icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Over de datum: opeten of weggooien?

Over de datum? Niet meteen weggooien dat eten. Controleer eerst welke houdbaarheidsdatum erop staat. TGT betekent: geen risico nemen. Maar producten na de THT-datum kun je vaak nog gewoon eten. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of zo’n product nog lekker is.
Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 12 juli 2022

Voedselverspilling

Het verschil tussen TGT of THT

Op de meeste voedingsmiddelen staat een houdbaarheidsdatum: TGT of THT.

TGT: te gebruiken tot en metDate-Labelling-2022_Hand-Tekst

'Stop!', betekent het handje. Dit product moet je gebruiken vóór of op de datum die op de verpakking. Je moet het niet gebruiken na die datum. Dat is niet veilig. Het product kan ziekteverwekkers bevatten die je niet ziet, ruikt, of proeft.

Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een TGT-datum. TGT staat voor te gebruiken tot en met het einde van datum. TGT 14 juli betekent dat je het ook op 14 juli nog de hele dag veilig kunt gebruiken.

THT: tenminste houdbaar tot en metDate-Labelling-2022_Oog-Neus-Mond-Tekst

'Doorgaan!', betekent de pijl. Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is.

Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar is het vaak nog veilig om te gebruiken.

Meer informatie over de iconen

De iconen zijn bedacht door een werkgroep van voornamelijk Nederlandse overheidsorganisaties. Producenten zijn niet verplicht om ze op de verpakking te zetten.

Het doel van de iconen is voedselverspilling terugdringen, al zullen ze daar weinig effect op hebben. Slechts een klein deel van de mensen maakt andere keuzes dankzij de iconen. Dat blijkt uit een staatsgefinancierd onderzoek door de Universiteit Wageningen. Bovendien veroorzaakt verwarring over TGT en THT volgens hen slechts een tiende van de voedselverspilling thuis. De iconen hebben dus geen impact op meer dan 90% van de voedselverspilling thuis en ook niet op voedselverspilling eerder in de keten.

Geen datum

Niet op alle producten hoeft een houdbaarheidsdatum te staan. Producenten van sommige verse en bepaalde lang houdbare voedingsmiddelen hoeven volgens de wet geen houdbaarheidsdatum te vermelden. Het gaat dan om:

 • azijn
 • verse, niet-gesneden groenten, aardappelen en fruit 
 • vers brood en banket (wat op dezelfde dag gegeten wordt)
 • keukenzout
 • kauwgom
 • suiker
 • suikerwerk, zoals snoep
 • wijn, en andere dranken met meer dan 10% alcohol

Over de datum? 

Gebruik producten met een TGT-datum niet meer na het verstrijken van deze datum. Bij een THT-datum geldt: gebruik na die datum je zintuigen. Ruik, kijk en proef of het product nog goed is. Mits ongeopend en op de juiste manier bewaard zijn deze producten vaak lang na de datum nog goed.

 • Enkele dagen langer: cake, desserts, eieren, halfconserven (potjes die in de koelkast moeten), yoghurt. 
 • Enkele maanden langer: harde kaas, koekjes, ontbijtgranen, margarine, boter, chocolade, mayonaise, olie, zacht snoep, chips, pindakaas, brood (ingevroren). 
 • Een jaar of langer: diepvriesproducten, houdbare producten in blik of pot (groenten, fruit, jam), gedroogde pasta, thee, rijst, koffie, honing.

Verspilling tegengaan

Jaarlijks belandt per Nederlander bijna 34 kilogram vast voedsel in de afvalbak. Zonde van het geld en voor het milieu. Want voor de productie van voedsel zijn veel energie en grondstoffen nodig. Als iedereen verstandiger omgaat met de houdbaarheidsdatum, gooien we gemiddeld per jaar zo’n 5 kilo minder voedsel weg.

Met deze tips tegen voedselverspilling gooi je zelfs nog minder voedsel weg.  

Wanneer is iets bedorven?

Gelukkig word je niet van elk ‘bedorven’ product ziek. Hoeveel risico je loopt, hangt af van het soort bederf. Is er sprake van beestjes, sliertjes, schimmels, een nare geur of rare smaak? Dat duidt op microbieel bederf. Dan kun je het product maar beter weggooien. Maar constateer je niets geks? Dan is het nog prima te eten. 

Microbieel bederf

Dit wordt veroorzaakt bacteriën, virussen en schimmels. Vaak zijn het onschuldige bacteriën, zoals melkzuurbacteriën. Maar soms zitten er ziekmakers tussen als listeria en salmonella. Dan kun je niet op je zintuigen vertrouwen, want deze bacteriën ruik, zie en proef je niet.

Daarom is op producten waarin ziekmakende bacteriën zich thuisvoelen de TGT-datum verplicht. Goed koel bewaren( bij maximaal 4 °C) helpt om microbieel bederf in toom te houden.

Let goed op microbieel bederf bij het barbecueën of gourmetten. En neem geen enkel risico met deze voedingsmiddelen als je zwanger bent. 

Fysisch en chemisch bederf 

Onschuldig. Van beide word je niet ziek. Door dit soort bederf veranderen de eigenschappen van het product, zoals de structuur of kleur, en wordt dus de kwaliteit minder. Denk aan minder knapperige koekjes, rimpelige appels en oudbakken brood. Andere voorbeelden zijn vet dat ranzig wordt en verkleuring van groenten in een pot of sinaasappelsap in een pak.

Op dit soort producten staat een THT-datum. Dan kun je dus met je zintuigen beoordelen of het nog goed is.

Meer lezen? 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Duurzamere keuze bij eten en drinken

Minder dierlijke en meer plantaardige producten kopen. Groente en fruit van het seizoen kiezen. En je niet gek laten maken door allerlei groene kletspraatjes. Duurzame voedselkeuzes zijn vaak gezonde keuzes.
Vaak kun je er zelfs geld mee besparen.