icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je koelkast

Heb jij een koelkast gekocht? Zorg dan dat je hem op de goede manier schoonmaakt en op de juiste temperatuur instelt. Wij geven je aan aantal tips voor het schoonmaken en welke producten je in de koelkast bewaart.

Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden


1
Koelkast vervoeren

Nieuwe koelkast

Heb je een nieuwe koelkast gekocht? Het is geen probleem als je deze liggend vervoert. Zet de koelkast thuis rechtop en laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof.

Gebruikte koelkast

Wil je zelf je oude koelkast vervoeren? Deze kan lekken als je hem liggend verplaatst. Schakel de koelkast minstens een paar uur voor hij vervoerd wordt uit. Laat hem volledig ontdooien en maak het koelvak en de vriezer goed schoon en droog. Laat de afvoerleiding leeglopen en stop het eind van de slang tijdens het vervoer in een plastic zak.

Lees ook: tips verhuisbus huren of tips aanhangwagen huren

Gebruikstips_hoevervoerjeeenkoelkast

2
De juiste temperatuur

Vanuit gezondheidsoverwegingen raden wij een temperatuur van 3 °C en 4 °C aan. Deze temperatuur remt de groei van bacteriën en schimmels.

Kijk in de handleiding van je koelkast hoe je de temperatuur instelt. Heb je geen handleiding meer? Dan vind je deze gemakkelijk op internet. Met een koelkastthermometer controleer je of de temperatuur hetzelfde is als de temperatuur die je hebt ingesteld. Zet de thermometer in een glas water voor een betrouwbare meting.

In een koelkast zonder luchtcirculatie is de temperatuur niet overal gelijk. Bewaar dranken, kaas, boter en eieren in het bovenste deel. Daaronder bewaar je bederfelijke waren zoals vlees, gesneden groenten en fruit. In de groentelade bewaar je ongesneden groenten en fruit.

Meer over de juiste koelkasttemperatuur.

Artikel_juistekoelkasttemperatuur

3
Energie besparen

Veel zaken hebben invloed op het energieverbruik van een koelkast: op welke temperatuur de koelkast wordt gezet, welke temperatuur de spullen hebben die je in de koelkast zet, hoe warm het is in de keuken en natuurlijk hoe vaak én hoe lang je de koelkast open doet. Met een paar kleine tips ga je (nog) energiezuinig(er) met je koelkast om:

 • Zet geen producten of gerechten in de koelkast die warmer zijn dan (een hoge) kamertemperatuur. Laat bijvoorbeeld een soep eerst goed afkoelen voordat je deze in de koelkast zet.
 • Neem gekoelde of bevroren producten uit de supermarkt mee naar huis in een koeltas, helemaal op een warme dag. Doe ze thuis meteen in de koelkast of vriezer.
 • Stel de koelkast in op de juiste temperatuur.
 • Zet de koelkast niet in de volle zon of in de directe omgeving van een warmtebron, zoals de oven of verwarming. Is er geen andere plek, plak dan isolatiefolie aan de zijkant van de koelkast.
 • Laat diepvriesproducten ontdooien in de koelkast.
 • Doe en houd de deur zo min mogelijk open. Misschien een inkoppertje, maar erg belangrijk voor het beperken van het energieverbruik.

Lees hier meer over het energielabel op koelkasten.

Artikel_goedemerkenkoelkast

4
Wat bewaar je in de koelkast?

De meeste mensen bewaren zoveel mogelijk producten in de koelkast. Over het algemeen geldt: wat in de supermarkt gekoeld is, bewaar je thuis ook in de koelkast. Maar er zijn uitzonderingen.

Eieren staan in de supermarkt buiten de koeling maar kun je thuis het beste bewaren in de koelkast. Net als zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen. Fruitsoorten uit warmen landen, zoals ananas, kiwi en mango kun je prima buiten de koelkast bewaren. Maar leg groente en fruit wel op een koele en donkere plaats.

Sauzen en smaakmakers kun je prima op een koele en donkere plek buiten de koelkast bearen.

Lees meer over het wel of niet gekoeld bewaren van producten.

Gebruikstips_watbewaarjeindekoelkast

5
Koelkast schoonmaken

Maak je koelkast eenmaal per 3 maanden grondig schoon. Zo zorg je dat hij zuinig blijft werken en voorkom je de groei van bacteriën.

 1. Schakel de koelkast uit. Bewaar de producten in de winter buiten, in de zomer in koeltassen.
 2. Verwijder alle plateaus, laden, bakken en rekken en maak ze schoon met afwasmiddel.
 3. Maak de binnenkant schoon met afwasmiddel of milde allesreiniger. Vergeet de deur en de deurrubbers niet.
 4. Maak het afvoergootje schoon met een wattenstaafje.
 5. Poets na met schoon water en maak alles droog met een schone theedoek.
 6. Maak 1 keer per jaar het rooster aan de achterkant schoon met een stofzuiger.

Lees meer over het schoonmaken van je koelkast.

Gebruikstips_koelkastschoonmaken

6
Kapotte koelkast

Is je koelkast kapot of een bepaald onderdeel? Sommige problemen kun je eenvoudig zelf oplossen. In de handleiding staan oplossingen voor de meest voorkomende problemen.

Je koelkast laten repareren

Maakt je koelkast een onverklaarbaar geluid of koelt hij niet meer goed? Of heb je ondanks no frost toch rijpvorming? Schakel dan de hulp in van een monteur. Kijk wel even in de handleiding of de fabrikant speciale eisen stelt aan reparaties door derden. En vraag altijd een prijsopgave vóór de monteur langskomt. 

Je koelkast afdanken

Is je koelkast niet meer te repareren? Lever hem dan in bij de winkel waar je een nieuwe koelkast koopt. Of breng hem naar de milieustraat van je gemeente.

Lees meer over reparaties en afdanken.

Gebruikstips_koelkastkapot

Test koelkasten

illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je ervaring of stel je vraag

Met welke koelkast heb jij de beste ervaringen? En wat kun je beter niet of juist wel in de koelkast bewaren? Deel je ervaringen of stel je vraag op onze Community.

We zijn de topics aan het ophalen...