icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energieprijzen vergelijken

Hoe word je wegwijs in het woud van energieleveranciers en energiecontracten? Hoe kun je energieprijzen vergelijken?
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert energieBijgewerkt op:15 februari 2024

Gebruikstips_elektriciteitsprijs

Energievergelijker

Via de Energievergelijker kun je prijzen vergelijken en direct overstappen. Je ziet welke leverancier het goedkoopst is, op basis van het jaarverbruik. 

Leverancier kiezen op energieprijs

Er zijn veel energieleveranciers in Nederland. Hoe vergelijk je die aanbieders? En is het nog slim om bij je energieleverancier te blijven? Het is mogelijk dat je door overstappen minder betaalt.

Via het modelcontract van een energieleverancier vergelijk je eenvoudig de huidige tarieven van verschillende energieleveranciers met elkaar.

Energiecollectief

Vind je zelf vergelijken veel gedoe? Dan kun je ook overstappen via het Energiecollectief.

Energieprijzen en -contracten

Na afloop van je contract betaal je vaak dure en wisselende tarieven. Dat is het moment om te kijken of je kunt overstappen.

Variabel of vast?

Als je een energiecontract afsluit kun je kiezen voor een vast tarief voor een bepaalde periode. Of voor een contract met een variabel tarief. 

Met een 1-jarig contract heb je voor een jaar vaste tarieven. Na een jaar kun je opnieuw een contract afsluiten. Met een meerjarig contract kies je voor zekerheid op de wat langere termijn. Maar de tarieven liggen niet per se lager dan bij 1-jarige contracten.

Variabele tarieven zijn het ene moment wat hoger en het andere moment wat lager dan vaste tarieven. 

Je kunt ook kiezen voor een energiecontract met een dynamisch tarief.

Dynamische of flexibele energietarieven

Een leverancier baseert een contract met een dynamisch of flexibel energietarief op de inkoopprijs van energie op de beurs. De tarieven kunnen dus per dag (bij gas) of zelfs per uur (elektriciteit) verschillen.

Energieleveranciers met een dynamisch tarief plaatsen de tarieven 1 dag van tevoren online. Met een flexibel tarief kun je je energieverbruik dus afstemmen op de prijs. Bijvoorbeeld door de wasmachine (met startuitstel) te laten draaien als het tarief laag is of om op dat moment een e-bike op te laden.

Voor een contract met een dynamisch tarief heb je een slimme meter nodig. Nog lang niet alle energieleveranciers bieden dynamische contracten aan.

Dynamische tarieven en zonnepanelen

Je kunt ook kiezen voor dynamische tarieven in combinatie met zelfopgewekte stroom door zonnepanelen. Maar om daar maximaal van te profiteren heb je eigenlijk een thuisaccu nodig. Zonder thuisaccu kan het juist niet voordelig zijn om een contract met dynamische tarieven af te sluiten.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.