleen als de kruipruimte minstens 35 centimeter hoog is. Voor vloerisolatie met pur heb je minimaal 50 centimeter nodig.

Isolatie - Vloer

Welke mogelijkheden voor vloerisolatie zijn er?

Er zijn ook andere manieren om de vloer te isoleren, maar die zijn duurder, lastiger of isoleren minder goed.

Wat is de beste vloerisolatie?

Vanuit milieuoogpunt kun je schapenwol en gespoten purschuim met HFK’s als blaasmiddel beter niet gebruiken. Purschuim met HFO’s als blaasmiddel heeft een lagere milieubelasting. Steeds meer isolatiebedrijven bieden dit aan.

Isolatiemateriaal Dikte nodig voor zeer goede isolatie (Rc 3,5)
Glaswol 11 cm
Steenwol 12 cm
Vlasplaten 13 cm
Thermokussens 3 kamers
Meerlaags isolatiefolie (multifolie) 10 cm
EPS-platen 13 cm
Resol- en polyurethaan-schuimplaten 7-8 cm
Geëxpandeerde kurkplaten 14 cm
Houtvezelplaten 13 cm
Gespoten purschuim zonder HFK's 9 cm

Bron: Boek Mijn Huis Energiezuinig

Wat is bodemisolatie?

Is je kruipruimte lager is dan 35 cm? Of kan er geen ingang naar de kruipruimte gemaakt worden? Dan kan bodemisolatie een optie zijn. Bij bodemisolatie ligt er een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Met bodemisolatie bespaar je gemiddeld 250 m³ gas per jaar, met vloerisolatie 320 m³.

Hoe ventileer ik mijn kruipruimte?

Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk. Zonder ventilatie kan radongas zich ophopen en kunnen vochtproblemen ontstaan. Dat kan bij een betonnen en bij een houten vloer. Let er dus op dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert of bespreek dit met het isolatiebedrijf.

Wat kost vloerisolatie?

Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een spaarrekening met 7% rente. Vloerisolatie is vooral geschikt voor woningen van voor 1992. Woningen van na die tijd hebben meestal al goede vloerisolatie.

Kan ik subsidie krijgen voor vloerisolatie?

Voor vloerisolatie kun je subsidie aanvragen bij de rijksoverheid. Ben je eigenaar van een woning? Dan kun je de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) gebruiken. Voor alle soorten isolatiemaatregelen is er een vast subsidiebedrag per m2. De subsidie dekt tot en met 2024 ongeveer 30% van de gemiddelde kosten. Je hebt extra voordeel als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren. Het bedrag per m2 is dan 2 keer zo hoog.

Andere soorten isolatie:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.