icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
energievergelijker

Energie vergelijken

Het aanbod in onze vergelijker is soms beperkt of zelfs leeg. Heb je variabele tarieven? Vergelijk ze regelmatig.
Vergelijk energie

Energieprijzen vergelijken

Hoe word je wegwijs in het woud van energieleveranciers en energiecontracten? Hoe kun je energieprijzen vergelijken?
Jonne Hage_S

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 8 november 2022

Gebruikstips_elektriciteitsprijs

De energieprijzen zijn flink gestegen. Lees hier meer over de huidige situatie in de energiemarkt.

Energievergelijker

Via de Energievergelijker kun je prijzen vergelijken en direct overstappen. Je ziet welke leverancier het goedkoopst is, op basis van het jaarverbruik. 

Leverancier kiezen op energieprijs

Er zijn veel energieleveranciers in Nederland. Hoe vergelijk je die aanbieders? En is het nog slim om bij je energieleverancier te blijven? Het is mogelijk dat je door overstappen minder betaalt.

Via het modelcontract van een energieleverancier vergelijk je eenvoudig de huidige tarieven van verschillende energieleveranciers met elkaar.

Energiecollectief

Vind je zelf vergelijken veel gedoe? Dan kun je ook overstappen via het Energiecollectief.

Energieprijzen en -contracten

Na afloop van je contract betaal je vaak dure en wisselende tarieven. Dat is het moment om te kijken of je kunt overstappen.

Variabel of vast?

Als je een energiecontract afsluit kun je kiezen voor een vast tarief voor een bepaalde periode. Of voor een contract met een variabel tarief. 

Een 1-jarig contract is nu erg duur, als ze al beschikbaar zijn. Maar dan kun je na een jaar wel opnieuw een contract afsluiten. Een meerjarig contract kan lager zijn dan een contract voor 1 jaar. Of dat over een jaar nog zo is, dat is onzeker.

Variabele tarieven zijn ook hoog, maar liggen misschien wel lager dan bij je huidige leverancier. Je kunt altijd later nog overstappen naar een voordeliger contract met vaste tarieven. Dit is een goede aanpak als je de energieprijzen goed in de gaten houdt.

Je kunt ook kiezen voor een energiecontract met een dynamisch tarief.

Dynamische of flexibele energietarieven

Een leverancier baseert een contract met een dynamisch of flexibel energietarief op de inkoopprijs van energie op de beurs. De tarieven kunnen dus per dag (bij gas) of zelfs per uur (elektriciteit) verschillen.

Energieleveranciers met een dynamisch tarief plaatsen de tarieven 1 dag van te voren online. Met een flexibel tarief kun je je energieverbruik dus afstemmen op de prijs. Bijvoorbeeld door de wasmachine (met startuitstel) te laten draaien als het tarief laag is of om op dat moment een e-bike op te laden.

Voor een contract met een dynamisch tarief heb je een slimme meter nodig. Nog lang niet alle energieleveranciers bieden dynamische contracten aan.

Dynamische tarieven en zonnepanelen

Je kunt ook kiezen voor dynamische tarieven in combinatie met zelfopgewekte stroom door zonnepanelen. Maar om daar maximaal van te profiteren heb je eigenlijk een thuisaccu nodig. Zonder thuisaccu kan het juist niet voordelig zijn om een contract met dynamische tarieven af te sluiten.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.