icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
  •  Geef je verbruik op

  • Vergelijk contracten

  • Bespaar op energie

Goedkope energie

Eind 2021 schoten de energieprijzen omhoog. Inmiddels is energie een stuk goedkoper. Toch zijn de prijzen nog steeds hoger dan voor de energiecrisis. Hoe de energieprijzen zich gaan ontwikkelen, is onzeker. De tarieven zijn nu een stuk lager, maar of energie ooit weer zo goedkoop wordt als voor de energiecrisis is maar de vraag.

Goedkoopste energieleverancier

Welke energieleverancier het goedkoopst is, kan per dag en per huishouden verschillen. Daarom is het belangrijk om energieleveranciers te vergelijken.

Kijk niet alleen naar de korting

Een energieleverancier lijkt soms goedkoop omdat je korting krijgt. Deze korting wordt vaak een welkomstbonus genoemd, maar dat klopt niet. Het is een loyaliteitsbonus. Want je krijgt de korting als je contract afloopt. Zeg je het contract eerder op, dan krijg je de bonus niet.

Korting is eenmalig

De korting geldt per contract, niet per jaar. Dus je krijgt bij zowel een eenjarig contract als een driejarig contract 1 keer een korting op je afrekening. Dit wordt dus niet verrekend in je maandbedrag.

Aanbiedingen met hoge korting hoeven niet de laagste energietarieven te hebben. Het belangrijkste is de jaarprijs die je moet betalen. Soms zijn goedkopere tarieven zonder korting een betere optie dan duurdere tarieven met een hoge korting.

Verwachting energieprijzen

Eind 2021 schoten de energieprijzen omhoog. Inmiddels zijn de prijzen flink gedaald en gestabiliseerd. Hoe de energieprijzen gaan ontwikkelen, is onzeker. In februari 2024 waren dit ongeveer de prijzen:

  • Vaste tarieven (1-jarig contract)
    €1,25 per m³ gas en €0,29 per kWh stroom.
  • Variabele tarieven
    €1,43 per m³ gas en €0,34 per kWh stroom.

Dat is een stuk lager dan in augustus 2022. Toen was de gemiddelde prijs €2,60 per m³ gas en €0,58 per kWh. Vaste contracten waren toen lange tijd schaars.

Zorgen over je energierekening

Energiekosten omlaag?

Vergelijk energieaanbieders. 100% onafhankelijk en eerlijk advies.

Consumenten geven ons een 8,2

energievergelijker 1200x1200px