! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Groen en duurzaam beleggen

Wie groen belegt, komt in aanmerking voor een aardig belastingvoordeel. Dat is leuk voor je portemonnee en voor het milieu. Let op: het vrijgestelde vermogen voor groen beleggen en sparen telt wél mee bij het berekenen van de vermogenstoets voor zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:19 mei 2021

Artikelen_duurzaamengroensparen

Fiscaal voordeel

Sommige beleggings- en spaarproducten leveren fiscaal voordeel op. Als je meer hebt dan het heffingsvrije vermogen (in 2021 €50.000 per persoon), bedraagt dit voordeel minimaal 1.29%. Maar afhankelijk van de omvang van het vermogen, kan het oplopen tot 2.46%. Dit voordeel geldt voor 'groene' tegoeden tot €60.429 (2021). Voor stellen is dit het dubbele, oftewel €120.858. Het fiscale voordeel bestaat uit 2 delen:

  • Een besparing van 0,59%, 1,4% of 1,76% vermogensrendementsheffing (2021)
  • 0,7% heffingskorting

Door te sparen of te beleggen via groenproducten krijg je dus voor maximaal €60.429 vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. Daarnaast levert groen sparen een voordeel van 0,7% op, over het totale 'duurzame' kapitaal tot €60.429. Dat laatste gaat via de heffingskorting.

Rekenvoorbeeld groen beleggen

Raymond heeft €110.000 bij elkaar gespaard. Over €50.000 (2021) hoeft hij geen vermogensbelasting te betalen, over de resterende €60.000 wel.

Raymond besluit een deel van zijn vermogen ‘groen’ te maken. Hij kiest voor een groen beleggingsfonds en steekt €60.000 in het fonds. Zo profiteert hij maximaal van de 'vrijstelling groene beleggingen' (vrijstelling is €60.429 in 2021).

Raymond hoeft nu over zijn gehele bedrag van €110.000 geen rendementsheffing te betalen. Stel dat hij over zijn spaargeld 0,1% rente ontvangt en het groenfonds een rendement behaalt van 1%, plus het belastingvoordeel van de heffingskorting van 0,7%.

  • 0,1% over €50.000 = €50 (gewoon sparen)
  • 1,7% over €60.000 = €1020 (groen beleggen)

Sparen en beleggen levert Raymond €1070 op (€50 + €1020). Dit is een rendement van 1,07% (zonder inflatie). Hij betaalt geen vermogensrendementsheffing. Had hij het geld op een spaarrekening laten staan, dan had hij €435 vermogensheffing moeten betalen.

Let op: het vrijgestelde vermogen voor groen beleggen en sparen telt wél mee bij het berekenen van de vermogenstoets voor zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Risico's en nadelen 'belastingvrij' beleggen

Belastingvrij beleggen klinkt interessant, maar kent net als 'gewoon' beleggen een aantal risico's en nadelen. Denk bijvoorbeeld aan koersdalingen en transactiekosten. Groene beleggingen vallen niet onder het depositogarantiestelsel. Die tegoeden zijn dus niet gegarandeerd. Groenfondsen hebben het in crisistijd heel aardig gedaan en hebben het in ieder geval veel beter gedaan dan aandelen.

Soms gesloten voor nieuwe beleggers

Bekende groenfondsen zijn het ASN Groenprojectenfonds, het Triodos Groenfonds en Groenfonds Regionaal Duurzaam (Meewind). Helaas staan deze lang niet altijd open voor nieuwe beleggers. De reden is dat dat het opgehaalde kapitaal door de banken grotendeels moet worden geïnvesteerd in goedgekeurde duurzame projecten. Soms worden er onvoldoende van dit soort groenprojecten aangeboden. 

Op dit moment (19 mei 2021) staan alleen het Triodos Groenfonds en het Groenfonds Regionaal Duurzaam (Meewind) weer open voor beleggers. Wie groen wil beleggen kan het beste zelf de websites van de aanbieders in de gaten houden.

Duurzaam beleggen zónder belastingvoordeel

'Gewoon' duurzaam beleggen kan natuurlijk ook, maar dan zonder fiscaal voordeel. Bijna elke bank of vermogensbeheerder heeft 1 of meer duurzame fondsen in de aanbieding.

Lees ook:

Beginnen met beleggen

Beleggen kan een goed rendement opleveren. Maar hoe begin je daarmee? Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen je in een kwartier op weg.

Meer informatie

BeginBeleggen