icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
energievergelijker

Beperkt aanbod

Vanwege onrust op de energiemarkt is het aanbod in de energievergelijker beperkt. De vergelijker kan zelfs leeg zijn. We proberen nog een goed aanbod te krijgen voor het nieuwe Energiecollectief.
Schrijf je in

Energieprijzen vergelijken

Hoe word je wegwijs in het woud van energieleveranciers en energiecontracten? Hoe kun je energieprijzen vergelijken?
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 30 september 2020

Gebruikstips_elektriciteitsprijs

Energievergelijker

Via de Energievergelijker kun je prijzen vergelijken en direct overstappen. Je ziet welke leverancier het goedkoopst is, op basis van het jaarverbruik. 

Leverancier kiezen op energieprijs

Er zijn veel energieleveranciers in Nederland. Hoe vergelijk je die aanbieders en is het nog slim om bij je energieleverancier te blijven? Vaak betaal je een stuk minder door over te stappen naar een andere leverancier én profiteer je van welkomstkortingen.

Energiecollectief

Vind je zelf vergelijken veel gedoe? Dan kun je ook overstappen via het Energiecollectief.

Energieprijzen en -contracten

Na afloop van je contract betaal je vaak dure en wisselende tarieven. Dat is het moment om over te stappen, zodat je energierekening elke maand zo laag mogelijk blijft.

Variabel of vast?

Als je een energiecontract afsluit kun je kiezen voor een vast tarief voor een bepaalde periode. Of voor een contract met een variabel tarief. 

Verwacht je dat de prijzen de komende jaren stijgen, dan kun je voor een langer contract kiezen met een vast tarief. Bijvoorbeeld een contract voor 3 of 5 jaar. Dalen de prijzen, dan ben je achteraf natuurlijk wel duurder uit.

Je kunt beter geen variabel energiecontract voor bepaalde tijd afsluiten. De leverancier kan de prijzen dan tijdens de looptijd van het contract verhogen. Je kunt ook kiezen voor een energiecontract met een dynamisch tarief. Energie vergelijken

Dynamische of flexibele energietarieven

Een leverancier baseert een contract met een dynamisch of flexibel energietarief op de inkoopprijs van energie op de beurs. De tarieven kunnen dus per dag (bij gas) of zelfs per uur (elektriciteit) verschillen.

Energieleveranciers met een dynamisch tarief plaatsen de tarieven 1 dag van te voren online. Met een flexibel tarief kun je je energieverbruik dus afstemmen op de prijs. Bijvoorbeeld door de wasmachine (met startuitstel) te laten draaien als het tarief laag is of om op dat moment een e-bike op te laden.

Voor een contract met een dynamisch tarief heb je een slimme meter nodig. Nog lang niet alle energieleveranciers bieden dynamische contracten aan.

Dynamische tarieven en zonnepanelen

Je kunt ook kiezen voor dynamische tarieven in combinatie met zelfopgewekte stroom door zonnepanelen. Maar om daar maximaal van te profiteren heb je eigenlijk een thuisaccu nodig. Zonder thuisaccu kan het juist niet voordelig zijn om een contract met dynamische tarieven af te sluiten.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.