icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Koelkast kapot of problemen met de koelkast?

Als je koelkast het opeens niet meer goed doet of stuk is, kun je sommige kleine problemen makkelijk zelf oplossen. Maakt je koelkast een vreemd geluid of koelt hij niet meer goed en kun je de oorzaak zelf niet vinden? Schakel dan de hulp in van een professionele monteur.
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert koelkastenBijgewerkt op:13 september 2023

Koelkast monteur

De koelkast maakt een raar geluid

Maakt de koelkast lawaai of veel herrie? Dat is niet goed. Een koelkast kan een sissend of borrelend geluid maken als de compressor aan- of uitslaat. Dat is normaal.

Hoor je een ander geluid? Controleer dan of de koelkast stabiel en waterpas staat. En of de buitenkant niet tegen andere apparaten aankomt. Overleg met een monteur als je het vreemde geluid blijft horen. 

De koelkast koelt niet meer goed

Doet de koelkast het ineens niet meer goed? Is de temperatuur in de koelkast steeds te hoog of te laag? En kun je dit niet oplossen via de temperatuurregelaar of met een schoonmaakbeurt? Dan is je koelkast waarschijnlijk echt stuk. Neem contact op met een monteur.

Druppels of ijs op achterwand

Bij een koelkast zonder no frost in het koeldeel, zijn water- of ijsdruppels normaal op de achterwand binnenin de koelkast. Dit is neergeslagen vocht uit de lucht. Tijdens de koelcyclus kunnen deze druppels tijdelijk bevriezen. Voor het afvoeren van dit vocht zit onderaan de achterwand een afvoergootje. Dit voert de vochtdruppels af naar een lekbak op de motor. Door de warmte van de motor verdampt dit vocht. Als er druppels aan het glasplateau hangen, dan is het te vochtig in de koelkast. Dit kan de volgende oorzaken hebben:

  • De ingestelde koelkasttemperatuur is te laag (minder dan 3°C). 
  • De koelkast is te vol waardoor de lucht onvoldoende kan circuleren of ronddraaien.
  • Er ligt onverpakte bladgroente buiten de groentelade.
  • De deur sluit niet goed.
  • De ventilatieopeningen onder en boven de koelkast zijn verstopt.
  • De vochtafvoer is verstopt.

Water in de koelkast

Water in de koelkast komt bijna altijd door een verstopte afvoer voor waterdruppels. Prik het gaatje van de afvoer door met een wattenstaafje of een satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt. Maar voorkomen is beter dan genezen. Laat daarom 4 keer per jaar een druppeltje chloor in het gaatje lopen, gevolgd door een eetlepel water.

Producten bevriezen

Dit kan een aantal oorzaken hebben:

  • De temperatuur is te laag afgesteld. De ingestelde temperatuur is een gemiddelde temperatuur. In een koelkast van slechte kwaliteit kun je grote verschillen hebben. De maximale temperatuur is dan zo hoog dat de koelkast in een ander deel moet gaan vriezen om de ingestelde temperatuur op gemiddeld te houden. Je kunt dit oplossen door een hogere temperatuur in te stellen. 
  • Heb je in 1 keer veel producten in de vriezer gelegd die niet gekoeld zijn? Slechte koelvrieskasten laten de temperatuur in het koeldeel ver teruglopen als ze in één keer veel vers voedsel moeten invriezen. Mogelijke oplossing: gebruik de snelvriesknop of vries kleinere hoeveelheden tegelijk in.
  • Je hebt producten die veel water bevatten zoals tomaten en komkommer onverpakt tegen de achterwand aangelegd. Bewaar deze producten in de groentelade of verpak ze.

Rijp, ijsafzetting vriezer ondanks no frost

Heb je een vriezer met no frost, maar is er toch behoorlijk wat rijpvorming in de vriezer? Dan is waarschijnlijk het verwarmingselement kapot. Neem contact op met een monteur. Ook kan er toch wat ijsafzetting ontstaan als de deur van de vriezer erg vaak open gaat.

De koelkast stinkt

Blijft de koelkast een nare geur houden, zelfs na een uitgebreide schoonmaakbeurt? Controleer dan eerst het deurrubber en kijk of alle kieren schoon zijn. Ook de condensafvoer in de koelkast kan verstopt zijn. Of er is vuil gelekt door een kier in de koelkastwand. Trek de koelkast van de muur en controleer de ruimtes aan de achterkant. Als je niets vindt, bel dan een monteur.

Kapotte deurrubber of lade

Deurrubbers en kunststoflades en -vakjes gaan het meest kapot bij een koelkast. Deze onderdelen kun je meestal makkelijk zelf vervangen door een nieuw onderdeel te bestellen bij de fabrikant. Ook onderdelenwinkels, zoals de Handyman, verkopen deurrubbers en andere onderdelen voor veelvoorkomende merken en modellen.

In de handleiding van je koelkast staan bijna altijd oplossingen voor de meest voorkomende problemen. Kijk ook op websites als iFixit

Handleiding kwijt?

Google dan het merk en type van de koelkast in combinatie met het woord 'handleiding'. Ook op veel websites van fabrikanten staat een lijst met veelvoorkomende problemen. Of ze bieden online service of e-mailservice.

Laten repareren

Er komen steeds meer goedkope alternatieven voor de dure professionele witgoedreparateur.

  • Op websites zoals Werkspot.nl kun je gratis een oproep doen voor een reparatie. Professionele klussers kunnen op jouw klus 'bieden'. Je bepaalt zelf aan wie je de klus gunt.  
  • Je kunt ook een klus opsturen naar Studentenkarwei.nl. De website stelt dan een student voor die het probleem wil oplossen. 
  • Via Monteuropafstand leg je via Skype of Facetime contact met een monteur-op-afstand. De monteur kijkt via Skype of Facetime met je mee en laat je bepaalde dingen doen om een diagnose te stellen. Je kunt het probleem dan zelf oplossen met hulp van de monteur. Of de monteur komt toch nog langs. Hij is dan al op de hoogte van het probleem. Mogelijk kan hij meteen al de goede onderdelen meenemen. Dat scheelt tijd en dus geld. Kijk voor de kosten op de website.

Garantie

Een professionele monteur inschakelen is meestal het duurst. Zoek eerst uit of er nog garantie op de koelkast zit. En kijk in de handleiding of er bepaalde regels of voorwaarden gelden voor reparaties door derden.

Lees meer over je recht op garantie, zowel binnen als buiten de termijn van gegeven fabrieksgarantie. 

Vraag altijd vooraf naar de voorrijkosten en hoeveel de reparatie kost. De uiteindelijke rekening mag niet meer dan 10% afwijken van het bedrag dat is afgesproken. Behalve als de monteur je hierover op tijd heeft geïnformeerd en je de mogelijkheid heeft gegeven de reparatie niet te laten uitvoeren. 

Niet meer te repareren? 

Koelkasten bevatten stoffen en materialen die schadelijk zijn als ze in het milieu terechtkomen. Daarom moet je een oude koelkast op de juiste manier afdanken.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.