icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Isolatieglas: dubbel glas en triple glas

Enkelglas en dubbel glas kun je het beste vervangen door HR++- of triple-glas. Dan bespaar je flink wat energie en je woont comfortabeler. Nog een voordeel van isolatieglas: het geluid van de straat dringt minder door.
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert isolatieBijgewerkt op:24 januari 2024

raamisolatie-1-1200x800px

Welk isolatieglas heb ik nodig?

Enkel glas is niet meer van deze tijd en ook dubbel glas kun je het beste vervangen. Kies voor HR++- of triple-glas als je enkelglas of oud dubbel glas vervangt. Triple-glas is duurder dan HR++-glas, maar isoleert beter.

Soms is triple-glas te dik of te zwaar om in oude kozijnen te plaatsen. Dan heb je nieuwe kozijnen nodig. Vanwege die bijkomende kosten kiezen mensen vaak voor HR++-glas. Pas wel op met verschillende soorten glas in 1 gevel. Er kan wat verschil zijn in kleur en lichtinval.

Isolatie - Glas

Welke kozijnen kies ik?

Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor isolerende kozijnen met triple-glas en dubbele kierdichting en een lage U-waarde (maximaal 1,3). Dan heb je in 1 klap de beste raamisolatie.

Isolerende kozijnen en deuren hebben luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de buitenkant en binnenkant. Het plaatsen van nieuwe kozijnen met triple-glas kost ongeveer 20% meer dan nieuwe kozijnen met HR++-glas.

Het duurt ongeveer 5 werkdagen om nieuwe ramen en kozijnen in een huis te zetten. Dit hangt wel af van het aantal kozijnen.

Heb ik dubbelglas of HR++-glas?

Houd een aansteker of een brandende lucifer 5 tot 10 centimeter voor het raam en kijk naar de weerspiegeling van de vlam. Bij gewoon dubbelglas hebben alle vlammetjes dezelfde kleur. Bij HR-glas heeft het tweede vlammetje een andere kleur.

Heb je HR-glas? Kijk dan of er op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met: HR, HR+ of HR++. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat het gewoon dubbelglas is.

Hoeveel bespaar ik met HR++-glas?

Enkelglas vervangen door HR++-glas levert je rendement op. Dat rendement kun je vergelijken met een spaarrekening met 6% rente.

Voorbeelden kosten en besparingen per woningtype en bouwjaar

Kan ik subsidie krijgen voor isolatieglas in 2024?

Voor glasisolatie kun je subsidie aanvragen bij de rijksoverheid. Ben je eigenaar van een woning? Dan kun je de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) gebruiken. Voor alle soorten isolatiemaatregelen is er een vast subsidiebedrag per m2. De subsidie dekt tot en met 2024 ongeveer 30% van de gemiddelde kosten. Je hebt extra voordeel als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren. Het bedrag per m2 is dan 2 keer zo hoog.

Andere soorten isolatie:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.