icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Klimaatklasse en vriesvaksterren

Wat betekent de klimaatklasse van een koelkast? En wat zegt het aantal sterren op het vriesvak?
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert koelkastenBijgewerkt op:13 september 2023

Koelkast garage

Klimaatklasse koelkast

Sommige koelvrieskasten kunnen er niet tegen om in een koude omgeving te staan, zoals de schuur of garage. En andere hebben weer last bij flinke warmte. Daarom is het beter om de koelkast nooit neer te zetten op een plek waar direct zonlicht op valt.

Koelkasten zijn in klimaatklassen ingedeeld. De klimaatklassen geven aan bij welke minimum- en maximumtemperaturen van de omgeving, de koelkast volgens de fabrikant goed zou moeten blijven werken. Op elke koelkast zit een typeplaatje. Dit vind je vaak achterop. Daarop staat ook altijd een klimaatklasse aangegeven.

Klimaatklasse Minimum temperatuur °C Maximum temperatuur °C 
N 16  32 
ST 16 38 
T 16 43 
SN 10 32 

Test in warme en koude omgeving

In onze koelkasttest checken we of de koelkasten goed blijven functioneren bij een omgevingstemperatuur van 10 en 32°C en bij kamertemperatuur. 

Koelkasten die moeite hebben om de temperatuur stabiel te houden in deze extremere temperaturen krijgen een lage score voor temperatuurstabiliteit. Deze koelkasten kun je beter niet in een onverwarme ruimte zetten, zoals een schuur of garage.

Klimaatklasse niet alleszeggend 

Uit de testresultaten van de temperatuurstabiliteit blijkt dat je niet blind kunt varen op de klimaatklasse. Sommige koelvrieskasten doen het niet goed in bij 10 of 32°C, terwijl ze daar volgens hun klimaatklasse wel geschikt voor zouden moeten zijn. Maar er zijn ook koelvrieskasten uit 'lagere' klimaatklassen die prima tegen hoge en lage temperaturen kunnen.

Merk je dat je koelkast temperaturen tot 10°C niet aankan, terwijl hij dit volgens de klimaatklasse wel zou moeten kunnen, spreek dan de winkelier of fabrikant hierop aan.

De garantie geldt tot 10°C, maar dat betekent niet dat je dan mag verwachten dat de koelkast of vriezer meteen slecht gaat werken als het kouder is. Ligt de temperatuur in de schuur lange tijd fors onder de 10°C, dan kan de koelkast of vriezer wel wat moeite krijgen met zich staande houden. Zet in dat geval het apparaat uit en open en wacht tot de temperatuur weer boven de 10°C komt.

Sterren voor vriesvak

De vriescapaciteit van een vriesvak of vriesgedeelte kan nogal verschillen. Dit wordt aangegeven met sterren. Een vriezer van 1 tot en met 3 sterren is niet geschikt voor het invriezen van voedsel. Deze zijn vooral bedoeld om al ingevroren producten in te bewaren. Voor invriezen heb je een viersterrenvriezer nodig. 

Aantal sterren Temperatuur vriesvak Bewaartijd 
*  -6°C 1 week 
**  -12°C 1 maand
***  -18°C 3 maanden
****  -18°C of lager 3 maanden en geschikt voor het invriezen van vers voedsel

Uit onze test komt naar voren dat koelvriescombinaties behoorlijk kunnen verschillen in hoe goed ze invriezen. Kijk voor de Testresultaten in onze koelkastvergelijker (alleen voor leden).

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.