icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzaamheid

Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu. Het gaat ook over je toekomst en je portemonnee. Check wat jij kunt doen om je leven duurzamer te maken. En kijk hoe we jou daarbij kunnen helpen.

 

Duurzamer leven? Wij helpen je op weg

Besparen energie woning 1200x1200

Thuis energie besparen

Je kunt energie besparen door je woning te isoleren en over te stappen op zonne-energie. Wij helpen je om je huis te verduurzamen. Met advies op maat.

Of kies de groenste energieleverancier.

Wat je meteen kunt doen? Douche korter, zet lampen uit en de verwarming lager en laat apparaten niet op standby staan. Lees meer tips om energie te besparen in huis.

Doe de gratis Huisscan

Dit kun je zelf doen

 • recyclen-plastic_1200x800px

  Afval scheiden

  Veel materialen zoals glas, papier, gft en plastic worden gerecycled als je ze gescheiden weggooit. Breng grofvuil naar de milieustraat of laat het ophalen. Zo weet je dat het goed wordt verwerkt. Kom je er niet uit, dan geven we je graag meer tips over het scheiden van je afval.

 • spouwmuurisolatie__1200x800px

  Duurzamer wonen

  Betere isolatie, de thermostaat lager zetten en zonnepanelen nemen. Het zijn eenvoudige middelen om energie te besparen. Lees in onze tips voor energieslim wonen hoe je dat precies aanpakt. Op zoek naar slimme manieren om verduurzamende maatregelen te financieren? Bekijk de tips voor subsidies en leningen.

 • meer-groenten-eten__1200x800px

  Bewust omgaan met eten en drinken

  Minder dierlijke en meer plantaardige producten eten. Groente en fruit van het seizoen kopen. En heb je dorst? Draai de kraan eens open. Duurzame voedselkeuzes zijn vaak gezonde keuzes en kunnen je soms zelfs geld besparen.

 • recyclen_spullen-tweedehands_1200x800px

  Consuminderen en tweedehands

  De impact van spullen is enorm. Vooral kleding is enorm vervuilend. Daarom helpt het om alleen iets te kopen als je het écht nodig hebt. En denk eens aan ruilen, tweedehands of refurbished. Scheelt nog geld ook. Lees meer over je rechten wanneer je tweedehands producten koopt.

Ga voor een Groene Keuze

Wij kijken in onze tests ook naar duurzaamheid. Benieuwd welke producten een duurzamere keuze zijn? En welke producten het predicaat Groene Keuze krijgen? Bekijk en vergelijk ze:

Populaire artikelen

 • Ecodesign en energielabel smartphones en tablets

  Productie smartphones en tablets duurzamer

  De Europese Unie wil strengere regels voor levensduur, gebruik van grondstoffen en duurzame materialen bij de productie van smartphones en tablets. Daardoor moet de milieu-impact van dit soort elektronische apparaten verminderen.

 • Auto laadpaal

  Elektrische auto’s en het milieu

  Elektrische auto’s dragen minder bij aan het broeikaseffect dan auto’s met brandstofmotor. Zelfs als je de productie meerekent. Er zijn flinke verschillen tussen de merken. Bekijk welke elektrische auto zorgt voor de minste uitstoot. 

 • klimaatneutrale boodschappen

  Klimaatneutraal-claims

  Een klimaatneutrale banaan of CO2-neutrale koffie bestaat niet. Elk voedingsmiddel heeft impact op het klimaat. Toch zie je dit soort claims op producten in de supermarkt en in reclames. Hoe zit dat?

 • Verpakking plastic storend

  Duurzaam verpakkingsmateriaal

  Verpakkingen worden steeds duurzamer. Toch dragen ze nog flink bij aan onze afvalberg. Welke ontwikkelingen zijn er? En wat voor verpakking kun je het beste kiezen in de supermarkt?

 • Duurzame supermarkten

  'Groene' supermarkt?

  Supermarkten spelen een belangrijke rol bij het stimuleren van duurzamer eten en drinken. Bijvoorbeeld door hun winkelindeling en door biologische producten actief te promoten. Wij onderzochten in hoeverre zij dit ook doen.

 • plastic-afval

  Verpakkingsafval verminderen

  Verpakkingen zijn nuttig voor de houdbaarheid en bescherming van producten, maar ze belasten ook het milieu. Hier vind je tips om bewust met verpakkingen om te gaan. 

 • Artikel keurmerken voedsel

  De 11 beste keurmerken

  Doe je graag duurzaam boodschappen? Met deze 11 beste duurzaamheidskeurmerken maak je je bezoek aan de supermarkt een stuk eenvoudiger.

 • Zeker groen nieuws

  Duurzaam beleggen

  Jouw financiën hebben invloed op de wereld. Waar je een hypotheek afsluit, in welke fondsen je belegt of waar je je spaargeld stalt kan positieve of negatieve invloed hebben. Bij duurzaam beleggen investeer je in zaken die goed zijn voor mens, milieu en klimaat.

Duurzamere keuze

Duurzame opties beschikbaar en betaalbaar voor iedereen, dat vinden wij wel zo eerlijk. In onze testen en adviezen vind je daarom steeds meer informatie over duurzaamheid.