icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beste slimme thermostaat

Test
|
Slimme thermostaten: je kunt ze met een app bedienen en zijn soms zelfprogrammerend of uitbreidbaar met slimme radiatorknoppen. Welke is het beste voor welke situatie?
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert energieBijgewerkt op:26 augustus 2020

Let op!
Je kijkt naar een test van wat langer geleden. De uitslag van de test kan inmiddels verouderd zijn.
Artikel_slimmethermostatengebruiksmanagers

Alle slimme thermostaten in de test:

Laatste update: 26 augustus 2020

Wij zijn er bijna..

Wat opvalt in de test slimme thermostaten

 1. 1
  Thermostaat geschikt voor jouw situatie

  Wat voor jou de beste slimme thermostaat is, hangt af van je wensen. Bijvoorbeeld of je het liefst zo weinig mogelijk instelt of juist alles onder controle wilt houden.

 2. 2
  Gebruikersenquête toont verschillen

  We vroegen duizenden thermostaatbezitters om hun oordeel. Over een aantal thermostaten zijn mensen duidelijk meer tevreden dan over anderen. Ook de hoeveelheid storingen en (app)problemen verschilt.

 3. 3
  Meer dan aanschaf alleen

  Hoeveel een slimme thermostaat kost, is niet het enige dat meetelt. Abonnementskosten, inzicht in je verbruik en slimmer stoken maken op lange termijn vaak veel meer verschil.

Is een slimme thermostaat veilig?

Erg handig, het regelen van de temperatuur via het internet. Maar waar blijven je gegevens? En kunnen hackers via je thermostaat het thuisnetwerk op? Iedereen heeft recht op een veilig apparaat.

We testten 8 slimme thermostaten op gebruiksgemak. Denk hierbij aan bijbehorende app(s), thermostaatkastje en installatie. We vroegen in een enquête aan duizenden bezitters naar hun ervaringen en oordeel. Ook beoordelen we veelzijdigheid, veiligheid en temperatuurnauwkeurigheid.

Conclusie

Wat de beste thermostaat is, hangt mede van je wensen af:

 • Wil je een thermostaat met veel mogelijkheden, bijvoorbeeld slimme radiatorknoppen en een goede en uitgebreide bijbehorende app? Een thermostaat springt er duidelijk bovenuit bij onze gebruikersenquête.
 • Heb je juist het liefst zo weinig mogelijk omkijken naar de thermostaat en vertrouw je die zelfs het leren en programmeren van je weekschema toe? Dan kun je kijken naar 2 alternatieven.
 • Wil je het liefst direct vanaf je thermostaat zo veel mogelijk inzicht in je energieverbruik en vind je een groot scherm aan de muur fijn? Ook dan is er een goede optie.

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue