icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energieprijzen vergelijken

Hoe word je wegwijs in het woud van energieleveranciers? Hoe kun je energieprijzen vergelijken?

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:9 november 2018

Gebruikstips_elektriciteitsprijs

Leverancier kiezen op energieprijs

Er zijn veel energieleveranciers in Nederland. Hoe vergelijk je die aanbieders op prijs, en hoe kies je een bedrijf dat bij je past?

Het is zinvol om eens te kijken of het nog wel zinvol is om bij je huidige energieleverancier te blijven. Financieel gezien is dat vaak niet gunstig. Als je overstapt naar een andere leverancier betaal je vaak veel minder bij de nieuwe, en kun je ook nog eens profiteren van welkomstkortingen. Lees meer over goedkope energie.

Je kunt energieprijzen vergelijken via onze Energievergelijker. Met je actuele gegevens (adres, gezinssamenstelling) bepaal je welke criteria je het belangrijkst vindt. Op basis van het jaarverbruik zie je dan welke leverancier het goedkoopst is. Vervolgens is het mogelijk om meteen over te stappen.

Wil je zelf geen energieprijzen vergelijken? Een gemakkelijke manier om goedkope energie te krijgen is meedoen in het Energiecollectief. Energiebedrijven kunnen een bod doen in onze veiling, en de goedkoopste wint het Collectief. Ze moeten Europese zon- of windstroom aanbieden.

Opbouw van energieprijzen

Leveranciers bouwen hun energieprijzen op uit een aantal componenten. Een groot deel daarvan ligt vast. Bijvoorbeeld de Energiebelasting, Opslag duurzame energie, Netbeheerkosten en btw. Maar de energieleverancier bepaalt de leveringskosten. Die bestaan weer uit een vast deel (vastrecht) en een variabel deel. Als je weinig energie verbruikt kun je het beste voor een laag vastrecht en hogere variabele prijs kiezen, en vice versa.

Lees meer over de prijs van een kWh. We leggen ook gedetailleerd uit hoe alle componenten van de energieprijs op je energierekening terechtkomen.

Lees meer over energie besparen in huis, of bespaar direct energie met onze tips over: