icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energielabel koelkasten

Alle koelkasten in de winkel hebben een energielabel. Aan het energielabel zie je hoe het zit met het energiegebruik van een koelkast. Een koelkast met energieklasse A is het zuinigst, G is het minst zuinig.
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert koelkastenBijgewerkt op:13 september 2023

Energielabel koelkast

Nieuw energielabel 

Sinds maart 2021 is het energielabel veranderd. De klassen A+ t/m A+++ zijn verdwenen en koelkasten zijn opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G. Energieklasse A is hierbij het zuinigst en G het minst zuinig.

De energieklasse op het vernieuwde label is een stuk lager dan op het oude. Koelkasten die bijvoorbeeld eerst een A+++ kregen, hebben nu een B of C. Die koelkasten zijn natuurlijk niet minder zuinig geworden. Alleen de schaal en de test van het energielabel zijn aangepast en strenger geworden.

Verschillende volumes en 1 label 

Bij het bepalen van de energieklasse wordt rekening gehouden met het volume van de koelkast. Hierdoor kunnen ook grote koelkasten toch in een hoge energieklasse vallen. Ook al hebben deze absoluut gezien een hoger energieverbruik dan kleine koelkasten. 

Let daarom ook op het jaarlijks energieverbuik dat op het label vermeld staat (kWh per jaar). Zo krijg je een idee van je toekomstig verbruik en kosten. Let op: het gaat om een indicatie en Je daadwerkelijke verbruik kan hiervan afwijken.  

Verschil oud en nieuw energielabel

Energielabel oud en nieuwe

De inschaling van energieverbruik is anders

De schaal is veranderd in A tot en met G. De oude labeling gaf geen goede informatie meer, mede doordat de vele plusjes het minder duidelijk maakten. De minst zuinige koelkasten scoorden bijvoorbeeld al een A+ label.

Door de nieuwe schaal en strengere manier van indelen zijn er nu nog maar weinig koelkasten met energieklasse A. Het is wel de verwachting dat fabrikanten meer nadruk op het energieverbruik zullen leggen bij innovaties, zodat ze meer modellen in deze hoogste energieklasse gaan produceren.

Geluid ook in een schaal

Het geluid dat de koelkast maakt wordt niet meer alleen in decibel (dB) weergegeven, maar is nu ook ingedeeld in vergelijkbare klassen van A t/m D. De stilste koelkasten scoren een A en de koelkasten die het meeste geluid maken een D.  

QR-code

Op de labels staat een QR-code die je kunt scannen voor meer informatie over de koelkast. 

Wat is hetzelfde gebleven?

Op het label staat nog steeds het verwachte energieverbruik per jaar in kWh. Het label vermeldt ook nog steeds het volume van het koeldeel en (eventueel) het vriesdeel. Maar de manier waarop deze gegevens zijn bepaald, is veranderd.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.