icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten koelkasten

Er zijn meerdere soorten koelkasten, zoals koel-vriescombinaties, dubbeldeurs-koelkasten en Amerikaanse koelkasten. Welke soort koelkast kies jij?
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert koelkastenBijgewerkt op:13 september 2023

Artikel_soortenkoelkasten

Koel-vriescombinatie

koelkast2Een koel-vriescombinatie heeft een koeldeel en een 4-sterrenvriesdeel. Het koeldeel zit boven en het vriesdeel onder. Elk deel heeft zijn eigen deur. Dit heet ook een wel een upside-down-model, want vroeger zat de vriezer vaak boven. Dit type koelkast wordt het meest verkocht in Nederland.

Er zijn koel-vriescombinaties met 1 en 2 thermostaten. Bij een model met 2 thermostaten kun je het koel- en vriesdeel los van elkaar bedienen en instellen. Zo kun je de temperatuur beter regelen. Je kunt de delen apart van elkaar aan- en uitzetten. Bij een koelvrieskast met 1 thermostaat kan dit niet. Je schakelt dan de hele koelvrieskast uit.

 

koelvriescombinatieDubbeldeurs-koelkasten

Dit zijn eigenlijk ook koel-vriescombinaties. Maar bij dubbeldeurs- of 2-deurskoelkasten zit het koeldeel onder en het vriesdeel boven. De vriezer is meestal een 4-sterrenvriezer. Dit betekent dat je er verse producten mee kunt invriezen.

Maar soms is het ook een 2-sterrenvriezer, dan kun je hierin alleen producten bewaren die al bevroren zijn. De 2-deurskoelkasten zijn meestal wat simpeler uitgevoerd en goedkoper dan koel-vriescombinaties. Ook is er minder vriesruimte. Dit type koelkast wordt steeds minder verkocht in Nederland.

Vergelijk alle geteste koel-vriescombinaties

Amerikaanse of side-by-side-koelkasten

Amerikaanse koelkasten zijn (extra) brede koelkasten waarbij het koeldeel en het vriesdeel meestal naast elkaar zitten. Elk deel heeft een eigen deur. Daarom worden ze ook wel side-by-side-koelkasten genoemd. 

amerikaanse-koelkastSommige modellen hebben een 'door-in-door'. Dit is een apart 'luikje' in de koelkastdeur waar je de meest gebruikte producten kunt opbergen. Zo hoef je de grote deur niet te openen en verlies je minder kou. Ook zitten er vaak functies op zoals 'no frost' in de vriezer, een (digitaal) bedieningspaneel en luxe deurgrepen en mooie coatings.

Amerikaanse koelkasten zijn meestal niet erg energiezuinig - al zijn er uitzonderingen - maar ze bieden wel veel ruimte. Het zijn de paradepaardjes van de fabrikanten. Vaak hebben ze leuke extraatjes en nieuwe snufjes. Bijvoorbeeld een ijsblokjesmaker, een watertap voor gekoeld drinkwater en flexibele opbergruimte.

French doors

CB169_kleinEr zijn ook brede Amerikaanse koelkasten waarbij het koeldeel boven zit en het vriesdeel onder. De deuren aan de bovenkant geven toegang tot het koelgedeelte, waardoor dit type vaak met 'French doors' wordt aangeduid.

Het vriesdeel zit onder en kan soms uit één of 2 aparte lades bestaan. Al zijn er ook varianten waarbij het vriesdeel verstopt zitten achter 2 openslaande deuren. 

Vergelijk alle geteste Amerikaanse koelkasten

 

 

Tafelmodel

koelkast-tafelmodelTafelmodel-koelkasten zijn ongeveer 85 tot 100 centimeter hoog. Ze zijn er mét of zonder vriesvak. Meestal zijn ze vrij simpel uitgevoerd. Als de koelkast een vriesvak heeft, dan is dat er meestal 1 met 4-sterren. We testen geen tafelmodel-koelkasten.

Barmodel

Een barmodel-koelkast is een kleine koelkast die je ook wel op hotelkamers ziet, als minibar. Je ziet ze bijna nooit in witgoedwinkels. Ze worden heel weinig verkocht. We testen geen barmodel-koelkasten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.