! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energielabel koelkasten

Alle koelkasten moeten een Europees Energielabel hebben. Een koelkast met label A is het zuinigst, G is het minst zuinig.
Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 4 augustus 2020

Nieuw energielabel 

Vanaf maart 2021 geldt een nieuw Energielabel. De klassen A+ t/m A+++ vervallen en koelkasten worden opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G. Hierbij is A het zuinigst.

De energieklasse op de nieuwe labels is een stuk lager dan op het 'oude' label. Koelkasten die voorheen een A+++ kregen, hebben nu een C of B.

De koelkasten zijn niet minder zuinig geworden. Alleen de schaal en de test van het energielabel zijn aangepast. 

Verschil oud en nieuw Energielabel

Energielabel oud en nieuwe

De inschaling van energieverbruik is anders

De schaal verandert in A tot en met G. De reden om het aan te passen is dat de oude labeling geen goede informatie meer gaf. De minst zuinige koelkasten scoorden al een A+ label.

Klasse A is leeg

Er zijn geen koelkasten meer met een A-label. Deze klasse is leeg voor toekomstige, nog zuinigere koelkasten. Koelkasten die nu een B krijgen, kunnen zuiniger zijn dan koelkasten die op het vorige label een A+++ kregen.

Geluid ook in een schaal

Het geluid dat de koelkast maakt wordt niet meer alleen in dB weegegeven, maar is ook ingedeeld in vergelijkbare klassen van A t/m D. 

QR-code

Op de labels staat een QR-code die je kunt scannen om gedetailleerde informatie over de koelkast te vinden.

Wat is hetzelfde gebleven?

Op het label staat nog steeds het energieverbruik per jaar in kWh. Het label vermeldt ook nog steeds de inhoud van het koeldeel en (eventueel) het vriesdeel. De manier waarop de gegevens zijn bepaald is net wat verschillend.

Koelkasten zijn in de periode oktober 2020 tot maart 2021 met beide energielabels geleverd. De gegevens voor dezelfde koelkast kunnen afwijken per energielabel.

Lees ook:

Nieuwste artikelen