icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Groene keuze

Een duurzamere keuze is volgens ons ook een goede keuze. Daarom geven we producten of diensten het predicaat Groene Keuze als minimaal een 7 scoren voor het testonderdeel duurzaamheid. Zo zien consumenten in één oogopslag hoe ze een duurzame keuze kunnen maken.

   Gepubliceerd op:9 oktober 2023

Predicaat Groene Keuze nieuws

Onze missie

We willen voor consumenten een geloofwaardige bron van advies zijn op het gebied van duurzame keuzes. We maken een duurzamere keuze toegankelijk met objectieve informatie over duurzaamheid. Zo willen we consumenten inspireren om duurzamere keuzes te maken. 

Ons predicaat Groene Keuze helpt daarbij. De Groene Keuze maakt in één oogopslag duidelijk welke producten in de tests van de Consumentenbond hoog scoren op duurzaamheid.

De Consumentenbond wil met de Groene Keuze ook fabrikanten en dienstverleners bewegen tot meer verduurzaming én transparantie over hun duurzaamheidsprestaties.

Wanneer een Groene Keuze? 

  • We geven producten of diensten het predicaat Groene Keuze als ze minimaal een 7 scoren voor het testonderdeel duurzaamheid.
  • Voor de Groene Keuze kijken we naar alle relevante, onderling vergelijkbare informatie op het moment van testen.
  • Bij de beoordeling of een product Groene Keuze kan worden, ligt de nadruk op de gevolgen voor het milieu in de gebruiks- en (soms) afdankfase van het product.
  • Producten waarvan we de duurzaamheid onvoldoende kunnen beoordelen, worden geen Groene Keuze.
  • Alleen producten of diensten met een goed algemeen oordeel komen in aanmerking voor het predicaat Groene Keuze. In de toelichting bij onze vergelijkers staat meer informatie over de methode en welke kenmerken van het product zijn onderzocht om de duurzaamheid te bepalen.
  • De Groene Keuze is onafhankelijk. Fabrikanten en dienstverleners hebben, net als bij onze andere predicaten, geen invloed op de uitkomst van tests.

Levenscyclusanalyses (LCA)

Verder gebruiken we levenscyclusanalyses om te bepalen van welke levensfase van een product de milieu-impact het grootst is. Zo helpen we je bij jouw keuze om de negatieve milieu-impact van een product zo klein mogelijk te houden. 

Waar letten we op? 

Voor iedere productcategorie bestaat het testonderdeel duurzaamheid uit andere kenmerken. Van energiegebruik tot de materialen in het product. En van waterverbruik tot  keurmerken. Zo beoordelen we bijvoorbeeld matrassen op heel andere punten dan stofzuigers.

De Groene Keuze is op dit moment te vinden bij deze producten en diensten: 

Binnenkort komen daar meer productgroepen bij.