Plantaardig verrijkt vlees: kopen of toch niet?

Thomas Cammelbeeck Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:25 februari 2025
Aanrader
Plantaardig verrijkt vlees is goede optie als je meer plantaardig wilt eten. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Vergeleken met vlees betaal je voor de verrijkte vleesproducten minder. Ook qua samenstellling is plantaardig verrijkt vlees iets gezonder. Het bevat minder verzadigd vet en meer vezels, dan gewoon vlees. Ook is plantaardig verrijkt vlees, net als gewoon vlees, een goede eiwitbron.
De ontwikkeling van plantaardig verrijkte vleesproducten staat nog in de kinderschoenen. Dus wie weet wat er in de toekomst voor verbeteringen komen, zoals in de smaak.
Wat is plantaardig verrijkt vlees?
Overstappen naar vleesvervangers is voor veel vleeseters een stap te ver. Om hen een zetje in de goede richting te geven, is er sinds kort vlees te koop waarbij een deel vervangen is door bijvoorbeeld peulvruchten of groente. Zelfs als je elke dag vlees op tafel zet, eet je zo toch meer plantaardig.
Advies Gezondheidsraad
De Gezondheidsraad adviseert een eiwitinname van 60% plantaardig en 40% dierlijk. Dit is gezonder dan het huidige Nederlandse voedingspatroon en een stuk duurzamer. De meeste supermarkten zien in dat ze een belangrijke rol spelen in deze transitie. Zij streven daarom naar het verkopen van 60% plantaardig eiwit in 2030. Albert Heijn stelde dit doel als eerste, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus, Dirk en Ekoplaza volgden. Op dit moment verkopen deze supermarkten gemiddeld zo’n 40% plantaardig eiwit. Ekoplaza loopt voorop met 53%.
Grote verschillen
Als we het aanbod van plantaardig verrijkt vlees bekijken, dan vallen er grote verschillen op. Bijvoorbeeld de hoeveelheid vlees die er vervangen wordt. Hoe meer vlees er vervangen is, hoe lager de CO2-impact. Elke supermarkt heeft duidelijk zijn eigen strategie (zie de tabel).
Hoeveelheid producten | Soort producten | Hoeveelheid vlees vervangen | Vervangen door | |||||
Jumbo | ±40 | diverse | ±10% | tuinboneneiwitmix | ||||
Hoogvliet | 13 | diverse | ±10% | tuinboneneiwitmix | ||||
Albert Heijn | 5 | diverse | ±18% | rundereiwit | ||||
Plus | 3 | pastagehakt, shoarma | ±25% | groente | ||||
Lidl | 1 | gehaktmix | 40% | erwteneiwitmix |
Albert Heijn verkoopt verrijkte producten, waarbij meestal een vijfde van het vlees is vervangen. Niet door iets plantaardig, maar door rundereiwit (eiwit verkregen uit runderbloed). Dit zorgt niet echt voor een overgang naar meer plantaardig eten. Toch heb je minder koeien nodig voor dezelfde hoeveelheid vlees, en toch wat CO2-besparing.
Getest door expert
Wij lieten het plantaardig verrijkt vlees testen door vleesdeskundige Paul van Trigt. Hij is slager, worstmaker en schrijver van diverse boeken over vlees. Deze vleesexpert beoordeelde 4 producten op smaak en kwalieit.
Bereiding
Baktest
Geproefd
Duurzamere keuze
Wij zorgen dat je duurzame keuzes kunt maken. Door producten te testen op duurzaamheid. Door actie te voeren. En door samen zonnepanelen en warmtepompen in te kopen.
