icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe worden koelkasten getest

Wij testen al jarenlang inbouw- en vrijstaande koel-vriescombinaties van onder meer Liebherr, Bosch, Siemens en Whirlpool. De prijzen en prestaties van de koelkasten lopen behoorlijk uiteen. We testen onder andere de koelsnelheid, temperatuurregeling en het energiegebruik. 
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert koelkastenBijgewerkt op:14 december 2023

Bekijk welke koelkasten als Beste uit de Test komen of vergelijk alle koelkasten.

Het kan dat het model dat je op het oog hebt niet door ons is getest. Helaas kunnen we niet alle modellen testen die er te koop zijn, maar we doen wel ons best! De focus ligt op de populairste en goed verkrijgbare koelkasten.

Koelen

Koelsnelheid

Een belangrijk testonderdeel is hoe snel de koelkast producten naar de ingestelde temperatuur weet af te koelen. Deze koelsnelheid meten we door een op de grootte van de koelkast afgestemde hoeveelheid producten (op kamertemperatuur) in de koeling te leggen. Vervolgens meten we hoe snel deze testlading is teruggekoeld tot 8°C. Ook meten we continu of het al aanwezige eten in de koelkast en vriezer niet te warm wordt, en of de temperatuur in de koelkast niet voor een langere periode 0°C of lager wordt.

Deze koelsnelheid meten we in verschillende scenario's. Zo plaatsen we een grote hoeveelheid producten in één keer in de koelkast, vergelijkbaar met het vullen van de koelkast na het doen van wekelijkse boodschappen. Daarnaast plaatsen we een paar keer per dag een kleine hoeveelheid in de koelkast. DIt is vergelijkbaar het het af-en-toe openen van de koelkast op een dag om er iets uit te halen en er weer in te leggen.

Accuratesse temperatuurregeling

Voor de versheid en veiligheid van voedsel is een temperatuur van 4°C in de koeling en een temperatuur van -18°C in de vriezer belangrijk. Voedsel blijft bij deze temperaturen langer goed, zodat er minder weggegooid hoeft te worden. Schadelijke bacteriën hebben dan minder kans om zich te ontwikkelen. Daarom hanteren we deze temperaturen als doeltemperaturen in onze test. Lees meer over de bewaartemperaturen in de koelkast.

Temperatuurinstelling fabrikant

De temperatuurinstelling wordt ingesteld op de stand die de fabrikant adviseert in de gebruiksaanwijzing. We meten de temperatuur van de producten in de koelkast, terwijl deze op de aanbevolen stand is ingesteld. Hoe verder de gemiddelde temperatuur van de producten in de koelkast van de doeltemperatuur van 4°C af ligt, hoe lager de score voor dit testonderdeel. Daarbij mogen de producten in elk geval niet warmer dan 8°C worden of kouder dan 2°C.

Optimale temperatuurinstelling

Hierbij stellen we de koelkast zelf zodanig in dat de doeltemperatuur van 4°C (koeldeel) het best benaderd of precies gehaald wordt. En als er een vriesdeel is, checken we ook hoe goed de doeltemperatuur van -18°C daar benaderd of gehaald wordt.

Temperatuurstabiliteit

Hierbij meten we in hoeverre de spullen in de koelkast goed op temperatuur blijven als deze in een erg warme ruimte (35°C) staat. De koelkasten die hierbij hoge scores krijgen, zijn geschikt om in een ruimte te zetten waar het erg warm kan worden. Zie voor meer informatie over dit onderdeel het stuk over klimaatklassen.

Werking groentelade

Verse groenten kunnen uitdrogen in een koelkast, doordat er warme (en vochtige) lucht wordt onttrokken en afgevoerd. Daarom meten we over een periode van 24 uur hoeveel vochtverlies er in de groentelade  optreedt. Hoe minder vochtverlies in de groentelade, hoe beter het oordeel op dit punt.

Vriezen

Invriessnelheid

Bij vriezen is het heel belangrijk dat producten snel worden ingevroren, zodat je ze langer kunt bewaren en blijven ze verser. Hiervoor leggen een op de grootte van de vriezer afgestemde hoeveelheid belading (op kamertemperatuur) in het vriesvak. We meten dan hoe lang het duurt tot deze belading op -10°C en vervolgens op -16°C is gebracht. Het beladen doen we op twee manieren: de ene keer leggen we de belading in het midden van de vriezer en de andere keer verdelen we het zo evenredig mogelijk over het vriesdeel.

Ook meten we continu de temperatuur in de vriezer en checken we wat de maximum en minimum temperaturen in de vriezer zijn. Daarbij mag het al aanwezige bevroren voedsel niet te warm worden. Ook houden we in de gaten wat er gebeurd met de temperatuur in het koelgedeelte tijdens het vriezen: daar mag het niet te koud worden.

Bewaartijd bij stroomstoring

We meten ook hoe lang diepgevroren voedsel in de vriezer op temperatuur blijft als de stroom uitvalt. Hoe langer de vriezer het voedsel onder de -9°C houdt, hoe hoger het oordeel hiervoor.

Energiegebruik

We meten continu het energiegebruik tijdens de verschillende koel- en vriestests. Bij het beoordelen van dit energiegebruik houden we rekening met het praktisch bruikbare volume van de koelkast.

Zo kan een grote koelkast met veel volume toch een goed oordeel voor energiegebruik scoren. Ook al is het daadwerkelijke energiegebruik vaak een stuk hoger dan bij een kleine koelkast met weinig volume. 

Beste Koop

Het gemeten energiegebruik nemen we ook mee in de berekening van de Beste Koop. Op basis daarvan bepalen we de te verwachten energiekosten over 10 jaar en tellen die op bij de aanschafprijs.

De koelkast met de beste verhouding tussen het testoordeel en deze 10-jaars kosten (aanschaf- plus energiekosten) wordt Beste Koop. Daarbij moet de koelkast wel minstens een 6 scoren op koelen, vriezen en het energiegebruik. Zo vind je nog makkelijker niet alleen een goede, maar ook een zuinige koelkast die op de lange duur het voordeligst uitpakt.

Lees meer over zuinige koelkasten.

Gebruiksgemak

Om het gebruiksgemak van een koelkast te beoordelen kijken we naar de volgende aspecten:

  • gebruik van koel- en vriescompartiment
  • plateaus (ruimte, mogelijkheden voor verplaatsen, etc.)
  • groentelade en vershoudzone (vallen ze er niet ongewild uit, kun je overal goed bij, etc.)
  • deur (verplaatsen rekken, stabiliteit flessen, handgrepen, etc.)
  • vriezer (gebruiksvriendelijkheid laden, kun je overal goed bij, etc.)
  • temperatuurinstelling en bediening
  • speciale functies (snelkoel-/snelvriesfunctie, kinderslot, etc)
  • werken de lampjes en/of geluidssignalen voor een niet goed gesloten deur en te hoge temperatuur goed?
  • verlichting (positie, bereik, felheid, etc.)

Stilheid

Hoe stiller een koelkast werkt, hoe beter. Daarom meten we het geluid dat elke koelkast maakt als deze aan het werk is. Maar niet alleen de sterkte van geluid, maar ook het karater ervan maakt uit voor hoe mensen dat geluid ervaren. Daarom beoordeelden we ook het karakter van het geluid dat de koelkasten maken. Een hoog of juist laag bromgeluid kan als harder worden ervaren dan een even hard geluid van een neutralere toonhoogte. 

Schoonmaken

Omdat er etenswaren in een koelkast bewaard worden, is het belangrijk dat een koelkast goed en makkelijk schoon te maken is. Dit bekijken we door een gekleurde vloeistof op verschillende plekken in de koelkast te sprayen. Vervolgens checken we hoe makkelijk de vloeistof verwijderd kan worden uit kieren, richels en hoeken. Ook de beschermingsstrips van de plateaus worden gecheckt. En we kijken ook of de vloeistof doorlekt naar plaatsen die niet bereikbaar zijn om schoon te maken.

Bruikbare ruimte

Op het energielabel en in de productinformatie van koelkasten staat de inhoud (in liters) van de koel- en vriesruimte aangegeven. Maar voor het bepalen van de inhoud worden alle plateaus, laden en rekken uit de koel- en vriesruimte gehaald, en worden loze ruimten, zoals die tussen de plateaus en de deur, en die achter de lamp en rond richels en uitsteeksels meegerekend.

Wij meten de praktisch bruikbare inhoud van de koelkast. Daarbij blijven de plateaus en lades in de koelkast en houden we er ook rekening mee dat producten niet helemaal tot de bovenkant van de koelkast komen. De echte bruikbare inhoud is gemiddeld zo'n 20% kleiner dan de door de fabrikant opgegeven inhoud. Lees meer over de verschillen tussen de netto en bruikbare ruimte.

Koelkasten zonder vriezer

Er zijn natuurlijk ook koelkasten zonder vriesdeel. Voor deze koelkasten worden de onderdelen waar de vriezer een rol speelt, niet getest. De wel geteste onderdelen tellen zwaarder mee. Zie ook de uitleg per testonderdeel in de vergelijker.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300