icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gevelisolatie

Heeft je woning geen spouwmuren? Kies dan voor gevelisolatie. Gevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar isoleert veel beter.
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert isolatieBijgewerkt op:24 januari 2024

gevelisolatie-1200x800px

Wanneer kies je voor gevel isoleren?

Gevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar je kunt wel een veel dikkere laag isolatie aanbrengen. Dit is wel een klus voor een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Gevelisolatie is ook verstandig als je een huis energieneutraal wilt maken. De Rc-waarde die daarvoor nodig is, bereik je niet met alleen spouwmuurisolatie.

Isolatie - Gevel

Spouwmuurisolatie

Heeft jouw huis wel spouwmuren? Dan kun je kiezen voor spouwmuurisolatie.

Wat is gevelisolatie?

Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenkant tegen de muren geplaatst. Het huis wordt dus iets ‘dikker’. Het materiaal wordt vervolgens afgewerkt met steenstrips, stucwerk of andere gevelbekleding (hout, kunststof, cementplaten).

De kozijnen kunnen meestal blijven zitten. Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Dan is dat een goed moment om isolerende kozijnen en triple-glas te nemen.

Vergunning nodig voor buitengevelisolatie

Door buitengevelisolatie gaat de woning er iets anders uitzien. Daarom heb je een vergunning van de gemeente nodig. Vraag die op tijd aan via het Omgevingsloket. Bij rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten is buitengevelisolatie niet altijd toegestaan.

Hoe werkt isolatie van de buitenmuur?

Is gevelisolatie van de buitenkant niet mogelijk of niet haalbaar? Overweeg dan extra isolatie van de muur aan de binnenzijde. De muren komen maximaal 10 centimeter naar voren, dus je verliest wel wat ruimte. Ben je een minder ervaren doe-het-zelver? Schakel dan een professioneel isolatiebedrijf in. 

Een verkeerd geplaatste voorzetwand kan zorgen voor vochtproblemen of bestaande problemen verergeren. Laat je daarom goed adviseren, ook als je zelf aan de slag gaat. Bij veel isolatiematerialen plaats je een doorlopende dampremmende laag aan de warme kant van het isolatiemateriaal.

Wat kost gevelisolatie?

Gevelisolatie aan de buitenkant geeft veel comfort en je haalt een hogere Rc-waarde dan met spouwmuurisolatie. Het is wel duurder dan spouwmuurisolatie.

Kan ik subsidie krijgen voor gevelisolatie?

Voor gevelisolatie kun je subsidie aanvragen bij de rijksoverheid. en je eigenaar van een woning? Dan kun je de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) gebruiken. Voor alle soorten isolatiemaatregelen is er een vast subsidiebedrag per m2. De subsidie dekt tot en met 2024 ongeveer 30% van de gemiddelde kosten. Je hebt extra voordeel als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren. Het bedrag per m2 is dan 2 keer zo hoog.

Andere soorten isolatie:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.