icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kapotte koelkast: repareren of afdanken?

Wat doe je met je koelkast als hij is verouderd of kapot gaat? Aan de straat zetten is niet de beste keuze. En een oude energieverslindende koelkast blijven gebruiken is ook niet de milieuvriendelijkste oplossing. Lees wat je kunt doen met een oude of kapotte koelkast.
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert koelkastenBijgewerkt op:8 november 2022

Gebruikstips_koelkastkapot

Repareren

Een kapotte koelkast betekent lang niet altijd dat hij wegmoet. Een kapotte koelkast repareren die jonger is dan ongeveer 5 jaar is over het algemeen milieuvriendelijker dan weggooien. Het spaart namelijk grondstoffen, energie en afval als je hem langer gebruikt.

Bekijk hoe je de meestvoorkomende problemen bij koelkasten herkent en wat je eraan kunt doen.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je de oorzaak van het probleem niet kunt vinden. Of het is een reparatie die je liever aan een professional overlaat. Bekijk hoe je het beste een geschikte reparateur vindt en waar je op moet letten.

Niet meer te repareren

Een oudere koelkast verbruikt vaak veel zoveel energie dat blijven gebruiken niet altijd de milieuvriendelijkste oplossing is. Is hij ouder dan 10 jaar, dan kun je de koelkast beter inleveren bij de milieustraat. Of bij de winkel waar je een nieuwe koelkast koopt. 

Weggeven of verkopen

Een koelkast die niet ouder is dan 10 jaar kun je weggeven of verkopen.

Denk voor weggeven (ook eens) aan:

  • Familie, vrienden en kennissen.
  • (Sport)verenigingen.
  • Kringloopwinkels.
  • Goededoelenwinkels.
  • Een gratis advertentie met ‘gratis af te halen’ in de supermarkt. Of op een website als marktplaats.nl, speurders.nl en gratisaftehalen.nl.

Koelkast verkopen kan via:

  • Verkoopwebsites zoals Marktplaats.nl en Speurders.nl.
  • Veiligwebsites zoals eBay.
  • Gratis advertentie in de supermarkt.

Voor verkoop is het beter als je de productinformatie die toen bij de koelkast geleverd werd, zoals de handleiding en het energielabel, nog hebt. Energieverslindende, oude koelkasten (in elk geval koelkasten die ouder zijn dan 10 jaar) kun je beter niet meer verkopen. Breng de oude koelkast naar de milieustraat. Of lever de koelkast in bij de winkel waar je een nieuwe koopt.

Oude koelkast inleveren via de winkel 

Als je een nieuwe koelkast koopt, is de winkelier verplicht de oude in te nemen. De winkelier zorgt er dan voor dat de koelkast milieuvriendelijk wordt verwerkt. Een oude koelkast inleveren is gratis. Je hebt hier namelijk al voor betaald via de verwijderingsbijdrage. De verwijderingsbijdrage is tegenwoordig bij de aanschafprijs van een apparaat inbegrepen, en wordt niet meer apart op de bon vermeld.

Afdanken

Door koelkasten op de juiste manier af te danken, kunnen ze milieuvriendelijk verwerkt worden. Ook worden onderdelen gerecycled. Koelkasten bevatten namelijk stoffen die schadelijk zijn als ze in het milieu terechtkomen. Denk aan koelvloeistof, bepaalde gassen en zware metalen.

De mogelijkheden en regels voor het afdanken van een oude koelkast via het grofvuil, verschillen per gemeente. Informeer daarom bij jouw gemeente welke mogelijkheden en regels er gelden.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.