! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je koelkast

Heb jij een koelkast gekocht? Zorg dan dat je hem op de goede manier schoonmaakt en op de juiste temperatuur instelt. Wij geven je aan aantal tips voor het schoonmaken en welke producten je in de koelkast bewaart. 

Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden


1
De juiste koelkasttemperatuur

Vanuit gezondheidsoverwegingen raden wij een temperatuur van 4 °C aan voor het koeldeel. Deze temperatuur remt de groei van bacteriën en schimmels.

Kijk in de handleiding van je koelkast hoe je de temperatuur instelt. Heb je geen handleiding meer? Dan vind je deze gemakkelijk op internet. Met een thermometer kun je controleren of de ingestelde temperatuur klopt. Zet de thermometer in een glas water voor een betrouwbare meting.

In een koelkast zonder luchtcirculatie is de temperatuur niet overal gelijk. Bewaar dranken, kaas, boter en eieren in het bovenste deel. Daaronder bewaar je bederfelijke waren zoals vlees, gesneden groenten en fruit. In de groentelade bewaar je ongesneden groenten en fruit.

Meer over de juiste koelkasttemperatuur.

Artikel_juistekoelkasttemperatuur

2
Energie besparen

Veel zaken kunnen het energieverbruik van een koelkast beïnvloeden. Met een paar kleine tips ga je (nog) energiezuinig(er) met je koelkast om:

 • Zet geen producten of gerechten in de koelkast die warmer zijn dan kamertemperatuur. Laat bijvoorbeeld een soep eerst goed afkoelen voordat je deze in de koelkast zet.
 • Neem gekoelde of bevroren producten uit de supermarkt mee naar huis in een koeltas, helemaal op een warme dag. Doe ze thuis meteen in de koelkast of vriezer.
 • Stel de koelkast in op de juiste temperatuur.
 • Zet de koelkast niet in de volle zon of in de directe omgeving van een warmtebron. Is er geen andere plek, plak dan isolatiefolie aan de zijkant van de koelkast.
 • Laat diepvriesproducten ontdooien in de koelkast.
 • Doe (en houd) de deur zo min mogelijk open. Misschien een inkoppertje, maar erg belangrijk voor het beperken van het energieverbruik.

Lees meer over het energielabel op koelkasten.

Artikel_goedemerkenkoelkast

3
Wat bewaar je in de koelkast?

Wat bewaar je in de koelkast en waar? Over het algemeen geldt: wat in de supermarkt gekoeld is, bewaar je thuis ook in de koelkast en visa versa. Maar er zijn uitzonderingen.

Eieren staan in de supermarkt buiten de koeling maar kun je thuis het beste bewaren in de koelkast. Net als zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen. 

Benieuwd of je het thuis goed doet? Lees meer over het wel of niet gekoeld bewaren van producten.

Gebruikstips_watbewaarjeindekoelkast

4
Koelkast vervoeren

Nieuwe koelkast

Heb je een nieuwe koelkast gekocht? Het is geen probleem als je deze liggend vervoert. Zet de koelkast thuis rechtop en laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Hierna kun je de nieuwe koelkast in gebruik nemen.

Gebruikte koelkast

Wil je zelf je oude koelkast vervoeren? Deze kan lekken als je hem liggend verplaatst. Schakel de koelkast minstens een paar uur voor hij vervoerd wordt uit. Laat hem volledig ontdooien en maak het koelvak en de vriezer goed schoon en droog. Laat de afvoerleiding leeglopen en stop het eind van de slang tijdens het vervoer in een plastic zak.

Lees ook: tips verhuisbus huren of tips aanhangwagen huren.

Gebruikstips_hoevervoerjeeenkoelkast

5
Koelkast schoonmaken

Maak de koelkast vaak genoeg schoon. Het liefst 1 keer per 3 maanden. Zo zorg je ervoor dat hij zuinig blijft werken en voorkom je de groei van bacteriën.

 1. Schakel de koelkast uit. Bewaar de producten in de winter buiten, in de zomer in koeltassen.
 2. Verwijder alle plateaus, laden, bakken en rekken en maak ze schoon met afwasmiddel.
 3. Maak de binnenkant schoon met afwasmiddel of milde allesreiniger. Vergeet de deur en de deurrubbers niet.
 4. Maak het afvoergootje schoon met een wattenstaafje.
 5. Poets na met schoon water en maak alles droog met een schone theedoek.
 6. Maak 1 keer per jaar het rooster aan de achterkant schoon met een stofzuiger.

Lees meer over het schoonmaken van je koelkast.

Gebruikstips_koelkastschoonmaken

6
Tips bij een koelkast plaatsen

Er zal niet snel een brand ontstaan in een koelkast, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je deze tips om veilig om te gaan met je koelkast:

 • Houd genoeg ventilatieruimte tussen de koelkast en de muur of kast, bij een inbouw model (ongeveer 10 cm aan de achterkant). Warmte moet wegkunnen. Raadpleeg altijd de handleiding voor het advies van de fabrikant.
 • Sluit de koelkast direct aan op een geaard stopcontact. Gebruik liever geen verlengsnoeren.
 • Plaats de koelkast niet naast het gasfornuis.
 • Plaats de koelkast niet in een vochtige ruimte
 • Voorkom bij het plaatsen dat het snoer onder de koelkast bekneld kan raken.

7
Kapotte koelkast

Is je koelkast of een bepaald onderdeel kapot? Sommige problemen kun je eenvoudig zelf oplossen. In de handleiding staan oplossingen voor de meest voorkomende problemen. 

Lees meer over veelvoorkomende problemen met de koelkast.

Je koelkast laten repareren

Maakt je koelkast een onverklaarbaar geluid of koelt hij niet meer goed? Of heb je ondanks no frost toch rijpvorming? Schakel dan de hulp in van een monteur. Kijk wel even in de handleiding of de fabrikant speciale eisen stelt aan reparaties door derden. En vraag altijd een prijsopgave vóór de monteur langskomt. 

Je koelkast afdanken

Is je koelkast niet meer te repareren? Lever hem dan in bij de winkel waar je een nieuwe koelkast koopt. Of breng hem naar de milieustraat van je gemeente.

Lees meer over reparaties en afdanken.

Gebruikstips_koelkastkapot

Test koelkasten

Hulp nodig of vragen?

Met welke koelkast heb jij de beste ervaringen? En wat kun je beter niet of juist wel in de koelkast bewaren? Praat mee op het forum of deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum