icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzamer eten

Voedsel heeft een enorme impact op het milieu. Wij roepen daarom de overheid en fabrikanten op om het voedselsysteem te verduurzamen. Want duurzame voeding moet voor alle consumenten toegankelijk zijn. 

Duurzaam header boer op akker 1200x800px

Hoe eet je duurzamer?

Steeds meer mensen willen duurzamer eten: met respect voor milieu, mens en dier. Hoe doe je dat? Wij geven je tips.
Aniek Aarsman_S

Aniek Aarsman   Expert duurzaam etenBijgewerkt op:28 juni 2023

De 5 belangrijkste tips

Duurzamer eten algemeen markt

 1. Niet meer eten dan je nodig hebt.
 2. Geen voedsel verspillen.
 3. Duurzamere producten kopen, bijvoorbeeld met een keurmerk.
 4. Minder dierlijke producten eten.
 5. Vaker voor seizoensgroenten en eten van dichtbij kiezen.

Zuinig met voedsel

VoedselverspillingVan al het voedsel dat wij produceren, wordt een groot deel verspild. Volgens de Universiteit van Wageningen gooien we in Nederland thuis jaarlijks gemiddeld zo'n 41 kilo voedsel in de vuilnisbak. Ook verspillen supermarkten, de horeca en andere instellingen veel voedsel. Samen telt dit op tot 152 kilo weggegooid voedsel per Nederlander. Dat is zonde, want de productie van dat voedsel heeft veel impact gehad op milieu, mens en dier.

Let op dierenwelzijn

Dierenwelzijn koeien vrij lopenNiet alle dieren die uiteindelijk op ons bord belanden zijn even goed behandeld. Zo kunnen ze te dicht op elkaar leven zonder de mogelijkheid om vrij te bewegen. Beter dierenwelzijn betekent vaak een prettigere leefomgeving en minder pijn en leed voor dieren.

Lees meer over keurmerken.

Kies voor eerlijke handel

Eerlijke handel bananenBij de productie van ons voedsel komen helaas nog veel mensonterende arbeidsomstandigheden voor. Denk daarbij aan slavernij, kinderarbeid, onderbetaling en extreem lange werkweken. Maar ook onveilige arbeidsomstandigheden, zoals blootstelling aan bestrijdingsmiddelen.

Deze oneerlijke of ongezonde omstandigheden komen vooral voor bij voedingsmiddelen uit ontwikkelingslanden, zoals bij koffie, cacao en bananen.

Lees meer over keurmerken.

De impact van onze voeding

Impact van voeding oogstenProductie

De productie van voedsel heeft invloed op het milieu. Het veroorzaakt broeikasgassen die de aarde opwarmen. Dit komt door de energie die nodig is om gewassen te telen, te oogsten en fabrieksmatig te verwerken.

De nadelen van vlees

Vooral bij de productie van vlees komen veel broeikasgassen vrij. En de dieren staan op een stuk land, dat daardoor niet gebruikt wordt voor gewassen. Verder is vleesproductie relatief inefficiënt: voor de productie van 1 kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig voor het dier.

Waar komt je eten vandaan?

Het transport van voedingsmiddelen kost ook energie. Daarbij maken de afstand en het vervoersmiddel wel verschil. Transport per vliegtuig is bijvoorbeeld belastender dan per boot.

Over het algemeen kost het meer energie naarmate producten van verder moeten komen. Maar dat is niet altijd zo. Soms is voedsel van ver minder belastend dan voedsel uit een kas bij jou in de buurt.

Populaire artikelen

 • klimaatneutrale boodschappen

  Klimaatneutraal bestaat niet

  Een klimaatneutrale banaan of CO₂-neutrale koffie bestaat niet. Elk voedingsmiddel heeft impact op het klimaat. Toch zie je dit soort claims op producten in de supermarkt en in reclames. Hoe zit dat?
 • Duurzamer eten bestrijdingsmiddelen

  Duurzame voeding voor iedereen

  Voedsel heeft een enorme impact op het milieu. Ongeveer eenderde van de uitstoot aan broeikasgassen en van de milieubelasting komt voor rekening van ons eten en drinken. Wij roepen daarom de overheid en fabrikanten op om het voedselsysteem te verduurzamen.
 • Microplastics algemeen

  Verpakkingsafval verminderen

  De verpakking houdt voedsel vers en goed. Maar pakjes en zakjes betekenen ook afval. Hoe maak je een duurzamere keuze? Wij geven je tips.

Duurzamere keuze

Duurzame opties beschikbaar en betaalbaar voor iedereen, dat vinden wij wel zo eerlijk. In onze testen en adviezen vind je daarom steeds meer informatie  over duurzaamheid.

Duurzaam-eten-voedsel-1200x800px