icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is een goed merk koelkast?

Test|Ruim 3600 leden gaven hun mening over hun koelkast. Welk merk hebben ze gekozen en hoe tevreden zijn ze over de prijs, kwaliteit, prestaties en het gebruiksgemak?

Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:31 oktober 2017

Artikel_koelkastdesign

Wat zeggen onze leden

Meer dan 3600 leden hebben een vragenlijst over hun koelkast ingevuld. Bijna een op de zeven ondervraagden geeft aan een koelkast van ouder dan 15 jaar te hebben. Ruim de helft (52%) van de koelkasten bij de mensen thuis is ingebouwd, de rest is vrijstaand. Bijna twee derde (63%) van de koelkasten heeft een vriezer.

Welk merk?

Bosch is met 17% het meest voorkomende merk bij onze panelleden. Op de voet gevolgd door Siemens met 14%. Liebherr staat op de derde plaats met 12%.

De verwachte goede prijs-kwaliteitverhouding is de belangrijkste reden om voor een bepaald merk te kiezen. Panelleden kochten vooral een koelkast van LG, Indesit en Samsung. Ruim een op de vijf panelleden geeft aan dat de keuze voor de koelkast samenviel met de aanschaf van een nieuwe keuken. Met name koelkasten van Pelgrim en Atag werden aangeschaft omdat deze bij de keuken zaten.

De goede naam van het merk speelt voor 19% van de kopers mee in hun beslissing voor een merk koelkast, dit geldt vooral bij de merken Miele (47%), Liebherr (36%) en Bosch (28%).

Tevredenheid over prestaties

Van de koelkastgebruikers is 91% (zeer) tevreden over de prestaties van het apparaat. Over Pelgrim (18%) en Ikea (23%) is men het minst vaak zeer tevreden. Eigenaars van een Samsung-koelkast zijn het vaakst zeer tevreden over de prestaties: 59%. Eigenaars van een Miele (54%) en een Liebherr (54%) zijn ook relatief vaak tevreden.

Tevredenheid over gebruik

92% van de ondervraagden is tevreden of zeer tevreden over het gebruiks- en bedieningsgemak van hun koelkast. Pelgrim (21%) heeft de minste eigenaars die zeer tevreden zijn over het gebruik. Samsung scoort weer het hoogst met 56%.

Mankementen

Ruim een tiende (13%) van de koelkasten heeft weleens een defect gehad. Er zijn verschillen tussen de merken: eigenaars van een Bauknecht en een Miele koelkast melden iets vaker dan gemiddeld een defect. 20% van de eigenaars heeft bij beide merken wel eens een defect gehad. De hogere leeftijd van deze koelkasten kan hierbij een rol spelen.

Prijs-kwaliteitverhouding

Gemiddeld vindt 69% van de ondervraagden dat zijn koelkast een (zeer) gunstige prijs-kwaliteitverhouding heeft. Eigenaars van een Indesit vinden de prijs-kwaliteitverhouding van hun koelkast het vaakst zeer goed (35%).

Merkentrouw

We vroegen de respondenten ook of ze opnieuw voor hetzelfde merk zouden kiezen. 34% van de bezitters van een Liebherr-koelkast antwoorden daar ‘zeker wel’. Op de voet gevolgd door Samsung (33%) en Miele (31%). Eigenaars van een Etna (10%) of Pelgrim (5%) zijn het minst trouw.

Rapportcijfer

Gemiddeld waarderen de panelleden hun koelkast met een 7,8. Het hoogste rapportcijfer, een 8,5, is voor Samsung. De laagste cijfers zijn voor Etna en Pelgrim. Die krijgen respectievelijk een 6,7 en een 6,5.

Conclusie

Samsung, Miele, Liebherr, Siemens en Bosch doen het goed bij het consumentenpanel. Etna en Pelgrim worden vaker in negatieve zin genoemd.

Opmerking over het onderzoek

Dit onderzoek is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en oordelen van consumenten over hun koelkast. De resultaten zijn veralgemeniseerd naar uitspraken over merken. Ze gaan dus niet over bepaalde modellen.

Er zitten grote verschillen tussen de koelkasten waarover de panelleden uitspraken doen. Zo varieert de leeftijd van pas gekocht tot meer dan 15 jaar oud. Ook lopen de prijzen van de koelkasten - zelfs binnen één merk - soms wel honderden euro’s uiteen. En ook de manier waarop een koelkast is gebruikt speelt mee in de gebruikservaringen van de respondenten.

De uitkomsten van dit onderzoek gelden dus niet zonder meer voor álle modellen van een bepaald merk en kunnen afwijken van persoonlijke ervaringen.