icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energielabel koelkasten

Alle koelkasten moeten een Europees Energielabel hebben. Aan het energielabel kun je zien hoe zuinig het energiegebruik van een koelkast is. Een koelkast met label A is het zuinigst, G is het minst zuinig.
Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 4 augustus 2020

Nieuw energielabel 

Vanaf maart 2021 geldt een nieuw energielabel. De klassen A+ t/m A+++ verdwijnen en koelkasten worden opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G. Klasse A is hierbij het zuinigst.

De energieklasse op de nieuwe labels is een stuk lager dan op het 'oude' label. Koelkasten die eerst een A+++ kregen, hebben nu een C of B.

De koelkasten zijn niet minder zuinig geworden. Alleen de schaal en de test van het energielabel is aangepast. 

Verschil oud en nieuw Energielabel

Energielabel oud en nieuwe

De inschaling van energieverbruik is anders

De schaal is veranderd in A tot en met G. De reden om het aan te passen is dat de oude labeling geen goede informatie meer gaf. De minst zuinige koelkasten scoorden al een A+ label.

Klasse A is leeg

Er zijn geen koelkasten meer met een A-label. Deze klasse is leeg voor toekomstige, nog zuinigere koelkasten. Koelkasten die nu een B krijgen, kunnen zuiniger zijn dan koelkasten die op het vorige label een A+++ kregen.

Geluid ook in een schaal

Het geluid dat de koelkast maakt wordt niet meer alleen in dB weergegeven, maar is nu ook ingedeeld in vergelijkbare klassen van A t/m D. 

QR-code

Op de labels staat een QR-code die je kunt scannen voor meer informatie over de koelkast. 

Wat is hetzelfde gebleven?

Op het label staat nog steeds het energieverbruik per jaar in kWh. Het label vermeldt ook nog steeds de inhoud van het koeldeel en (eventueel) het vriesdeel. Maar de manier waarop de gegevens zijn bepaald is veranderd.

Koelkasten zijn in de periode oktober 2020 tot maart 2021 met beide energielabels geleverd. Voor dezelfde koelkast kunnen de gegevens per energielabel afwijken. 

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.