icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Archief Energie vergelijken

Hier vind je alle eerder verschenen artikelen binnen Energie vergelijken.


2024

29 februari 2024

Energieleveranciers rekenen terugleverkosten zonnepanelen

Bij steeds meer energieleveranciers betaal je geld voor het terugleveren van stroom. Dit zijn terugleveringskosten. Bekijk de kosten per leverancier.

Nieuws | 30 januari 2024

Eerst goed alternatief voordat salderingsregeling sneuvelt

Het wetsvoorstel afbouw salderingsregeling zit zo vol onzekerheden dat huishoudens afhaken bij het kopen of aanleggen van zonnepanelen. Dat zeggen Aedes, de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Nederlandse Gemeentes en de Woonbond. De organisaties roepen de Eerste Kamer op om het wetsvoorstel, zoals het er nu ligt, niet te steunen.

2023

7 december 2023
20 november 2023

Prijsplafond energie

Om consumenten te helpen met de hoge energierekening was er in 2023 een prijsplafond voor gas en stroom.

Test | 14 september 2023

Beste slimme stekkers met energiemeetfunctie

Met een slimme stekker met energiemeetfunctie vind je de echte stroomvreters in huis. Hij kan ook op een bepaalde tijd de stroom in- en uitschakelen, bijvoorbeeld om energie te besparen. We hebben er 15 getest.

21 augustus 2023

Vandebron vraagt vergoeding voor terugleveren

Vandebron rekent als eerste energieleverancier een heffing voor het terugleveren van stroom aan het net.

Nieuws | 14 juli 2023

Energieleveranciers zaaien verwarring met terugleververgoeding

Energiebedrijven DGB, Energiedirect en Essent hanteren ten onrechte variabele vergoedingen voor teruggeleverde stroom van zonnepanelen bij klanten met een vast contract. De Consumentenbond roept de leveranciers op hun beleid aan te passen.

4 juli 2023

Zonnepanelen? Let op de terugleververgoeding

Is het tijd voor een nieuw energiecontract en heb je zonnepanelen? Let dan goed op de terugleververgoeding die een energieleverancier betaalt.

4 juli 2023

Termijnbedrag energie

Je betaalt elke maand een termijnbedrag aan je energieleverancier. Dit is een schatting van je energieleverancier, gebaseerd op je geschatte jaarverbruik.

4 juli 2023

Wel of niet overstappen?

Is het verstandig om over te stappen naar een andere energieleverancier? Dat hangt af van welk energiecontract je nu hebt. We leggen uit waar je op moet letten.

21 juni 2023

Gasprijs per m3

Hoeveel je betaalt voor gas hangt sterk af van je verbruik. Je verbruik wordt afgerekend in kubieke meter (m3).

Nieuws | 10 maart 2023

Helft energieleveranciers onvoldoende bereikbaar

De helft van de energieleveranciers in Nederland voldoet niet aan de wettelijke eisen omtrent bereikbaarheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 32 energieleveranciers. De bedrijven hebben geen telefonische klantenservice of bieden klanten geen e-mailadres waar zij hun vragen naar toe kunnen sturen. 

Nieuws | 6 maart 2023

Inzicht in stroomverbruik apparaten in huis

​​​​​​​Consumenten kunnen flink besparen op hun energierekening als ze inzicht hebben in het stroomverbruik van apparaten. De Consumentenbond maakte daarom een overzicht van het stroomverbruik van 40 elektrische apparaten.

Nieuws | 24 januari 2023

Geen afbouw salderingsregeling zonder goed alternatief

De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de vereniging voor woningcorporaties Aedes en de Woonbond roepen de Tweede Kamer op om niet in te stemmen met de afbouw van de salderingsregeling als er geen goed alternatief ligt voor (toekomstige) zonnepaneelbezitters.

17 januari 2023

Dynamisch energiecontract

Het aantal mensen met dynamische contracten groeide de afgelopen jaren gestaag. Je hebt dan geen vaste tarieven meer. Hoe werkt zo’n contract?

Nieuws | 13 januari 2023

Afbouw salderingsregeling slecht onderbouwd, solide terugleververgoeding nodig

De Consumentenbond maakt zich zorgen over de snelheid waarmee de overheid de salderingsregeling voor zonnepaneelbezitters af wil bouwen. Er moet op zijn minst een solide terugleververgoeding in de wet staan.

2022

Nieuws | 8 november 2022

Budget Energie haalt bakzeil en gaat op jaarbasis salderen

Budget Energie gaat alsnog zonnestroom van klanten jaarlijks salderen in plaats van maandelijks. De Consumentenbond is blij met deze draai en gaat ervan uit dat de leverancier nu zonnepaneelbezitters ook niet langer meer uitsluit van hun aanbod in energievergelijkers.

Nieuws | 1 november 2022

Budget Energie uit Energievergelijker om negeren salderingsregels

De Consumentenbond haalt Budget Energie uit zijn Energievergelijker omdat het bedrijf de regels rondom salderen negeert. Budget Energie verrekent de opbrengst van zonnepanelen van klanten maandelijks met hun stroomverbruik in plaats van per jaar.

Nieuws | 14 oktober 2022

Eneco mag terugleververgoeding bij vaste contracten niet verlagen

Eneco mag de vergoeding voor teruggeleverde stroom van zonnepanelen niet verlagen bij klanten die een vast energiecontract hebben. De Consumentenbond sommeert de energiemaatschappij in een brief om de verlaging voor deze klanten terug te draaien.

Nieuws | 7 oktober 2022

Overwinning: betere bescherming tegen riskant handelende energieleveranciers

De Consumentenbond is blij met het verscherpte toezicht van de ACM op het inkoopbeleid van energieleveranciers. Mede door druk van de Consumentenbond worden consumenten hierdoor beter beschermd tegen energiebedrijven die risicovol handelen en daardoor failliet gaan.


Zoek binnen de website

Vul een zoekterm in