icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energieverbruiksmanager: inzicht in je verbruik

Een energieverbruiksmanager is een apparaat of app dat inzicht geeft in je energieverbruik. Dat maakt energie besparen makkelijker. Een energieverbruiksmanager geeft veel meer informatie dan de energiemeter in de meterkast.
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert energieBijgewerkt op:20 februari 2024

Artikel_slimmemeter

Een energieverbruiksmanager kan een los kastje zijn, dat je aansluit op je elektriciteitsmeter. Dat kan direct, zodat de gegevens bij jou thuis blijven. Je gebruikt daarvoor de zogeheten P1-poort van je slimme meter.

Aansluiten

Aansluiten van een energieverbruiksmanager kan ook via internet. Je moet dan de aanbieder van de verbruiksmanager toestemming geven om de data uit je slimme meter in te zien via de computers van je netbeheerder. In dat geval kan een energieverbruiksmanager ook een app op je smartphone of tablet zijn, of een webpagina.

Overzichten

De meeste energieverbruiksmanagers laten het verbruik zien in overzichtelijke grafieken en tabellen. Het kan ook simpeler via een 'stoplicht' dat bijvoorbeeld aangeeft dat je aan het verspillen bent. Zo kun je:

 • Van dag tot dag je energiegebruik volgen.
 • Snel zien wanneer je veel en weinig energie verbruikt.

De uitgebreide energieverbruiksmanagers met veel analyse- en vergelijkingsmogelijkheden geven meer informatie. Je kunt bijvoorbeeld:

 • Je energieverbruik vergelijken met eerdere periodes of andere huishoudens.
 • Eigen streefdoelen instellen.
 • Persoonlijke tips krijgen voor het besparen van energie.
 • Het verbruik meten van apparaten, los van elkaar.

Besparingseffect direct zichtbaar

Met deze uitgebreide informatie zie je direct het effect van besparingsmaatregelen. Of je ziet bijvoorbeeld aan het nachtverbruik dat een apparaat een hoog sluipverbruik heeft.

Welke energieverbruiksmanager?

De website Energieverbruiksmanagers.nl laat een heel compleet en uitgebreid overzicht van energieverbruiksmanagers zien. 

 • Wij schreven een eerste indruk van de Smappee. Dit is een energieverbruiksmanager die thuis apparaten los van elkaar kan herkennen.
 • Met de Essent E-inzicht volg je het energieverbruik. En kun je apparaten op afstand in- of uitschakelen.
 • Toon van Eneco is een energieverbruiksmanager en kamerthermostaat in 1. Je ziet in grafieken het verloop van je energieverbruik. Ook krijg je inzicht in het sluipverbruik: hoeveel stroom verbruik je ’s nachts?
  Wij merkten dat je door de Toon bewuster wordt van je energieverbruik. Bijvoorbeeld als je ontdekt dat een piek in de grafiek komt door de waterkoker. Die kan de volgende keer minder hoog worden door er minder water in te doen.
  Om te weten welke apparaten een piek veroorzaken heb je wel 'slimme stekkers' nodig (circa €65) die met Toon communiceren. De Smappee doet dit zonder.
  Toon is er voor klanten van Eneco, maar je kunt Toon ook los kopen.

Energiekosten besparen

Je kunt ook kosten besparen door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier via ons Energiecollectief. Of vergelijk zelf energieleveranciers in de Energievergelijker.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.