icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
  •  Geef je verbruik op

  • Vergelijk contracten

  • Bespaar op energie

Energiekosten berekenen

In onze Vergelijker berekenen we je energiekosten zo nauwkeurig mogelijk. Daarvoor is het wel belangrijk dat het ingevulde verbruik overeenkomt met de werkelijkheid. Vul een aantal gegevens in. Zoals de grootte van je gezin, je postcode en energieverbruik. Ook kun je aangeven of je een dubbele meter of zonnepanelen hebt.

Het is goed om precies te weten wat je verbruik is. Vraag dit op bij je huidige leverancier. Vaak check je dit in de app of persoonlijke omgeving van je energieleverancier.

WIj doen de berekening

De berekening van je energiekosten doen wij voor je. Die berekening is afhankelijk van de tarieven, leveringskosten, welke netbeheerder je hebt, belastingen en heffingen. Dat is een lange rekensom.

Wil je precies weten hoe je energierekening eruitziet? We leggen dit stap voor stap uit.

Overstappenenergie

Termijnbedrag energie berekenen

Het termijnbedrag is het bedrag dat je maandelijks betaalt aan je energieleverancier. De rekensom hiervoor is heel eenvoudig: je jaarlijkse kosten gedeeld door 12 maanden. Kies je voor een energieleverancier die een loyaliteitsbonus (korting) aanbiedt? Die korting wordt niet in je maandbedrag verrekend. Dat bedrag krijg je pas bij je jaarafrekening terug.

Het termijnbedrag noem je ook wel het maandbedrag of voorschotbedrag. Het is namelijk een voorschot dat je elke maand betaalt aan je energieleverancier. Heb je aan het einde van het jaar meer verbruikt dan verwacht? Dan moet je bijbetalen. Maar heb je minder verbruikt dan verwacht, dan krijg je geld terug bij je jaarafrekening.

Houd je verbruik in de gaten

Je kunt je verbruik vaak goed in de gaten houden in de app of in je persoonlijke omgeving van je energieleverancier. Vaak geven energieleveranciers ook aan of je niet te veel of te weinig betaalt. Zo kun je bijvoorbeeld halverwege het jaar je maandbedrag naar boven of beneden bijstellen.