icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gevelisolatie

Kies voor gevelisolatie als je woning geen spouwmuren heeft. Gevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar isoleert veel beter.
Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 15 mei 2020

gevelisolatie-1200x800px

Muurisolatie buitenkant

Gevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar je kunt wel een veel dikkere laag isolatie aanbrengen. Dit is wel een klus voor een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Gevelisolatie is ook verstandig als je een huis energieneutraal wilt maken. De Rc-waarde die daarvoor nodig is, bereik je niet met spouwmuurisolatie.

Isolatie - Gevel

Spouwmuurisolatie

Heeft jouw huis wel spouwmuren? Dan kun je kiezen voor spouwmuurisolatie.

Muur isoleren: materialen

Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenkant tegen de muren geplaatst. Het huis wordt dus iets ‘dikker’. Het materiaal wordt vervolgens afgewerkt met steenstrips, stucwerk of andere gevelbekleding (hout, kunststof, cementplaten).

De kozijnen kunnen meestal blijven zitten. Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Dan is dat een goed moment om isolerende kozijnen en triple-glas te nemen.

Vergunning voor buitenmuur isoleren

Door buitengevelisolatie gaat de woning er iets anders uitzien. Daarom heb je een vergunning van de gemeente nodig. Vraag die op tijd aan via het Omgevingsloket. Bij rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten is buitengevelisolatie niet altijd toegestaan.

Binnenmuur isoleren

Is buitengevelisolatie niet mogelijk of niet haalbaar? Overweeg dan extra isolatie van de muur aan de binnenkant. De muren komen maximaal 10 centimeter naar voren, dus je verliest wel wat ruimte. Minder ervaren doe-het-zelvers kunnen een professioneel isolatiebedrijf inschakelen. Je hebt 3 mogelijkheden:

Een verkeerd geplaatste voorzetwand kan zorgen voor vochtproblemen of bestaande problemen verergeren. Laat je daarom goed adviseren, ook als je zelf aan de slag gaat. Bij veel isolatiematerialen plaats je een doorlopende dampremmende laag aan de warme kant van het isolatiemateriaal.

Gevelisolatie kosten en besparingen

Gevelisolatie aan de buitenkant geeft veel comfort en je haalt een hogere Rc-waarde dan met spouwmuurisolatie. Het is wel duurder dan spouwmuurisolatie.

Subsidie gevelisolatie

Voor gevelisolatie kun je subsidie aanvragen bij de rijksoverheid. Vanaf 1 januari 2021 kun je als woningeigenaar gebruikmaken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing). Om deze subsidie te krijgen, moet je minimaal twee verduurzamingsmaatregelen nemen. Dit kunnen twee isolerende maatregelen zijn, maar het mag ook een isolerende maatregel en een investering in een warmtepomp zijn.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & Interessant