! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energieprijzen vergelijken

Hoe word je wegwijs in het woud van energieleveranciers en energiecontracten? Hoe kun je energieprijzen vergelijken?

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:30 september 2020

Gebruikstips_elektriciteitsprijs

Energievergelijker

Via de Energievergelijker kun je prijzen vergelijken en direct overstappen. Op basis van het jaarverbruik zie je welke leverancier het goedkoopst is.

Check of je goed zit

  • Gemiddelde welkomstkorting €200

Voer een geldige postcode in

Voer een geldig huisnummer in

Leverancier kiezen op energieprijs

Er zijn veel energieleveranciers in Nederland. Hoe vergelijk je die aanbieders en is het nog wel slim is om bij je huidige energieleverancier te blijven? Als je overstapt naar een andere leverancier ga je vaak een stuk minder betalen en profiteer je van welkomstkortingen.

Energiecollectief

Vind je zelf vergelijken veel gedoe? Dan kun je ook overstappen via het Energiecollectief.

Energieprijzen en contracten

Na de einddatum van je contract betaal je vaak dure - variabele - tarieven. Dus stap over als je contract afloopt. Dan blijft je energierekening elke maand zo laag mogelijk.

Variabel of vast?

Als je een energiecontract afsluit, kun je kiezen voor een vast tarief voor een bepaalde periode of voor een variabel tarief. 

Als je verwacht dat de prijzen de komende jaren stijgen kun je voor een langer contract kiezen met een vast tarief, voor bijvoorbeeld 3 of 5 jaar. Als de prijzen dalen, ben je achteraf natuurlijk wel duurder uit.

Je kunt beter geen variabel energiecontract voor bepaalde tijd afsluiten. De leverancier kan de prijzen tijdens de looptijd van het contract dan verhogen. Je kunt ook kiezen voor een energiecontract met een dynamisch tarief. Energie vergelijken

Dynamische of flexibele energietarieven

Een leverancier baseert een contract met een dynamisch of flexibel energietarief op de inkoopprijs van energie op de beurs. De tarieven kunnen dus per dag (bij gas) of zelfs per uur (elektriciteit) verschillen.

Energieleveranciers met een dynamisch tarief plaatsen de tarieven 1 dag van te voren online. Met een flexibel tarief kun je je energieverbruik dus afstemmen op de prijs. Bijvoorbeeld door de wasmachine (met startuitstel) te laten draaien als het tarief laag is of dan een e-bike op te laden.

Voor een contract met een dynamisch tarief heb je een slimme meter nodig. Nog lang niet alle energieleveranciers bieden dynamische contracten aan.

In combinatie met zelfopgewekte stroom door zonnepanelen kun je ook kiezen voor dynamische tarieven. Maar om daar maximaal van te profiteren heb je eigenlijk een thuisaccu nodig. Zonder thuisaccu kan het juist niet voordelig zijn om een contract met dynamische tarieven af te sluiten.

Smaakt naar meer?

De Consumentengids is hét tijdschrift voor kritische consumenten. Ontdek welke producten en diensten goed uit onze tests komen. En wat je rechten zijn als consument.

Lees meer artikelen

consumentengids-inhoudsopgave

Lees ook: