icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je koelkast

Heb je een koelkast gekocht? Zorg dan dat je hem op de juiste temperatuur instelt en op de goede manier schoonmaakt. Daar geven we je een aantal tips voor. Ook lees je hoe je energiezuinig(er) met je koelkast omgaat en welke producten je in de koelkast bewaart.

1

De juiste koelkasttemperatuur

Wij raden een temperatuur van 4 °C aan voor het koeldeel. Deze temperatuur remt de groei van bacteriën en schimmels.

Temperatuur instellen

Kijk in de handleiding van je koelkast hoe je de temperatuur instelt. Heb je geen handleiding meer? Dan vind je deze gemakkelijk op internet. Met een thermometer kun je controleren of de ingestelde temperatuur klopt. Zet de thermometer in een glas water voor een betrouwbare meting.

Wat leg je waar?

In een koelkast zonder luchtcirculatie is de temperatuur niet overal gelijk. Bewaar dranken, kaas, boter en eieren in het bovenste deel. Daaronder bewaar je bederfelijke waren zoals vlees, gesneden groenten en fruit. In de groentelade bewaar je ongesneden groenten en fruit.

Meer over de juiste koelkasttemperatuur.

Artikel_juistekoelkasttemperatuur

2

Energie besparen

Met deze tips ga je nog energiezuiniger met je koelkast om:

 • Zet geen producten in de koelkast die warmer zijn dan kamertemperatuur. Laat bijvoorbeeld soep eerst goed afkoelen voordat je deze in de koelkast zet.
 • Neem gekoelde of bevroren producten uit de supermarkt mee naar huis in een koeltas, zeker op een warme dag. Doe ze thuis meteen in de koelkast of vriezer.
 • Stel de koelkast in op de juiste temperatuur.
 • Zet de koelkast niet in de volle zon of in de directe omgeving van een warmtebron. Is er geen andere plek, plak dan isolatiefolie aan de zijkant van de koelkast.
 • Laat diepvriesproducten ontdooien in de koelkast.
 • Doe (en houd) de deur zo min mogelijk open. Misschien een inkoppertje, maar erg belangrijk voor het beperken van het energieverbruik.

Lees meer over het energielabel op koelkasten.

Artikel_goedemerkenkoelkast

3

Wat bewaar je in de koelkast?

Over het algemeen geldt: wat in de supermarkt gekoeld is, bewaar je thuis ook in de koelkast en visa versa. Maar er zijn uitzonderingen.

Eieren staan in de supermarkt buiten de koeling maar kun je thuis het beste bewaren in de koelkast. Net als zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen. 

Benieuwd of je het thuis goed doet? Lees meer over het wel of niet gekoeld bewaren van producten.

Gebruikstips_watbewaarjeindekoelkast

4

Koelkast schoonmaken

Maak de koelkast vaak genoeg schoon. Het liefst 1 keer per 3 maanden. Zo zorg je ervoor dat hij zuinig blijft werken en voorkom je de groei van bacteriën.

 1. Schakel de koelkast uit. Bewaar de producten in de winter buiten, in de zomer in koeltassen.
 2. Verwijder alle plateaus, laden, bakken en rekken en maak ze schoon met afwasmiddel.
 3. Maak de binnenkant schoon met afwasmiddel of milde allesreiniger. Vergeet de deur en de deurrubbers niet.
 4. Maak het afvoergootje schoon met een wattenstaafje.
 5. Poets na met schoon water en maak alles droog met een schone theedoek.
 6. Maak 1 keer per jaar het rooster aan de achterkant schoon met een stofzuiger.

Lees meer over het schoonmaken van je koelkast.

Gebruikstips_koelkastschoonmaken

5

Koelkast vervoeren

Nieuwe koelkast

Heb je een nieuwe koelkast gekocht? Het is geen probleem als je de koelkast liggend vervoert. Zet de koelkast thuis rechtop. Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Hierna kun je de nieuwe koelkast in gebruik nemen.

Gebruikte koelkast

Wil je zelf je oude koelkast vervoeren? Deze kan lekken als je hem liggend verplaatst. Schakel de koelkast minstens een paar uur voor hij vervoerd wordt uit. Laat hem volledig ontdooien en maak het koelvak en de vriezer goed schoon en droog. Laat de afvoerleiding leeglopen en stop het eind van de slang tijdens het vervoer in een plastic zak.

Gebruikstips_hoevervoerjeeenkoelkast

6

Je koelkast veilig plaatsen

Er zal niet snel een brand ontstaan in een koelkast, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je deze tips om veilig om te gaan met je koelkast:

 • Houd genoeg ventilatieruimte tussen de koelkast en de muur of kast. Bij een inbouwmodel ongeveer 10 cm aan de achterkant. Warmte moet wegkunnen. Raadpleeg altijd de handleiding voor het advies van de fabrikant.
 • Sluit de koelkast direct aan op een geaard stopcontact. Gebruik liever geen verlengsnoeren.
 • Plaats de koelkast niet naast het gasfornuis.
 • Plaats de koelkast niet in een vochtige ruimte.
 • Voorkom bij het plaatsen dat het snoer onder de koelkast bekneld kan raken.
Veilig plaatsen koelkast

7

Kapotte koelkast

Is je koelkast of een bepaald onderdeel kapot? Sommige problemen kun je eenvoudig zelf oplossen. In de handleiding staan oplossingen voor de meest voorkomende problemen. 

Lees meer over veelvoorkomende problemen met de koelkast.

Je koelkast laten repareren

Maakt je koelkast een onverklaarbaar geluid of koelt hij niet meer goed? Of heb je ondanks no frost toch rijpvorming? Schakel dan de hulp in van een monteur. Kijk wel even in de handleiding of de fabrikant speciale eisen stelt aan reparaties door derden. En vraag altijd een prijsopgave vóór de monteur langskomt. 

Je koelkast afdanken

Is je koelkast niet meer te repareren? Lever hem dan in bij de winkel waar je een nieuwe koelkast koopt. Of breng hem naar de milieustraat van je gemeente.

Lees meer over reparaties en afdanken.

Gebruikstips_koelkastkapot

8

Hoe bevalt je koelkast?

Help anderen met een review over jouw koelkast.

Je hoeft geen lid te zijn van de Consumentenbond om een review te schrijven over een product dat wij hebben getest. Wel vragen we je e-mailadres. Dit gebruiken we alleen om je een link te sturen waarmee je jouw review bevestigt.

 • Ga naar het reviewformulier van koelkasten.
 • Selecteer het merk en type van de koelkasten waar je een review over wilt schrijven.
 • Geef sterren voor onderdelen waar wij op testen.
 • Beantwoord alle overige vragen over het product.
 • Vul je e-mailadres in.
 • Klik op de knop 'Verstuur review'.
Banner reviewformulier-6

Test koelkasten

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun koelkast? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum