icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energiecontract tussentijds beëindigen

Een contract voor bepaalde tijd kun je niet zonder kosten opzeggen. Je hebt namelijk zelf gekozen voor een contract met vaste energieprijzen. De boetes kunnen vanaf juni hoger uitvallen.  
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert energieBijgewerkt op:23 mei 2023

Energiecontract tussentijds beëindigen

Tot 1 juni 2023 gelden er maximumbedragen voor de hoogte van de boete bij tussentijds opzeggen. Na die datum gelden nieuwe regels en kunnen boetes hoger zijn. Die zijn opgesteld om energieleveranciers te stimuleren meer vaste contracten aan te bieden. 

Nieuwe regels per 1 juni 2023

Sluit je na 1 juni 2023 een nieuw energiecontract af en zeg je het lopende contract tussentijds op? Dan betaal je voor het verlies dat de leverancier hierdoor lijdt. Die schat hoeveel energie je nog zou verbruiken tot het einde van het contract. Voor die hoeveelheid elektriciteit en gas betaal je een bedrag. Dat bedrag is het verschil tussen de tarieven van het opgezegde contract en de tarieven van dezelfde leverancier op het moment van opzeggen. 

De nieuwe opzegvergoeding kan dus laag uitvallen als de resterende hoeveelheid energie laag is. En als het verschil tussen de tarieven laag is. Maar de opzegvergoeding kan hoger zijn als de resthoeveelheid energie hoog. En als het prijsverschil tussen de tarieven groter is.

Bedenktermijn

Bij een overstap naar een andere leverancier krijg je binnen een paar dagen bericht over de hoogte van de opzegvergoeding. Bij een nieuw contract heb je een bedenktermijn van 14 dagen. Vind je de opzegvergoeding te hoog? Dan kun je nog afzien van het nieuwe contract en bij je oude leverancier blijven. Wil je niet voor verrassingen komen te staan, vraag dan vóór je overstapt al naar de hoogte van de boete. Die moet altijd op te vragen zijn bij je energieleverancier. Zo kun je van tevoren berekenen of een overstap loont. 

Boetes voor tussentijds beeïndigen tot 1 juni 2023

Als je wilt opzeggen voordat het contract eigenlijk afloopt, betaal je tot 1 juni:

  • €50 per product voor een contract waarvan de rest van de looptijd minder is dan 1,5 jaar.
  • €75 per product voor een contract waarvan de rest van de looptijd ligt tussen de 1,5 en 2 jaar.
  • €100 per product voor een contract waarvan de rest van de looptijd ligt tussen de 2 en 2,5 jaar.
  • €125 per product waarvan de rest van de looptijd langer is dan 2,5 jaar.

Let op

  • De bedragen hierboven gelden per product. Dus zowel voor gas als voor elektriciteit. Zeg je beide producten eerder op, dan betaal je per product een boetebedrag. 
  • Een leverancier kan minder of geen boete geven, een hogere boete geven mag niet.
  • De voorwaarde voor het kunnen heffen van een boete is dat de boeteregeling in de overeenkomst zelf is opgenomen of in de algemene voorwaarden.