! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzaamheid

Duurzame opties moeten voor elke consument beschikbaar en betaalbaar zijn, vinden wij. Bekijk hoe we je helpen om een duurzame keuze te maken én wat je zelf kunt doen.

Een duurzame keuze voor iedereen

Iedereen moet altijd een duurzame keuze kunnen maken. Daarom test de Consumentenbond het energieverbruik van producten en waar mogelijk ook de repareerbaarheid en levensduur. Producten en diensten die binnen hun productgroep ondermaats scoren op duurzaamheid, krijgen geen predicaat Beste uit de Test en Beste Koop.

Comfort en besparen

Een duurzame keuze maken hoeft niet moeilijk te zijn. En vaak hebben duurzamere producten nog meer voordelen, zoals een warmer huis door bijvoorbeeld isolatie of een besparing op de energierekening. Een duurzame keuze is wat ons betreft de logische keuze.

duurzaamheid-plastic-wegbrengen

Duurzaam consumeren: dit kun je zelf doen

 • Afval scheiden

  Veel materialen zoals glas, papier, gft en plastic worden gerecycled als je ze gescheiden weggooit. Breng grofvuil naar de milieustraat of laat het ophalen. Zo weet je dat het goed wordt verwerkt. Kom je er niet uit, dan geven we je graag meer tips over het scheiden van je afval.

  Duurzaam wonen

  Betere isolatie, de thermostaat lager zetten en zonnepanelen nemen. Het zijn eenvoudige middelen om energie te besparen. Lees in onze tips voor energieslim wonen hoe je dat precies aanpakt.

  Eten en drinken

  Minder dierlijke en meer plantaardige producten eten. Groente en fruit van het seizoen kopen. En heb je dorst? Draai de kraan eens open. Duurzame voedselkeuzes zijn vaak gezonde keuzes en kunnen je soms zelfs geld besparen.

 • Consuminderen en tweedehands

  We staan er vaak niet bij stil, maar de impact van spullen op het milieu en klimaat is enorm. Daarom helpt het om alleen te kopen wat je écht nodig hebt. En denk eens aan tweedehands of refurbished. Je vindt bijna elk product in de kringloopwinkel of op websites als Marktplaats of Vinted. Scheelt je nog geld ook.

  Geldzaken

  Ook de impact van geld is groot. Wil je liever niet dat jouw bank investeert in wapens of de fossiele industrie? Kijk dan eens of je kunt overstappen naar een duurzamere bank. Volgens de Eerlijke bankwijzer kunnen banken op het gebied van klimaat, wapens en dierenwelzijn nog flinke stappen maken. En ook de ene verzekeraar is de andere niet als het om groen en duurzaam gaat. De Eerlijke Verzekeringswijzer helpt je bij het kiezen van een duurzame verzekeraar.

Nieuws

 • rood-vlees
  19 aug.

  Stop subsidie voor ongezonde voeding

  De Europese Unie subsidieert campagnes waarmee producenten voedingsmiddelen promoten. Ook vlees en alcoholhoudende drank komen ervoor in aanmerking. Wij vinden dat de EU campagnes voor ongezonde of niet duurzame voeding niet langer moet subsidiëren.

 • Philips stofzuigers onzuiniger
  15 jul.

  Philips maakt stofzuigers weer onzuiniger

  Philips heeft 16 bestaande stofzuigermodellen opnieuw op de markt gebracht met een hoger motorvermogen. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. De aanpassing lijkt het gevolg van het tijdelijk ontbreken van een energielabel voor stofzuigers.

 • Wereldmilieudag 2021
  4 jun.

  Wereldmilieudag

  Zaterdag 5 juni is het Wereldmilieudag. Over de hele wereld zijn er die dag activiteiten rond het thema milieu. Het doel is om mensen bewust maken van het belang van het milieu voor onze wereld.

 • Verwarrende-portiegroottes-verpakkingen
  6 jan.

  Veel fabrikanten verkopen lucht

  In veel verpakkingen van voedingsmiddelen en huishoudelijke producten zit meer lucht dan product. Fabrikanten en supermarkten komen hiermee hun duurzame beloftes bij lange na niet na. 

Kies een duurzaam product

Ben je op zoek naar een product en wil je weten welke merken een duurzame keuze zijn? Gebruik het filter Duurzame keuze.

Product kapot: repareren of vervangen?

Wat doe je als een product kapot gaat? Soms kun je het (laten) repareren. Bekijk wat de meest duurzame optie is.

Zelf aan de slag

Je kunt zelf een hoop doen om je leven duurzamer te maken.
 • Verpakking plastic storend

  Duurzaam verpakkingsmateriaal

  Verpakkingen worden steeds duurzamer. Toch dragen ze nog flink bij aan onze afvalberg. Welke ontwikkelingen zijn er? En wat voor verpakking kun je het beste kiezen in de supermarkt?

 • GreenNCAP_28219_3

  Slim omgaan met vervoer

  Heb je een auto nodig? Kies dan voor een zuinigere auto: een elektrische, een deelauto of ga carpoolen. Leer jezelf ook een zuiniger rijstijl aan, dat kan veel brandstof schelen. En als het even kan, pak de fiets of het openbaar vervoer.

 • Artikel keurmerken voedsel

  De 10 beste keurmerken

  Doe je graag duurzaam boodschappen? Met deze 10 beste duurzaamheidskeurmerken maak je je bezoek aan de supermarkt een stuk eenvoudiger.

 • Artikel duurzaam op vakantie vliegtuig trein auto

  Duurzaam op reis

  Vliegen is niet zo goed is voor het klimaat. Kies daarom het liefst een vakantiebestemming die per trein of auto bereikbaar is. In je routeplanner kun je kiezen voor de milieuvriendelijkste route. Ook in je activiteiten kun je duurzame keuzes maken.